Тайванският народ ще се противопостави на опитите на Китай да

...
Тайванският народ ще се противопостави на опитите на Китай да
Коментари Харесай

Тайван противодейства на намесата на Китай в изборите

Тайванският народ ще се опълчи на опитите на Китай да повлияе на изборите на острова на 13 януари, съобщи претендентът за президент Лай Чинг Те, който се включи в предизборната акция 10 дни преди решаващите избори.

Пекин твърди, че самоуправляващият се остров е част от неговата територия, и отхвърля позицията на Демократичната прогресивна партия на Лай, която разгласи че Тайван към този момент е самостоятелен.

Наричан от Пекин " подбудител на спокойствието " и " сепаратист ", Лай се изправя против двама други претенденти, които дадоха обещание по-близки връзки с Китай, в случай че бъдат определени.

В диалог пред Агенция Франс Прес след утринно посрещане на поддръжници на оживено кръстовище в Тайпе той съобщи, че " демократичният лагер е доста угрижен " за интервенция от страна на Китай в изборите.

" Това са първите избори в Азия през тази година и намесата на Китай в изборите в Тайван е доста, доста сериозна ", сподели 64-годишният мъж, който е и вицепрезидент на Тайван.

Но Лай има доверие в народа, " тъй като Тайван е минал от мрачната ера на авторитаризма до мястото, където е през днешния ден ".

" Всички ценят тайванската народна власт. Имам убеденост, че народът ще се опълчи на потреблението на разнообразни сили от страна на Китай, с цел да се опита да повлияе на тези избори. " - сподели той.

Изборите в Тайван на 13 януари се наблюдават от близко от Пекин до Вашингтон, защото резултатът от тях може да промени бъдещите връзки с все по-агресивния Китай.

Другите двама претенденти са Хоу Ю И от другарски настроената към Пекин Куоминтан (КМТ) - най-старата политическа партия в Тайван, и Ко Уен Дзъ от нововъзникващата Тайванска национална партия, която се показа над упованията.

Хоу, известен кмет на град Ню Тайпе, по време на президентския спор предходната седмица нападна Лай поради неговите изявления в поддръжка на независимостта, обвинявайки го за " огромната заплаха оттатък Тайванския пролив ".

Тайванските управляващи нееднократно са алармирали за намесата на Пекин в навечерието на изборите - към този момент започнаха инспекции за платени пътувания на тайвански гласоподаватели до Китай.

За първи път от декември насам към Тайван бяха засечени китайски балони, като четири от тях се движеха непосредствено над острова - форма на психическа война за оказване на въздействие за повече пропекински гласове, съобщи един боен специалист.

Новите произшествия се прибавят към към този момент засиления политически и боен напън, който Пекин оказва върху Тайван през последните години, в това число ежедневната поява на изтребители и военни кораби към острова.

Но Лай прикани гласоподавателите да не поддържат " претендента, който избира Китай ".

" В последна сметка демокрацията несъмнено ще победи и демокрацията изрично ще спечелва над авторитаризма ", сподели Лай.

" Надявам се също по този начин, че интернационалната общественост ще продължи да поддържа Тайван ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР