Тазгодишната празнична потребителска кошница е най-скъпата в Хърватия досега, изчисляват

...
Тазгодишната празнична потребителска кошница е най-скъпата в Хърватия досега, изчисляват
Коментари Харесай

Хърватия посреща най-скъпата Коледа, в годината, в която прие еврото

Тазгодишната празнична потребителска кошница е най-скъпата в Хърватия до момента, пресмятат хърватските синдикати, представени от националната телевизия ХРТ.

Според хърватските синдикати най-обилната кошница за празниците в Хърватия коства 417 евро, до момента в който най-скромната възлиза на 98 евро. 

„ Единствено най-обилната кошница е същинската кошница в духа на традициите “, отбелязва ръководителят на Независимите хърватски синдикати Крешимир Север.

Той добавя, че допустимо най-евтината потребителска кошница за празниците би събрала само артикули на понижение. Не всички артикули, които по традиция хърватите купуват за коледните празници, могат да се намерят на понижение. Най-скъпият артикул на хърватските пазари тези дни е рибата, която е наложителна част от католическата софра на Бъдни вечер.

„ Със сигурност ще похарчим (общо) повече от 3,2 милиарда евро “, разяснява Север.

Някои хора в действителност внимават за всеки цент, тъй като им се постанова, отбелязва ХРТ. Други пък споделят „ Бъдни вечер е, Коледа е, празници са, в случай че няма да харчим в този момент, тогава по кое време?!? “. 

На 1 януари 2023 година Хърватия влезе в еврозоната и одобри за своя валута еврото.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР