Тайванската компания United Microelectronics Corp също е замесена в процеса

...
Тайванската компания United Microelectronics Corp също е замесена в процеса
Коментари Харесай

САЩ се опасяват от опити на Китай да привлече топ инженери

Тайванската компания United Microelectronics Corp също е забъркана в процеса на наемане на експерти от Съединени американски щати.

© Richard Chung Още по тематиката
Китай е подготвен да води търговски договаряния със Съединени американски щати
6 ное 2018
Китайски икономисти упрекват модела на страната си за комерсиалната война със Съединени американски щати

Те считат, че промените и отварянето към света са гаранция за стратегическо съдействие сред Пекин и Вашингтон
1 ное 2018
Китай ще би трябвало да премисли наличието си в Източна Европа

Много от страните, участващи в иницативата 16+1, са скептично настроени към проектите на Пекин
24 окт 2018
Китай пусна най-дългия морски мост в света

Проектът за 20 милиарда $ беше изпълнен за 9 години, оборудването свързва континента с Хонконг и Макао
23 окт 2018
Китай с най-нисък стопански напредък от рецесията насам

Правителството и регулаторите успокояват вложителите, откакто Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.5% през третото тримесечие
21 окт 2018
Китай трансформира остров Хайнан в голяма зона за свободна търговия

Най-южната провинция получава неповторими пълномощия за промени
16 окт 2018 Американското държавно управление сложи китайската компания за полупроводници Fujian Jinhua в черен лист за надзор върху износа, след което упрекна компанията за хипотетична кражба на технология от американския производител на чипове за памет Micron, написа Financial Times.

Всъщност Вашингтон следва позицията, която Тръмп разгласи още по време на акцията за президентските избори през 2016. " Ние сме тук, с цел да кажем задоволително ", сподели Джеф Сешънс, министър на правораздаването на Съединени американски щати.

Обвинението

Fujian Jinhua беше упрекната предходната седмица, че се е пробвала да притегли двама чиновници от американската компания Micron с обещанието за по-високи заплати, при изискване че донесат основни софтуерни секрети с тях. В предишното нееднократно е имало сходни случаи.

Според правосъдни документи и тайвански следователи тайванският производител на чипове United Microelectronics Corporation, който има съглашение за съдействие с Fujian Jinhua, е приказвал с двамата инженери в Micron Memory Taiwan и е предал всичко на китайския си сътрудник. От китайската компания отхвърлят коментар.

Плановете на Китай

Случаят е един от последните образци за борбата, която Китай води в продължение на доста години за привличане на водещи специалисти в опита си да реализира задачите си в софтуерния бранш и построяването на промишленост в полупроводниците. В рамките на програмата " Хиляда гении ", основана преди 10 години, Пекин се стреми да наеме висши научни и инженерни експерти от чужбина, които да работят по плана " Произведено в Китай 2025 " за построяването на страната като международен водач в основни браншове.

Това подхранва паниките в Съединени американски щати от кражбата на технологии. " Ако сме в икономическа война с Китай, това е война за специалисти ", съобщи американски посланик в Азия.

Тайванските компании за полупроводници - доста от които създават чипове, създадени в Съединени американски щати, са съществена цел за Китай заради технологиите, до които имат достъп.

Китайската тактика

" Служителите в нашите компании са по-лесни за примамване - приказваме на еднакъв език, споделяме една и съща просвета ", споделя Су Цзю-юн, старши чиновник в Института за национална защита и сигурност, проучвателен център, подсилен от тайванското министерство на защитата.

Пекин има ясни цели - вместо единствено да се занимава с тайвански компании, както прави повече от 20 години, в този момент предлага тласъци за привличане на тайванци да учат и работят в Китай. Естествено високите заплати са част от тактиката.

" В момента има към 1000 тайвански инженери, работещи в китайски компании за чипове ", споделя Лин Джиан-хонг, анализатор на бранша в Trendforce.

Но с изключение на Тайван Япония и Южна Корея също са наранени от политиките на Пекин, като броят на инженерите от страни преместващи се в Китай, пораства бързо. Целите на Китай са две - старши инженери над 40 години, които имат опит и познания за технологиите, и млади гении, туко-що приключили университета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР