Тайфунът Саола достигна Южен Китай, след като близо 900 000 души се преместиха на безопасно място

...
Тайфунът Саола достигна Южен Китай, след като близо 900 000
Коментари Харесай

Тайфунът Саола достигна Южен Китай, след като близо 900 000 души се преместиха на безопасно място и по-голямата част от Хонконг и други части на крайбрежния южен Китай спряха бизнеса, транспорта и класовете

От Associated Press 1 септември 2023 г., 22:33 ч. Китай преди зазоряване в събота, след като близо 900 000 души бяха преместени на безопасно място и по-голямата част от Хонконг и други части на южното крайбрежие Китай спря бизнеса, транспорта и класовете.

Метеорологичното бюро на провинция Гуангдонг каза, че мощната буря се е развихрила в отдалечен район на град Джухай, южно от Хонконг, в 3:30 ч. сутринта. Прогнозира се да се премести в югозападна посока по крайбрежието на Гуангдонг със скорост от около 17 км/ч (10 мили/ч), като постепенно отслабва, преди да се отправи към морето.

В петък 780 000 души в Гуангдонг бяха преместени от рисковите райони, както и 100 000 други в съседната провинция Фуджиан. Повече от 80 000 риболовни кораба се върнаха в пристанището.

Работниците си останаха вкъщи, а учениците в различни градове отложиха началото на учебната си година за следващата седмица. Търговията на борсата в Хонконг беше спряна в петък и стотици хора бяха блокирани на летището, след като около 460 полета бяха отменени в ключовия регионален бизнес и туристически център.

Железопътен транспорт властите в континентален Китай спряха всички влакове, влизащи или напускащи провинция Гуангдонг от петък вечерта до събота вечерта, съобщи държавната телевизия CCTV. предупреждение за ураган, най-високото предупреждение според метеорологичната система на града. Това беше първото предупреждение номер 10, откакто супертайфунът Mangkhut удари Хонконг през 2018 г.

Обсерваторията каза, че Саола - с максимални постоянни ветрове от 195 километра (121 мили) на час — дойде най-близо до финансовия център около 23 часа. Петък, заобикаляйки около 30 километра (19 мили) южно от търговския район Tsim Sha Tsui в града. Очната стена на бурята, която обгражда окото й, се движеше през града през нощта, „представлявайки голяма заплаха“ за територията, каза агенцията. До събота сутринта максималната постоянна скорост на вятъра е спаднала до 145 километра (90 мили) в час.

Обсерваторията предупреди за сериозни наводнения в крайбрежните райони и каза, че максималното ниво на водата може да е подобно на това, когато Мангкхут повали дървета и откъсна скелета от сгради в града.

През последните месеци Китай преживя някои от най-проливните си дъждове и най-смъртоносните наводнения от години в различни региони, с десетки убити, включително в отдалечените планински части на столицата, Пекин.

Докато проливните дъждове и силните ветрове на бурята приближиха Хонконг, около 400 души потърсиха убежище във временни убежища, а фериботните и автобусните услуги бяха спрени. Жителите на ниски райони поставиха чували с пясък пред вратите си, надявайки се да предотвратят домовете си от наводнение.

Десетки дървета бяха съборени, а седем души бяха ранени и потърсиха лечение в обществени болници. Учебните занятия във всички училища трябваше да останат прекратени в събота.

Някои жители, включително охранителят Шърли Нг, все пак трябваше да отидат на работа в петък. Нг каза, че хората се запасяват с храна, за да се подготвят за бурята.

„Просто се надявам, че тайфунът няма да причини причини“, каза тя.

Метеорологичните власти в близкия хазартен център Макао също предупредиха за наводнения, прогнозирайки, че нивата на водата може да достигнат 1,5 метра (5 фута) в ниските райони в събота сутринта. Трансграничният мост, свързващ Хонконг, Макао и град Джухай, беше затворен в средата на следобед. Лидерът на Макао Хо Иат Сенг нареди спиране на операциите на казиното.

Друга буря, Хайкуй, постепенно се придвижваше към източен Китай. В съчетание с влиянието на Саола части от провинциите Гуангдонг, Фуджиан и Джъдзян ще изпитат силни ветрове и проливни дъждове, каза метеорологичната администрация. Той прогнозира, че Haikui ще удари източното крайбрежие на Тайван в неделя.

Десетки вътрешни полети бяха отменени заедно с въздушните услуги до Хонг Конг и Макао.

Въпреки двойните бури, китайската армия проведе повече операции в петък вечерта и рано в събота, за да сплаши Тайван, самоуправляваща се островна демокрация, която Пекин се стреми да постави под китайски суверенитет със сила, ако е необходимо. Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е засякло шест китайски военни самолета и три военноморски кораба около Тайван през последните 24 часа преди 6 часа сутринта в събота.

В него се казва, че въоръжените сили на острова наблюдават ситуацията и са поставили в готовност самолети, кораби на флота и наземни ракетни системи. Въпреки това се казва, че няма индикации китайските кораби или самолети да са пресекли средната линия в Тайванския пролив или да са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван, както често се случва.

Саола премина южно от Тайван в сряда, преди да завие към континентален Китай, като външните й ивици удрят южните градове на острова с проливен дъжд. Тайфунът връхлетя и Филипините по-рано тази седмица, прогонвайки десетки хиляди хора в северната част на островите поради наводнения.

___

Авторът на Associated Press Kanis Leung и видеожурналистът Alice Fung допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР