Тъй като запасите им от ракети привършват, руснаците са започнали

...
Тъй като запасите им от ракети привършват, руснаците са започнали
Коментари Харесай

Какво представляват руските управляеми бомби?

Тъй като запасите им от ракети привършват, руснаците са почнали да приспособяват остарели бомби от руско време, трансформирайки ги в управляеми. За оправянето с тази опасност украинците се нуждаят от модерни изтребители.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10246
Русия употребява авиобомби за поразяване на цели в Сирия и Чечения. Миналата година руснаците ги използваха и при бомбардировките на Харков, Суми, Изюм и Чернигов, а също и по време на обсадата на Мариупол. Днес, съгласно украинските управляващи, Русия нападна град Херсон и граничните с Русия и Беларус райони на страната с управляеми бомби.

" Управляемите авиационни бомби са още едно средство, употребявано от съветските терористи за ликвидиране на украински цивилни жители. Вражеските военновъздушни сили ги употребяват във всички сектори на фронта - обстрелват гражданска инфраструктура и убиват хора ", написа неотдавна в Телеграм ръководителят на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Преди такива бомби се употребяват рядко, само че в този момент това се случва съвсем всеки ден. В началото на април украинските военновъздушни сили оповестиха, че Русия употребява до 20 управляеми авиационни бомби дневно по цялата фронтова линия. " Руснаците хвърлят от ден на ден такива бомби, тъй като запасите им от ракети към този момент се изчерпват. Останали са доста малко, по тази причина минаха към евтините авиобомби ", споделя пред Дъждовни води Юрий Ихнат, представител на украинските военновъздушни сили, написа " Дневник`.

Какво съставляват управляемите бомби?

Има два типа съветски управляеми авиационни бомби, изясняват украински специалисти. Първият вид е УПАБ-1500В, който работи със сателитна навигационна система. Управляемата бомба е предопределена за атакуване на изключително здрави цели на земя или във вода, като да вземем за пример железобетонни укрития, командни пунктове, железопътни мостове, военни или транспортни кораби. Тези бомби са създадени от съветски инженери наскоро, само че съгласно специалистите към момента не са употребявани в огромни мащаби заради извънредно скъпото им произвеждане.

В по-голямата си част обаче съветската войска към този момент употребява в Украйна остарели, в началото конструирани за неуправляеми, високоексплозивни бомби от вида FAB с тегло 500, 1000 или 1500 кг. Според специалисти те се трансформират в управляеми бомби, като към тях се прибавят крила и GPS навигация. Олех Катков, основен редактор на украинското издание " Defense Express ", показва, че тяхното произвеждане е бързо и на ниска цена.

Това удостоверява и военният специалист от украинския Център за проучване на сигурността " Дмитрий Тимчук " Олександър Коваленко. " Може бързо да се произведат такива модули за тези бомби, от които към момента има доста на склад ", споделя той. Според него Русия може да продължи да нападна Украйна с тези остарели руски бомби още дълго време. Коваленко обаче показва, че качеството на управляемите бомби е неприятно, тъй като крилата просто са заварени към остаряло парче желязо.

Защитата против управляемите бомби е комплицирана

Носители на управляеми авиационни бомби могат да бъдат изтребители Су-30, Су-35, Су-24, Су-34, както и военни хеликоптери. Според Юрий Ихнат съветските самолети са спрели да летят в следената от Украйна територия единствено месец след началото на огромната инвазия. Следователно руснаците могат да изстрелват управляеми бомби единствено от своята територия до границата с Украйна или от краткотрайно окупираните украински територии по продължение на фронтовата линия.

" Руските самолети могат да изстрелват тези управляеми бомби на разстояние от 50 до 70 км. Разстоянието зависи от височината и скоростта на самолета и от това какъв брой близо лети самолетът до границата или фронтовата линия. Но те не летят покрай самата граница, тъй като знаят, че могат да бъдат свалени. Колкото по-високо се издига самолетът, толкоз по-лесно се засича от нашите радарни станции ", акцентира представителят на украинските военновъздушни сили.

За да се отбрани от съветските управляеми бомби, Украйна сега употребява руски зенитно-ракетни системи, по-специално от вида " Бук " или С-300, само че това е доста неефективно, тъй като е много мъчно да се порази авиобомба с ракета. " Противовъздушната ракета не удря самия обект, а се взривява до него и го пронизва с парчета. Това нормално не сработва с бомбите ", изяснява Юрий Ихнат и акцентира, че Украйна се нуждае от модерни системи за противовъздушна защита, изключително от вида " Пейтриът " и SAMP-T, с цел да може да унищожава управляеми бомби.

Но Украйна не разполага с задоволително системи за противовъздушна защита, с цел да отбрани цялата фронтова линия или границата с Русия или Беларус, настояват специалисти. Освен това актуалните системи не могат да бъдат ситуирани наоколо до фронтовата линия, тъй като съветските войски ще се опитат да ги унищожат незабавно - даже и единствено от пропагандни съображения, акцентира Олег Катков. " Това ще бъде цел номер едно за руснаците. Те биха хвърлили всичко, с което разполагат, против системата " Пейтриът ". " Той счита, че руснаците даже биха били подготвени да пожертват изтребителите си, единствено и единствено да нанесат обилни загуби на Украйна.

Украйна се нуждае от съвременни изтребители

Според специалистите актуалните изтребители F-16 могат най-добре да защитят Украйна от управляемите бомби. " Бомбите са доста сложни за поразяване, по тази причина е по-лесно да се унищожи самият притежател, т.е. съветските самолети. За да се отбрани, Украйна се нуждае от изтребители с обхват на деяние повече от 100 километра. Такива са самолетите F-16, както и многоцелевите изтребители " Юрофайтър Тайфун " и " Рафал ", споделя Олександър Коваленко. Той е уверен, че е невероятно да се защитят пограничните региони и регионите по продължение на фронтовата линия от съветските управляеми бомби, до момента в който Украйна не разполага с подобаващите изтребители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР