Тайният автор на изключително популярния руски информационен канал, осмиващ Кремъл,

...
Тайният автор на изключително популярния руски информационен канал, осмиващ Кремъл,
Коментари Харесай

Кой е StalinGulag: най-популярният критик на Кремъл в Русия разкри самоличността си

Тайният създател на извънредно известния съветски информативен канал, осмиващ Кремъл, разкри самоличността си след години спекулации.

Александър Горбунов написа под псевдонима СталинГулаг (StalinGulag) и има повече от 300 000 почитатели в приложението за известия Telegram. В Туитър повече от 1 милион души наблюдават хапливите му постове за сегашната обстановка в Русия.

Горбунов е решил да приказва обществено, с цел да защищити от репресии фамилията си, споделя той пред Би Би Си Русия. Поводът станало навлизане на полицията в дома на старата му майка по-рано тази седмица.

Кой е StalinGulag?

През 2017 година съветският опозиционен водач Алексей Навални, който подлага на критика яростно президента Владимир Путин, назова StalinGulag " най-важният политически публицист в Русия ". Последните тематики във фокуса на вниманието му са визитата на севернокорейския водач Ким Чен-ун в Русия; държавните проекти да вкара 5G технологията; президентските избори в Украйна, както и предложенията на управляващите в Русия да забранят вноса на испанска шунка и сирене Пармезан.

Александър Горбунов постоянно акцентира парадоксите и несправедливостите в всекидневието на руснаците.

Миналия месец той писа за семейство в сибирския град Новосибирск, на чието ХИВ-позитивно осиновено дете е било неразрешено да върви на учебно заведение, както и за пациент в Иркутск, който се е самоубил в болница след часове очакване за елементарен кръвен тест.

" Невъзможно е да мълчиш, когато се случват ненормални неща ", споделя той пред Би Би Си.

Мъжът зад StalinGulag има извънредно дълга история, преди той да стане най-големият критик на Кремъл в обществените медии. Роден е в Махачкала в Северен Кавказ през 1992 година Диагностициран е със спинална мускулна недоразвитост - нелечимо състояние, което предизвиква загуба на мускулна тъкан и което прави инвалидната количка непрекъснатият сателит в живота му.

Горбунов стартира първия си бизнес едвам на 13 години - продава диетични хранителни добавки онлайн.

От това непретенциозно начало той израства до сполучлив финансов търговец, специализирал в деривати и криптовалути.

Сега живее в Москва със брачната половинка си, наслаждавайки се на това, което назовава " добър живот ", в който регулярно излиза вечер на ресторант или спектакъл. Но желае да подчертае, че човек с увреждане има потребността да печели доста, с цел да заплати за цялата му нужна поддръжка, с цел да води естествен живот.

" Просто желаех да пиша "

За някой, чиито мощни известия в Туитър постоянно съдържат хули или диалект, Горбунов се откроява в същинския живот като говорещ ясно, просветен и внимателен човек, отбелязва журналистът на Би Би Си. Пристига в офиса на английската медия облечен в черна блуза с поло яка и състезателен костюм от туид. Говори безшумно, с увереността на някой, който е привикнал да го слушат.

Очевидно е, че Горбунов е човек, който желае да извлече максимума от времето, което му остава.

Знае, че медикаментите няма да спрат прогресията на положението му и по тази причина отхвърля да пие лекарства, които биха удължили живота му.

" Една година повече живот или една година по-малко - за мен няма значение - споделя Горбунов. - Не желая да прекарам края на живота си в здравно заведение. "

Горбунов основава StalinGulag като неизвестен акаунт в Туитър през 2013 година.

По това време към момента живее в Махачкала, прекарвайки множеството време вкъщи, тъй като - споделя той - в този град не е елементарно да изведеш на открито някой в инвалидна количка.

" Просто желаех да пиша - споделя той. - Моят компютър и интернет означаваха, че мога да проследявам какво се случва в останалата част от света... Винаги съм се интересувал от политика.

Някои от хапливите му мнения

Лимузината на Ким Чен-ун идва във Владивосток. Докарана е от Пхенян на товарен аероплан Ил-76. За да е допустимо севернокорейският деспот да пътува в лимузината си, беше съборена стена на гарата във Владивосток. Така наподобява всекидневието в една суперсила.

Министърът на опазването на здравето Вероника Скворцова сподели, че руснаците ще спрат да пият, когато си намерят забавна работа и занимания. С други думи: ние в никакъв случай няма да спрем да пием.

Националната месарска асоциация предложи да се забрани на хората да внасят месо и млечни артикули за персонална приложимост. Скоро за кг сирене ще ви пращат в пандиза като за торба хероин.

" Около 40% от руснаците нямат никакви спестявания " - би било отлично да въведат допълнително облагане, тъй като някои към момента имат спестявания.

Военен прелом в Судан. Ура, ето нещо, което още веднъж може да изразходва милиарди от съветския бюджет - в противоположен случай парите просто ще гният в Саратов заради неналичието на нещо, за което да бъдат изразходвани.

Защо името е StalinGulag?

Избрал е името, с цел да предизвика " подправените " - по думите му - паралели, правени сред ерата на Сталин и Русия през днешния ден.

" Властимащите желаят да мислим, че са страшни и ужасяващи като тайната полиция (в ерата на Сталин) - споделя той. - Но не е по този начин. В същината си те са просто търговци, които обичат лукса и парите.

Към 2016 г. Горбунов има повече от 400 хиляди почитатели и взема решение да разшири активността си и да сътвори канал в новосъздаденото приложение за известия Telegram. То е учредено през 2013 година от съветския бизнесмен Павел Дуров, създателят на ВКонтакте - съветският аналог на Facebook.

Руското държавно управление се опита да блокира Telegram

Приложението разрешава на потребителите да основава групи и канали анонимно и да изпращат вести и друго наличие до безграничен брой почитатели.

Каналите му са извънредно известни в страни като Русия и Иран, където свободата на словото е лимитирана. Използват ги политици, деятели и обществени групи, които споделят вести и информация, както и бизнес организации, които целят да привлекат нови клиенти.

" Каналите на Telegram са единственото немодерирано политическо пространство в Русия ", споделя политологът Андрей Колядин. Популярността и независимостта му са съществена причина държавното управление да се опита несполучливо да блокира приложението предходната година. Но опитите не престават и желанието да се сложат " юзди " на Telegram е главната причина за новия закон за регулация на интернет в Русия, който беше обнародван на 1 май и влиза в действие след шест месеца.

Как StalinGulag загуби анонимността си

През 2017 година StalinGulag е един от най-популярните канали в Telegram в Русия. Мрачният му комизъм като че ли улавя духа на времето. От години обаче личността зад него е строго защитавана загадка. Когато през 2018 година изданието RBC свърза името на Александър Горбунов с канала в Telegram, StalinGulag изрично отхвърли. Но всичко се промени тази седмица поради новината, че полицията в родния му град е посетила майка му в жилището ѝ. От органите на реда изясняват, че някой е употребявал номера на мобилния телефон на Александър, с цел да насочи анонимна опасност за бомба. От Би Би Си пробвали да потвърдят тази история, само че този път от полицията не поискали да разясняват.

Други родственици на Александър в Москва също са били търсени от полицията.

Историята аргументи " вихър " в обществените медии в Русия, доста хора се изрекоха в отбрана на StalinGulag.

Шумотевицата в последна сметка принуди Горбунов да излезе обществено с вярата, че в случай че разкрие самоличността си, управляващите биха оставили фамилията му на мира.

" Би било непоносимо, в случай че някой от тях пострада - споделя той пред Би Би Си. - Не единствено от държавното управление, само че също от (проправителствени) фанатици. "

Когато името му било обвързвано с канала за първи път предходната година, някои от комерсиалните му сътрудници се уплашили и се отказали от проект за основаване на дълготраен капиталов фонд с него.

По това време евентуално е било рисковано, само че не и нелегално да бъдеш толкоз непосредствен. Но новият съветски закон от март не разрешава на хората да популяризират " подправени вести " и информация, обиждаща държавни чиновници. В бъдеще той може да направи обстановката доста по-сложна за водачи в обществените медии като StalinGulag. Досега полицията не се е свързвала със самия Горбунов, а той споделя, че не се опасява за себе си: " Те не могат да ми наложат ограничения, с цел да ме лимитират - живял съм с ограничавания през целия си живот. "

" Нищо не се е трансформирало - прибавя той. - Ще продължа да пиша по този начин, както до момента. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР