Тайните сделки и скритите активи на някои от най-богатите и

...
Тайните сделки и скритите активи на някои от най-богатите и
Коментари Харесай

Pandora Papers разкри скрити милиони на държавни лидери

Тайните покупко-продажби и скритите активи на някои от най-богатите и най-могъщите хора в света бяха разкрити в най-голямото приключване на данни от офшорки. Разследването на по този начин наречените  „ Pandora Papers “-в което вземат участие към 600 публицисти от десетки медии , в това число BBC, The Washington Post, The Guardian, Le Monde се основава на приключването на към 11.9 милиона документа от 14 компании, предоставящи финансови услуги по света. Документите засягат офшорни структури и тръстове в данъчни убежища като Панама, Дубай, Монако, Швейцария и Каймановите острови.

Те разкриват тайните офшорни каузи на 35 международни водачи, в това число сегашни и някогашни президенти, министър председатели и държавни глави. Те също по този начин осветяват тайните финанси на повече от 300 други държавни чиновници като държавни министри, съдии, кметове и военни генерали допълнително от 90 страни.

Файловете включват разкрития за огромни донори на Консервативната партия във Англия, което повдига сложни въпроси за Борис Джонсън, до момента в който неговата партия се събира на годишната си конференция.

Повече от 100 милиардери фигурират в изтеклите данни, както и известни персони, рок звезди и бизнес водачи. Мнозина употребяват компании в офшорки, с цел да държат първокласни движимости като парцели и яхти. Има даже творби на изкуството - от камбоджански антики до картини на Пикасо и фрески на Банкси .

„ Pandora Papers “ разкриват скритите интервенции на световната офшорна стопанска система, която разрешава на някои от най-богатите хора в света да скрият благосъстоянието си и в някои случаи да заплащат малко или никакви налози.
Сред изнесените данни има имейли, бележки, записи, документи, отчети за сходство и комплицирани диаграми, показващи лабиринтни корпоративни структури. Често те разрешават за първи път да бъдат разпознати същинските притежатели на непрозрачни черупки.

Документите на Pandora съставляват най-голямата база данни от поредицата приключвания на данни от 2013 година насам. 

Създаването или облагодетелстването от офшорни субекти не е нелегално и в някои случаи хората може да имат основателни аргументи, като да вземем за пример сигурност, да предпочетат офшорни сметки. Но тайната, предлагана от данъчните убежища, от време на време се оказва привлекателна за укриващите налози, измамниците и перачите на пари, някои от които са разкрити в досиетата.

Изтеклите данни свързват съветския президент  Владимир Путин  с секрети финансови активи в Монако. Премиерът на  Чехия Андрей Бабиш , който идната седмица ще се яви на избори, не е заявил офшорна капиталова компания, която е употребена за закупуването на две вили във Франция за 12 млн. паунда.

Според документите  йорданският крал Абдула II  притежава загадка имотна империя в Съединени американски щати и Англия, оценена на към 100 млн. $. Президентът на  Кения Ухуру Кенята  и шестима членове на неговото семейство също имат мрежа от офшорни компании, съобщавa BBC.

Те са свързани с 11 компании, една от които има активи за 30 млн. $.

Хора от най-близкия кръг на  пакистанския министър председател Имран Хан , включително министри от държавното управление му и членове на фамилиите им също имат тръстове с милиони долари. 

И президентът на  Украйна  фигурира в Пандорските досиета. Според разкритите данни  Володимир Зеленски  е трансферирал своя дял от офшорна компания тъкмо преди да завоюва изборите през 2019 година.

Колумбийската  певица Шакира и немският супермодел Клаудия Шифър  също са свързани с офшорни активи, заяви осведомителният портал Infobae, базирайки се на следствието.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР