Тайванската индустрия за чипове е готова да работи с правителството

...
Тайванската индустрия за чипове е готова да работи с правителството
Коментари Харесай

Производителите на чипове в Тайван обвързват AI с възобновяемата енергия

Тайванската промишленост за чипове е подготвена да работи с държавното управление за реализиране на задачата за нулево чисто ползване на изкопаеми горива до 2050 година, само че е належащо да се форсира създаването на възобновими енергийни източници, защото търсенето на изкуствен интелект (AI) се усилва, декларира в петък почитан началник на промишлеността, представен от Reuters.

Тайван внася съвсем цялата си нужна сила най-много под формата на природен газ и въглища, само че бизнесът постанова все по-голям напън за повече възобновима сила, която да подсигурява постигането на задачата за въглеродна индиферентност.

Клиф Хоу, старши вицепрезидент на най-големия в света производител на чипове по контракт TSMC, декларира, че изкуственият разсъдък предлага неповторима опция.

" Гледайки напред, по какъв начин да овладеем една огромна наклонност като AI? ", пита Хоу. " Мисля, че цялата тайванска полупроводникова промишленост - в нашата същина, в нашата научноизследователска и развойна активност и произвеждане, както и в нашето световно разположение - ще претърпи изцяло усъвършенстване и промяна. "

Ключът към това е стабилната и възобновима сила, декларира ръководителят на Тайванската асоциация на полупроводниковата промишленост на годишната ѝ среща в центъра за чипове Хсинчу.

Миналия месец асоциацията насочва четири основни апела към държавното управление, измежду които устойчиво доставяне със зелена сила, защото тайванската промишленост за чипове се стреми да се възползва от опциите, които разкрива изкуствения разсъдък.

" По отношение на силата се надяваме, че държавното управление може във всеки аспект да развива по-активно нови енергийни източници и да поддържа постоянни доставки за полупроводниковата промишленост ", показва Хоу.

Както промишлеността, по този начин и държавното управление са съгласни да си сътрудничат с другата страна за постигането на задачата за нулева чиста консумация до 2050 година

" Но тук се сблъскахме с няколко провокации ", споделя той. " Предлагането на сила с нулеви чисти излъчвания сега изостава от търсенето на цялата полупроводникова промишленост. Надяваме се, че държавното управление може да форсира темпото на създаване на нови енергийни източници ".

През 2021 година TSMC декларира, че има за цел да реализира чисти нулеви излъчвания до 2050 година, което подхожда на държавната цел, сложена през същата година от президента Цай Инг-уен. Според проектите на държавното управление делът на въглищата в енергийния микс на Тайван ще спадне под 30% до 2025 година, а този на втечнения природен газ ще нарасне до към половината. На възобновимите енергийни източници - до една пета.

През последните години Тайван притегля милиарди вложения в офшорни вятърни електроцентрали, а производителите на чипове се стремят да подписват контракти с разработчици в сферата.

В допълнение към опасенията за доставките на възобновима сила, фирмите за чипове се тормозят и дали тя ще бъде налична, споделя Хоу.

Главният изпълнителен шеф на GlobalWafers Дорис Хсу също е склонен, че въпреки изкуственият разсъдък да е основен мотор на бързия напредък през идващото десетилетие, тайванската промишленост за чипове е изправена пред няколко провокации, до момента в който се развива.

" Сега не е задоволително да имате сила, би трябвало да имате зелена сила, с цел да се конкурирате в международен мащаб ", споделя Хсу.
 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР