Тази държава очевидно не разполага с кадърни полицаи, авторитетни политици

...
Тази държава очевидно не разполага с кадърни полицаи, авторитетни политици
Коментари Харесай

7 неудобни въпроса за скандалите със спецслужбите

Тази страна явно не разполага с кадърни служители на реда, авторитетни политици и мислещи държавници, а единствено с циркаджии, интриганти, сценаристи и кукли на конци, написа в. Сега. Това обосновано съмнение може да се извади от свадите за митниците. Досега имаме един задържан шеф на Агенция " Митници " - Петя Банкова, подадената и оттеглена оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев (междувременно бе уволнен), фотоси и теч на СРС-та, обвинявания и контраобвинения, удари под кръста и геройска отбрана на компрометирани лица. Краят на тоя сериал надали ще се види преди изборите. Всичко това поражда куп неуместни въпроси. 

1. Защо все едни и същи лица вземат участие в кавги със спецслужбите?

И политиците, и службите, и прокуратурата постоянно са разчитали на късата памет на обществото. Всеки сходен на настоящия скандал върви по една и съща скица, като от време на време даже и основните герои се повтарят. 
В случая един от задържаните дружно с директорката на митниците Петя Банкова е Марин Димитров, който е показан като предприемач от Хасково. Той има прекомерно забавна биография. Димитров е чиновник на Министерство на вътрешните работи от 1985 година, където се пенсионира. После се появява в Изпълнителната организация по риболовство (ИАРА) по времето на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, където последователно се издига до началник. През 2009 година Димитров, зам.-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа и предприемачът Росен Маринов са задържани шумно след акция на ДАНС с изказванието, че са взели участие в скица за рушвет от 100 000 лева Целта била да се лобира пред шефа на ИАРА, с цел да се отдръпна тъжба, подадена пред Върховния административен съд (ВАС) за прекъсването на социална поръчка за пазаруване на катери. Конкурсът е извоюван от компанията на предприемача, само че Марин Димитров упорствал поръчката да се приключи.
След 12-дневен арест Димитров стана очевидец против Мустафа и Маринов, чието дело няколко пъти бе регистрирано пред Европейска комисия като знаково за битката с корупцията по високите етажи на властта. Накрая Върховен касационен съд изцяло оправда Мустафа и Маринов.
Като началник на ИАРА Димитров е разгласен от Комисията по досиетата като щатен чиновник на някогашната Държавна сигурност. След абсурда с подкупа, той напуща и се връща в Хасково. За него още веднъж се заговаря около така наречен канибалско дело. Тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков изясни, че точно Димитров е един от очевидците на заканите на Бойко Борисов против фамилията на някогашния началник на фонд " Земеделие " Светослав Симеонов. И от това следствие не излезе нищо.
Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев през годините също е попадал в медиите, и то по неособено приятни мотиви. През 2010 година, да вземем за пример, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го направи началник на РДВР-Велико Търново. Точно тогава избухна абсурдът с " бебето във фризера " и бяха задържани четирима лекари от болничното заведение в Горна Оряховица. По това време от парламентарната естрада Цветанов размахваше данни от СРС-та. Бебето беше в действителност ембрион, само че от цялата режисура бе унищожен животът на медиците. 
После пристигна историята в Лясковец, където през 2014 година командосът Емил Шарков бе погубен при профилирана акция за арест на барикадиралия се в дома си Петко Петков. Заради този случай Живко Коцев е измежду осъдените - да не израства в кариерата. После работи в престъпна полиция, по едно време е началник на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в София-област. Възходът му съответствува с идването на ПП-ДБ - първо е краткотрайно изпълняващ длъжността зам.-главен секретар на Министерство на вътрешните работи, а след абсурда към махането на Петър Тодоров като основен секретар, той седна на неговия стол. По това време беше показан от вътрешния министър Калин Стоянов като огромен експерт.
Директорката на митниците Петя Банкова също не е от през вчерашния ден в играта. Банкова е ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи, а 6 години по-късно приключва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и лекар по национална сигурност в УНИБИТ. Последно е и студент задочно образование във Военна академия " Г. С. Раковски " в магистърска компетентност с направление " Психология ". Тя стартира работа през 2002 година, когато е назначена на държавна работа в „ Дирекция оперативно – техническа информация “ – Министерство на вътрешните работи. Това е службата, която ползва СРС-тата. През 2007 година стартира работа в Националната работа „ Сигурност “ (НСС) – Министерство на вътрешните работи, където остава и след основаването на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Там минава през всички равнища на служебната подчиненост до служба шеф на отдел в профилирана дирекция. През август 2023 година финансовият министър Асен Василев я назначава за зам.шеф на Агенция " Митници ". През февруари той разгласи изненадващо, че желае да слее Национална агенция за приходите и митниците. Тогава дотогавашния шеф на Агенция „ Митници “ Павел Тонев бе назначен за негов консултант, а Банкова стана началник.

2. Как по този начин има контрабанда, пък няма контрабандисти?

Според прокуратурата, в тази ситуация има проведена незаконна група, в която влизат Банкова, Марин Димитров, синът му Стефан Димитров и Николай Николов, станал прочут с прякора си Паскал. В хода на следствието са осъществени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни пространства и моторни транспортни средства. Приобщени са голям брой материални доказателства - мобилни телефони, документи, бележки, бележници със мемоари, компютри, огромна сума пари в друга валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и други
На този декор е необичайно, че против нито един от арестуваните няма обвиняване за контрабанда. Има за проведена незаконна група, за да прави контрабанда, само че не и за съответен случай на контрабанда. Нещо повече - нито един от посочените за контрабандисти нито е бил разследван, нито има присъда за това. Основният обвинен за митническата проведена незаконна група - Паскал, въобще не е задържан, а към момента се търси. Той е някогашен митничар, който от години живее в Гърция. Има изявления, които го свързват с разстреляните през годините Константин Димитров-Самоковеца и Иван Тодоров-Доктора, само че против него в никакъв случай не е повдигано обвиняване за контрабанда.
Ако в този момент е настъпил " звездният час " на проверяващите, за какво те не изчакаха влизането на Паскал в страната, с цел да бъде направена реализацията? Дали той към този момент не е липсващ в страна без съглашение за екстрадиция? И дали той най-после няма да се окаже следващият конфиденциален помощник на някоя работа, който е трябвало да бъде " избавен "? 

3. Каква тъкмо е ролята на основния секретар на Министерство на вътрешните работи?

Няма спор, че най-загадъчно в тази ситуация е държанието на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Сюжетът с оставката му и последвалото нейно отдръпване наподобява не на елементарна процедура, а на мафиотски обред. Още по-странно е настояването на ПП-ДБ той да резервира поста си, въпреки да стана ясно, че е забъркан в следствието на прокуратурата за митниците. При единствената му обществена изява след експлоадирането на абсурда той изглеждаше като извънредно изплашен човек. Очевидно е, че е податлив да се поддава на напън - и да подава оставка, и да я отдръпва, което е явен знак, че евентуално е подвластен човек. Затова, съгласно множеството политически сили, не може да бъде поръчител нито за качествена работа на Министерство на вътрешните работи - като заемащ най-високия професионален пост във ведомството, нито за почтени избори - като началник на щаба за осъществяване на изборите.
Още по-странни са обясненията на Коцев за връзките му с разследваните Марин и Стефан Димитрови, с които той има голям брой фотоси, и то в напълно другарска конюнктура - те не са правени скрито, в противен случай - Коцев драговолно театралничи за тях. На една от тях показва безценен часовник, за който се твърди, че е подарък от Стефан Димитров. След това стана ясно, че той е бил разпитван и в кабинета, и в дома му е имало обиски по отношение на следствието за контрабанда в Агенция " Митници ".  Коцев удостовери, че на 3 април е бил извикан в антикорупционната комисия, с цел да окаже подпомагане по правосъдно наказателно произвеждане. След това са били осъществени " избрани процесуални дейности в неговото служебно помещение и дома му ". Той отхвърли да посочи защо става дума, само че не били правилни изказванията за огромни финансови средства.
Има основателни подозрения, че Коцев е анонимният очевидец 3, фрагменти от чиито показания изтекоха в общественото пространство. Там той признава, че познава Марин Димитров от 2022 година, че до него по длъжностен път е достигала информация, че той се занимава с контрабанда, само че все пак траял да поддържа връзки - един път от преданост към някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от Политическа партия Бойко Рашков, повторно - от действен интерес, с цел да черпи информация от него. Дори да оставим на страна, че не е работа на основния секретар на Министерство на вътрешните работи да се прави на действен служащ и да поддържа връзки с разследвани хора, не излиза наяве каква тъкмо информация е извлякъл той от Димитрови и какво е направил с нея.
Нещо повече - очевидецът признава, че се е срещнал и с митичния контрабандист Паскал, само че като схванал за неприятната му популярност, избягвал контакти с него. Доста необичайно държание за човек, който би трябвало да се бори с престъпността, а не безучастно да я следи.

4. Ще се стигне ли до Асен Василев?

В среднощно съвещание, малко след среднощ, по предложение на Има Такъв Народ, Народното събрание сътвори " Временна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях ". При нейното гласоподаване ПП-ДБ оповестиха, че ще я поддържат, в случай че от заглавието се махне втората част от името - за възможната роля на Асен Василев. Мнозинството обаче не се съгласи. В комисията евентуално ще бъдат изслушани шефът на ДАНС Пламен Тончев, вътрешният министър Калин Стоянов, към този момент някогашният финансов министър Асен Василев, досегашният началник на митниците Павел Тонев, неарестуваната част от управлението на митниците, както и шефката на митниците, в случай че бъде пусната от ареста.
Както и да се огледа, Асен Василев има директно отношение към абсурда. Най-малкото, тъй като той е назначил Банкова за началник, а преди този момент и за зам.-шеф на митниците. Василев не е и за първи път финансов министър и всякога сменя управленията на митниците. Ако не е подозирал какво се случва там, то това значи, че най-малкото не става за поста, тъй като се е доверил на несъответствуващи хора.
Самият Василев гневно отбрани Банкова след ареста ѝ. " Силно се надявам, че тази акция не е ориентирана против ефикасната работа на госпожа Банкова. Откакто тя стана началник на Агенция " Митници " имаме рекордно хванати количества опиати, включително 170 кг хероин на пристанището. По сигнал от австрийското държавно управление и от други служби бяха уволнени над 20 митничари включително бяха заменени шефовете на гранични пунктове и шефовете на смени, където върви контрабанда. Другото, което госпожа Банкова съумя да направи, е че имаме към този момент митничари от Съединени американски щати на " Капитан Андреево " и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на " Капитан Андреево ", доколкото разбирам акцията се е случила преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, с цел да дойдат и австрийски митничари ", разгласи Василев.
Изявленията му обаче не дават отговор на въпроса какво е правила Агенция " Митници " преди назначението на Банкова, в случай че едвам в този момент се е създала. Все отново кабинетът на Денков беше на власт 9 месеца, а предходният началник на митниците Павел Тонев бе засипан с хвалби и изработен консултант на Василев след освобождението си оттова. 

5. Каква е играта на прокуратурата?

" По данни на господин Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Г-н Коцев декларира, че е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража. Натискът е бил извършен от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на СГП прокурор Илиана Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев ". Това написа ден преди да напусне премиерския си пост Николай Денков в искане за инспекция до специфичния прокурор Даниела Талева, която само има право да проверява основния прокурор. 
Някои от упоменатите признаха, че са взели участие в такава среща, само че отхвърлят да е оказван какъвто и да е напън. „ Не му е оказван напън. Нито физически, нито душевен, подсигурен му е юрист. Живко Коцев самичък е изискал среща с основния прокурор. Казвам ви какво е ситуацията. Поискал е среща с основния прокурор, участвала съм. Г-н Сарафов му сподели, че ще бъде разпитван и той да си реши “, разяснява ръководителят на СГП Илияна Кирилова пред bTV.
„ Според мен редът на изясняване на изложените изказвания в сигнала на министър-председателя е точно подобен, какъвто той е показал -  от способния орган по съответния метод. Не считам, че изясняването на тези условия би трябвало да бъде по медиите “, уточни пред малкия екран и зам.-градският прокурор Христо Кръстев. Председателят на Комисията за противопоставяне на корупцията също отхвърли да е оказван напън, само че не отхвърля, че е участвал. 
Дори и да не е оказван напън върху Коцев, въобще не е ясна задачата на невижданата му среща с куп шефове на проверяващи ведомства. Още при интервенцията в митниците бе набито, че ДАНС и КПКОНПИ са работили при изискване на необходимост. Прокуратурата направи това разграничаване и в формалното си известие за арестите. Това значи, че не е желано позволение нито от прокуратура, нито от съд за обиските, претърсванията, изземването на материалните доказателства. После се е намесила и прокуратурата, извършени са разпити, протоколите за изземване са утвърдени от съда, повдигнати са обвинявания, поискани са ограниченията за неотклонение.
Според появяваща се информация, е доста допустимо основният секретар на Министерство на вътрешните работи да е станал предпазен очевидец на държавното обвиняване. Ако това е по този начин, последващото му връщане в Министерство на вътрешните работи може да е развалило договорката, което значи, че напълно скоро може да мине в ролята на обвинен. Още повече, че евентуално показанията му са закрепени пред арбитър.
Ролята на прокуратурата занапред ще става ясна, според и кого тъкмо ще разпита, ще спре ли с обвиняванията до досегашните - Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови и Паскал (задочно), или ще разшири кръга. Колко съществени са доказателствата и ще устоят ли те в съда? Не е ясно и по какъв начин е почнала акцията - по чий сигнал, от кой момент и по отношение на кого са прилагани СРС-та? 

6.  Защо никой не се впечатлява от приключването на СРС-та?

Както нормално става при кавги с присъединяване на спецслужбите, из общественото пространство изтекоха протоколи от разпити, фотоси, добити посредством специфични разследващи средства материали. И още веднъж никой - нито ДАНС, нито Министерство на вътрешните работи, нито прокуратурата - не се впечатлява. И това не се отнася единствено за случая с митниците, само че и за делото " Осемте джуджета " и за абсурда с Мартин Божанов-Нотариуса.
Всичко това се случва на фона на отхвърли на вътрешния министър Калин Стоянов да каже на депутатите дали разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса е конфиденциален помощник на Министерство на вътрешните работи. Висши прокурори също не желаят да разкриват детайлности в Народно събрание по публично значими каузи, тъй като може да издадат следствена загадка и да бъдат подведени под наказателна отговорност. И се стига до ДАНС, която отхвърля всякаква информация, тъй като там всичко е секретно.
Защо никой не се самосезира за приключването на сензитивна информация, която може да компрометира едно бъдещо дело? Не би трябвало ли отговорните да се открият и да се отстранят от по-нататъшното следствие? Или пасивността е индиректно доказателство, че информацията е целеустремено и редактирано изпускана от самата прокуратура?

7. Каква е задачата на компроматите?

ПП-ДБ виждат в протичащото се в Министерство на вътрешните работи и в митниците " многофункционално интензивно мероприятие, проведено предизборно за компрометиране на политическия съперник ". За да затвърди тази теза, ръководителят на ДСБ Атанас Атанасов даде образец с сходно " мероприятие " преди локалните избори, когато ДАНС " го спретна, с цел да компрометират машинното гласоподаване ".
Тогава ДАНС упрекна зам.-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов в операция на машините за гласоподаване на изборите. Паралелно с това ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ оповестиха, че изборите към този момент са компрометирани и настояха Централната изборна комисия (ЦИК) да анулира машинното гласоподаване. Тогавашният министър председател Николай Денков изиска оставка на зам.-шеф на ДАНС, обвинявайки го, че преднамерено е предизвикал абсурда, с цел да компрометира държавното управление.
Сега от ПП-ДБ настояват, че отново се прави опит да се манипулират изборите в интерес на Движение за права и свободи и ГЕРБ. А пък оставането на поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи на Живко Коцев подсигурило, че това няма да се случи. Което може да им изиграе неприятна смешка, в случай че Коцев остане, а изборите въпреки всичко бъдат компрометирани.
Очевидно е, че това е едвам началото на дълга компроматна война преди изборите. В нея сигурно ще бъдат въвлечени досегашният финансов министър Асен Василев, за чиято роля в митниците към този момент беше направена нарочна парламентарна комисия, Атанас Атанасов - поради скандал с военното разузнаване, Бойко Рашков - поради връзки с разследваните татко и наследник Димитрови, Кирил Петков - около следствието, формирано по изказванията на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР