Тазгодишното издание на Евровизия вече чука на вратата. Дългоочакваният финал

...
Тазгодишното издание на Евровизия вече чука на вратата. Дългоочакваният финал
Коментари Харесай

България е номер 1 в класация за най-любими държави от конкурса Евровизия

Тазгодишното издание на " Евровизия " към този момент чука на вратата.

Дългоочакваният край на обичания европейски песенен конкурс ще се организира в Ливърпул на 13 май и сигурно ще донесе незабравима нощ за меломаните, написа Euronews.

Има ли обаче нация, спечелила вечно сърцата на милионите фенове в цяла Европа? Скорошно изследване, оповестено от Startle, изброява общия брой точки, които всяка страна е получила на финалите до момента, като стартира от първото издание през далечната 1956 година и изготвя ранглиста за ТОП 5 най-любими страни от състезанието.

Швеция

Швеция получава короната на най-обичаната нация в Европа на финала на " Евровизия " с удивителните 5888 точки от 60 участия.

Досега тя е печелила състезанието шест пъти, а нейните участници непроменяемо са очаровали както журито, по този начин и феновете със своите запаметяващи се мелодии и впечатляващи осъществявания.

Кой не обича ABBA?



Обединеното кралство

На второ място се подрежда тазгодишният хазаин от името на Украйна - Обединеното кралство.

Участниците от Острова са се явявали на финала на Евровизия 64 пъти и досега са събрали 4546 точки.

Сам Райдър през 2022 година печели най-вече точки за страната на край в историята, с над 460 точки за своята междугалактическа ария " Space Man ".



Италия

Италия заема третото място в изследването с общо 4,509 точки.

Страната печели състезанието три пъти до момента, за финален път през 2021 година, когато Måneskin хипнотизира публиката с наелектризиращото си осъществяване на " Zitti E Buoni ".

Рок групата получи впечатляващите 524 точки.

Средно на всяко от финалните си участия Италия е получила 98 точки, което демонстрира непрекъснатия им триумф в състезанието.

Forza, Италия!

Франция

Oh là là!

Франция си обезпечава четвъртата позиция с общо 4269 точки, като има зад тила си общо пет победи.

Последната обаче датира от далечната 1977 година с очарователната мелодия на Мари Мириам " L'oiseau et l'enfant ".
 

Букмейкърите наподобява са вперили взор в участничката за тази година Ла Зара, като я подреждат в листата на десетте любимци. Може би тя ще направи изненадваща победа за страната и ще я върне към славата на музикалния конкурс.

Норвегия

Челната петица се добавя от Норвегия с общо 3706 точки.

Любопитно е, че спечелилият през 2009 година Александър Рибак държи върха за най-голяма разлика в успеха в историята на Евровизия с песента си " Fairytale ".

На финала той получи невероятните 387 точки, което му даде зашеметяваща преднина от 169 точки пред класиралата се на второ място Исландия.

Макар че първите пет страни имат преимуществото на десетилетия участия, има някои страни, които са създали удивително усещане с доста по-малко представяния.

Euronews ги дефинира като скрити скъпоценни камъни, които блестят блестящо на сцената на " Евровизия ", пренебрегвайки възможностите и оставяйки диря в историята на състезанието.

Изключително любопитна детайлност е, че преди всичко измежду тези страни е България.

С 15 участия на " Евровизия " и 5 пъти на финала, заемаме първото място по сбор междинни точки на финала.

Въпреки че в никакъв случай не са печелили състезанието, българските участници се показват чудесно, получавайки приблизително по 283 точки на финално присъединяване - най-високата междинна стойност, оповестява Euronews.

През 2017 година Кристиан Костов, който извърши " Beautiful Mess ", се изстрелва до второ място с 615 точки - най-високият резултат, постиган в миналото от България в историята на " Евровизия ".



Австралия

Друга страна, която за относително къс интервал от време е оказала поразително въздействие в историята на състезанието, е Австралия.

От дебюта си през 2015 година австралийските състезатели са достигнали до финала 6 пъти от 9 участия, като междинният резултат на всяко финално осъществяване е 231 точки (вторият най-голям междинен резултат от всяка друга нация).

Само една година след дебюта им, австралийската певица Дами Им заема забележителното второ място с невероятните 511 точки, което я прави извънреден реализатор в историята на " Евровизия ".

Сърбия и Черна гора

Сърбия и Черна гора може са взели участие дружно в Евровизия единствено три пъти, само че междинният им резултат от 200 точки на финално присъединяване сигурно е незабравим.

В дебютния им конкурс през 2004 година надареният Желко Йоксимович развълнува публиката с трогателното си осъществяване на " Lane moje ", като си обезпечи второ място.



Въпреки това, малко не им доближи, с цел да се класират преди всичко, като изгубиха от украинската " Диви танци ", изпълнена от Руслана.

Украйна

Украйна раздрусва сцената на " Евровизия ", като взе участие 19 пъти и в 17 от тях е финалист. Със междинен резултат от 199 точки за всяко финално присъединяване, тя непроменяемо се показва на най-високо равнище.

Миналата година беше изключително запаметяваща се за Украйна, защото сензационният оркестър " Калуш " отнесе заветния трофей с необикновено трогателното си осъществяване на " Стефания ".



Тази година присъединяване на Украйна към този момент провокира раздвижване, като дуото за електронна музика " Творчи " е считано за един от главните любимци. Със своето парче " Heart of Steel " те са подготвени да подпалят сцената и да продължат сполучливата история на Украйна на Евровизия.

Русия

Въпреки предишното на Русия като една от най-успешните страни в най-новата история на Евровизия, сега страната е изправена пред продължаваща възбрана за присъединяване в състезанието след нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 година

Русия дебютира за първи път на Евровизия през 1994 година и завоюва състезанието през 2008 година с осъществяването на песента " Believe " на Дима Билан.



Настоящата възбрана обаче хвърля сянка на неустановеност върху бъдещото им присъединяване в състезанието.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР