Тайна сделка е позволила на стотици екстремисти и техните семейства

...
Тайна сделка е позволила на стотици екстремисти и техните семейства
Коментари Харесай

Тайна сделка между водената от САЩ коалиция и "Ислямска държава" позволила на стотици джихадисти да се измъкнат

Тайна договорка е разрешила на стотици екстремисти и техните фамилии да избягат от Ракка пред погледа на водената от Съединени американски щати интернационална коалиция и кюрдските сили, които управляват града. Това разгласи след свое следствие „ Би Би Си ", представена от „ Фокус ".

Докладът на английската медия за евакуацията на джихадистите е основан на изявленията с водачи, превозили терористите, сирийците, наблюдаващи конвоите и секрети фрагменти, показващи камиони, натоварени с въоръжени мъже. Според медията, част от тези екстремисти са съумели да избягат в други елементи на Сирия и даже да доближат до територията на Турция.

От публикуваните данни излиза наяве, че през октомври от някогашната „ столица " на „ Ислямска страна " са евакуирани десетки задгранични наемници. „ Би Би Си " се базира на роман на един от водачите на конвоя - Абу Фази, на който са му били обещани „ хиляди долари " за присъединяване му в тайната интервенция.

Според разказите на различен лидер, конвоят на бягащите екстремисти е бил дълъг към шест-седем километра и в състава му е имало към 50 камиона, 13 рейса и персонални коли. Благодарение на тайната скица Ракка са напуснали сполучливо към 250 членове на „ Ислямска страна " и към 3,5 хиляди членове на техните фамилии.

„ Имаше огромен брой чужденци. Французи, турци, азербайджанци, пакистанци, йеменци, саудитци, китайци, тунизийци, египтяни ", споделя един от забърканите в схемата.

Водената от Съединени американски щати интернационална коалиция против джихадистите призна ролята си в договорката.

„ Не искахме никой да напуща. Но това е в основата на нашата тактика " за съдействие с „ локални водачи ", т.е. сирийци, които сами взимат решенията за сходни интервенции, разясни Кол Райън Дилън, представител на интервенция „ Вродена увереност ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР