Тайван е създал работна група, за да изучи внимателно и

...
Тайван е създал работна група, за да изучи внимателно и
Коментари Харесай

Тайван изучава внимателно внезапното нападение на Хамас

Тайван е основал работна група, за да изучи деликатно и да извлече поучения от изненадващата офанзива на " Хамас " против Израел , сподели министърът на защитата на самоуправляващия се остров Чиу Куо-чен в четвъртък, като предизвести, че разузнаването е основно за попречване на война, до момента в който Тайпе работи за противопоставяне на военните закани на Китай, предава Ройтерс.

Тайван, считан от Китай за негова суверенна територия, е подложен на възходящ боен и политически напън от страна на Пекин, в това число огромни китайски военни учения през предходната година, засилващи страховете от спор, който би имал световни последствия.

Въпреки че има огромни разлики сред опасността, пред която е изправен Тайван от Китай, и това, което се случва сред Израел и " Хамас " - Китай да вземем за пример ще би трябвало да пресече Тайванския пролив, с цел да нахлуе на острова - войната концентрира вниманието върху опцията за неочаквана китайска офанзива.

Чиу, запитан от кореспонденти в Народното събрание какви поучения е извлякъл Тайван от спора на Израел с палестинските бойци от " Хамас ", сподели, че министерството е основало работна група за наблюдаване на обстановката.

" Първоначалният (урок) е, че разследващата работа е доста значима . С помощта на разузнаването могат да се подхващат доста контрамерки. Войната даже може да бъде избегната ", сподели Чиу.

Той съобщи, че боевете сред Израел и " Хамас " показват ужаса на войната и макар че военните работят за повишение на бойната подготвеност, няма да има спор.

" Споделените упования на всички са да се избегне война ", сподели той.

Правителството на Тайван осъди офанзивата на Хамас, като президентът Цай Инг-вен сподели, че Тайван остава " зает да работи с еднообразно мислещи страни за битка със заканите и насилието и за отбрана на свободата и демокрацията ".

През януари в Тайван предстоят президентски и парламентарни избори , които главната опозиционна партия Гоминдан (КМТ) дефинира като избор сред война и мир. KMT упрекна ръководещата Демократична прогресивна партия (DPP), че е докарала Тайван до ръба на войната , като съзнателно предизвика Китай, което ръководещите изрично отхвърлят.

В неделя ръководителят на Гоминдан Ерик Чу сподели, че случилото се в Израел е " предиздвикало всички да почувстват какво значи да бъдеш застрашен от война ".

" Вярваме, че мирът от двете страни на Тайванския проток е това, което всички чакат. Никой тайванец не желае да види война ", сподели Чу, чиято партия обичайно поддържа околните връзки с Пекин.

Бившият австралийски министър председател Скот Морисън сподели на конгрес в Тайпе в сряда, че при заканите на Китай против острова е значимо да се ускори устойчивостта на Тайван, само че че Тайван би трябвало самичък да направи повече.

Общият бюджет за защита, препоръчан от държавното управление за идната година, възлиза на 2,5% от Брутният вътрешен продукт на Тайван. Израелският възлиза на 4,5% за тази година, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.
 Съединени американски щати приготвят помощ за Украйна, Израел и Тайван
Съединени американски щати приготвят помощ за Украйна, Израел и Тайван

Но първо Конгресът би трябвало да утвърди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР