Тайната на намаляването на обезлесяването в Колумбия? Въоръжени групи

...
Богота, Колумбия – През юли, когато Колумбия обяви, че обезлесяването е
Коментари Харесай

Богота, Колумбия – През юли, когато Колумбия обяви, че обезлесяването е спаднало до най-ниското ниво от близо десетилетие, новината беше приветствана като победа за левия президент Густаво Петро.

Но експертите казват, че има друга причина за драматичния спад: въоръжените бунтовнически групи са се заели да забранят незаконната сеч.

Брам Ебус, изследовател на екологичните престъпления в организацията с нестопанска цел International Crisis Group, каза, че усилията са насочени отчасти към улесняване на преговорите с правителството на Петро, ​​което се надява да постигне „paz total“ или „пълен мир“ в Колумбия.

„Видяхме, че те започнаха да използват ограниченията за обезлесяване като политически инструмент преди преговорите „paz total“, каза Ебус пред Al Jazeera.

Въоръжените групи, обясни той, очакваха, „че могат да укрепят позициите си на масата за преговори, като станат актьор, който намалява обезлесяването в Амазонка“.

Колумбия е въвлечена във вътрешен конфликт от близо шест десетилетия, като правителствени сили, паравоенни групировки, престъпни мрежи и въоръжени бунтовници се борят за власт.

Estado Mayor Central (EMC) е една такава въоръжена група. Възникна след мирно споразумение през 2016 г., което разпусна Революционните въоръжени сили на Колумбия (FARC), най-голямата партизанска група по това време.

Някои бунтовници от FARC обаче отхвърлиха мирното споразумение, като вместо това избраха да създадат своя собствена организация, EMC.

Но в отсъствието на ФАРК, големи части от провинцията на Колумбия изпитаха вакуум на властта. Последва прилив на земя с местни животновъди, престъпни мрежи, въоръжени групировки и индустриални групи, които навлизат по-навътре в тропическите гори на Амазонка, за да претендират за територия.

Според правителствената статистика обезлесяването рязко нарасна, като се увеличи с 44 процента само през 2016 г. Животновъдите не само разчистиха земя за добитък, но и незаконни бизнеси като златодобив и дърводобив оставиха белези в иначе тучния пейзаж.

За да спре опустошението, бившият президент Иван Дуке стартира военна стратегия за преследване на обезлесяването, насочена най-вече към незаконни селища на бедни фермери в националните паркове на Колумбия.

Но президентът Петро, ​​първият ляв президент на страната, възприе нов подход. Той се ангажира да ограничи обезлесяването до 140 000 хектара (около 346 000 акра) годишно чрез създаване на икономически алтернативи на обезлесяването и сключване на сделки с амазонските общности.

Той също така призова богатите нации да финансират опазването на Амазонка, най-голямата тропическа гора в света, като дадат пари и анулират дълга в Южна Америка, като по този начин освободят средства за инвестиране в екологични инициативи.

Но кампанията на Петро срещу обезлесяването беше подкрепена от паралелни усилия на EMC, който нареди забрана за сеч в частите на Амазония под техен контрол.

През май 2022 г. EMC обяви санкции от 1 милион колумбийски песо, или $251, за всеки хектар унищожена гора.

Тя наложи нови правила през септември, след встъпването в длъжност на Petro през август, които стигнаха дори по-далеч, според Хуанита Велес, съосновател на Conflict Responses Foundation.

EMC разпореди новата забрана да продължи през четиригодишния мандат на Petro, през който се очаква правителството да предостави „дългосрочни решения“ за безземните фермери в Амазония.

Въоръжената група участва в текущите преговори с правителството на Петро като част от плана за „пълен мир“. На 3 август, например, администрацията на Петро започна шестмесечно прекратяване на огъня с друга бунтовническа група, Националната освободителна армия (ELN).

Хосе Томас Охеда Солеймани, говорител на EMC, каза пред Al Jazeera, че решението на неговата група да забрани обезлесяването е мотивирано от опасения за околната среда и сигурността.

Добре запазените джунгли, обясни той, осигуряват прикритие от военни офанзиви и чиста вода за редиците на EMC.

„Забранихме обезлесяването в Амазонка, защото сме дълбоко екологични партизани“, каза Охеда. „Дърветата ни защитават и имаме нужда от вода за нашите военни операции.“

Той не потвърди дали мирните преговори с правителството на Петро също са били мотивиращ фактор зад усилията на EMC за обезлесяването. Но той каза, че всеки диалог ще включва екологичната програма на EMC.

Тези диалози обаче удариха спънка през май, когато правителството спря примирието си с EMC в четири провинции на Амазонка, след като бяха убити четирима непълнолетни коренни жители. Твърди се, че са били насилствено вербувани в групата и са се опитали да избягат.

Шестмесечното двустранно прекратяване на огъня между правителството и EMC приключи на 30 юни.

Охеда каза, че въоръжените конфронтации са възобновени, но EMC е предложил „жестове за мир“, без да уточнява какви са те. Разговорите между EMC и правителството бяха възобновени през юли като подготовка за мирни преговори.

Тези диалози се провеждат на фона на ниски нива на обезлесяване, невиждани от 2013 г. насам. Страната загуби 123 517 хектара (около 305 000 акра) гора през 2022 г., което е спад с 29 процента в сравнение с 2021 г. А в Амазонка обезлесяването намаля с 36 процента.

Последните данни показват, че незаконната сеч е намаляла най-драматично в региони, където EMC има безспорна власт, като провинциите Какета, Мета и Гуавиаре. Обезлесяването в тези райони е намаляло съответно с 50 процента, 34 процента и 37 процента.

За разлика от това, в провинция Путумайо, където EMC се състезава за власт, обезлесяването е намаляло с 15 процента.

Но Ебус, изследовател на екологичните престъпления, каза, че разчитането на EMC за намаляване на обезлесяването може да има обратен ефект.

„Ако само партизаните регулират обезлесяването и държавата не се намесва, за да контролира тези изоставени горски територии, партизаните могат да използват околната среда като разменна монета и всъщност да нанесат хаос на околната среда, ако нещата тръгнат надолу на масата за преговори ”, каза Ебус.

Тъй като опазването на Amazon е едно от обещанията на Petro, способността на EMC да контролира загубата на дървета може да послужи като мощен инструмент за влияние върху политиката.

„Те дори могат да заплашат правителството [с] широкомащабно унищожаване на Amazon, ако правителството не им даде това, на което се надяват“, каза Ебус.


Елвер Медина, екологичен лидер от провинция Мета, вярва, че правителството трябва да проучи други пътища за намаляване на обезлесяването, отделно от EMC. На фона на продължаващия диалог с правителството 40 амазонски общности също забраниха обезлесяването за неопределено време.

Но за да продължи забраната, правителството трябва да инвестира сериозно в селските общности, които исторически са били пренебрегвани, и да им предостави икономически алтернативи, твърди той.

„Общностите се съобразяват със спирането на сечта и пожарите“, каза Медина. „Но ще трябва да видим някаква промяна, известна подкрепа от правителството.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР