Тайни преговори за покупка на система за противовъздушна отбрана с

...
Тайни преговори за покупка на система за противовъздушна отбрана с
Коментари Харесай

ИДВА „СПАЙДЪР“: Румен Радев преговаря за израелски ПВО-ракети

Тайни договаряния за покупка на система за противовъздушна защита с Израел е почнало служебното държавно управление по персонална повеля на президента Румен Радев, научи „ Уикенд ”. Родните военни специалисти даже са си харесали и съответен модел – създаваната от компанията „ Рафаел ” ПВО-система „ Спайдер ” („ Spyder ”), която е предопределена за прихващане на балистични ракети, хеликоптери, дронове и самолети, заяви „ Уикенд “.

Всяка една батарея може сполучливо да прихване и унищожи цели на разстояние от няколко десетки километра. Така под защитния чадър може да попаднат стратегически обекти като АЕЦ Козлодуй или даже София. Самите системи са ситуирани на високопроходим камион, което дава опция за часове да се реалокират на нова позиция.

Нуждата от сходни системи е извънредно належаща, изясняват специалисти. До момента небето над България се пази от руски ПВО-системи. Тяхната възраст гони 50 години и не са способни да смъкват съвременни свръхзвукови ракети. Още повече, че по-голямата част от тях са пред бракуване, поради изтичащ запас.

След заканите на Владимир Путин, че с изключение на Украйна желае да „ освободи ” и България, потребността от съвременни противовъздушни системи е извънредно належаща, изясняват военни специалисти. Те напомнят, че преди няколко месеца заблудил се съветски боен дрон съумя необезпокоявано да прелети над Румъния, България и Сърбия, стигайки чак до Хърватия, напомня „ Уикенд “.

Родните зенитни системи по този начин и не го засякоха, камо ли пък да съумеят да реагират и смъкват. До момента не е ясно дали става дума за инцидентен случай или съветската войска целеустремено е тествала противовъздушната защита на съперника, набелязан за „ освобождение ”.

„ При цялостната липса на реакция от архаичните руски ПВО-системи, идващия път може сякаш инцидентно ракета или дрон да падне в Козлодуй ”, изяснява с терзание специалист. Той напомня, че от месеци след молба към Съединени американски щати в Румъния към този момент е ситуирана първата батарея противовъздушни ракетни комплекси „ Пейтриът ”, само че от изопачен бабаитлък, нашето държавно управление няма такива планове.

Вместо молба за помощ към НАТО, очевидно служебния кабинет е предпочел да купи нови ракетни системи. По информация на профилираният американски уебсайт „ Breaking Defense ”, договарянията с Израел са в много напреднал стадий. Съвсем скоро предлагането за подписване на контракт може да бъде импортирано за утвърждение в Народното събрание. Стига, несъмнено, да има парламент.

Реклама

Освен България, мераци за  израелската ПВО-система „ Спайдер ” имат Белгия, Унгария, Полша и Румъния. До няколко седмици български военни би трябвало да пътуват до Израел с цел да се срещнат на място с опциите й.

Освен подлежащите на бракуване руски ПВО-комплекси, новата система би трябвало да поеме и рутинната защита на българското небе, така наречен Ер полисинг. До момента носенето на бойно дежурство е поверено на самолетите Миг-29. За страдание, изтребителите също не са първа младост, а ресурсът им е пред привършване. Към днешна дата от 15 самолета летят едвам 3-4, изясняват осведомени.

Дори и тази численост е безусловно знамение, поради изчезнали доставки на аварийни елементи. Те, както е ясно, могат да се доставят единствено от Русия, само че след нападението над Украйна и наложените наказания на Кремъл, това е невероятно. Не че и преди този момент Москва си даваше напън да извършва договорите за поддръжка. Често поръчаните от българските Военновъздушни сили елементи са бавеха по няколко години без никакво рационално пояснение.

В момента армията кара безусловно на мускули, единствено и единствено да има най-малко един летящ изтребител. Дори и на това му се вижда края. Според специалисти, поради липса на ремонтирани мотори и последният Миг-29 ще се приземи дефинитивно до лятото на тази година. Тази печална вест е известна на всичко хора от българската войска, само че съзнателно не се оповестява на обществото.

За да отбият номера, президента Румен Радев, който е някогашен водач на Миг-29 и началник на Военновъздушни сили, и военният министър Димитър Стоянов изясняват, че незабавно са почнали да търсят западни изтребители втора употреба. До момента за действителни предложения не се е чуло, само че даже и да се купят остарели самолети, това ще е единствено на книга.

Български водачи, който могат да ги карат, несъмнено, няма, а тяхното образование ще отнеме най-малко година или две. Така още през лятото на тази година, с приземяването и на последния Миг-29, българското небе съвсем несъмнено ще остане без защита. Освен в случай че не поканим със задачата да се заемат натовски изтребители, както все по-често се случва през последните години.

Едва след 3-4 години, когато дойдат първите от поръчаните американски Ф-16, българските Военновъздушни сили още веднъж ще могат да има с какво да летят и пазят небето ни.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР