Тъй като вариантът Делта се разпространява бързо в Европа, политиците,

...
Тъй като вариантът Делта се разпространява бързо в Европа, политиците,
Коментари Харесай

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

Тъй като разновидността Делта се популяризира бързо в Европа, политиците, които се борят с ковид, още веднъж са изправени пред това, което наподобява като сложен избор: да се вкарат евентуално мъчителни ограничавания за преодоляване на вируса или да се остави стопанската система отворена и да се надяваме, че имунизациите и топлото време ще удържат пандемията под надзор към този момент, пишат за " Политико " Емил Н. Ифтехар и Виола Присеман, откриватели от Института Макс Планк, Гьотинген, Мартин Макки, професор по публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина и шеф на научните проучвания на Европейската обсерватория по здравни системи и политики, Елена Петелос, вицепрезидент по оценка на здравните технологии в Европейската асоциация за публично здраве и учител по медицина в Университета на Крит.

И по този начин, какво би трябвало да се направи? За да отговорим на този въпрос, събрахме група от 32 учени от 17 страни в Европа, всички, които са работили против COVID-19, с цел да разберем какво може да се случи. Въз основа на техните проучвания са разпознати два вероятни сюжета и правдоподобни подходи за справяне с зараждащите провокации. Изводът: Ако има един урок, който би трябвало да сме научили до момента, що се отнася до ковид, то е, че е доста по-добре да действаме рано, в сравнение с късно. По-лесно е да държите пандемията под надзор, когато случаите са малко.

В началото на лятото в Европа имаше всички учредения за оптимизъм. Покритието с ваксини се усилваше, тестването е необятно налично и топлото време понижава опциите за разпространяване на вируса. Но в този момент огромните очаквания отстъпват място на безпокойството.
 Европа минава от зелено към оранжево за Covid
Европа минава от зелено към оранжево за Covid

СЗО и ECDC предлагат цялостна имунизация и ограничения с цел да не се стига до ограничавания в обществото

Някои сигнали наподобяват добре, само че доста опасности към момента предстоят. Въпреки възходящия брой случаи, доста европейски държавни управления алармираха за по-нататъшно облекчение на оставащите ограничавания. Тези политики притеглят поддръжка, като се дават доказателства, че изцяло имунизираните лица са с понижен риск от хоспитализация или гибел.

Това може да е правилно, само че също по този начин е правилно, че доста хора остават неимунизирани - изключително хора, които са млади, живеят в лишени общности или принадлежат към етнически малцинства. Освен това имунизациите обезпечават добра, само че несъвършена отбрана, изключително против разновидността Делта. Хоспитализацията нараства.

Ние разбираме натиска, пред който са изправени държавните управления, от бизнеса, който е претърпял толкоз доста по време на пандемията, фамилии, които не са съумели да се съберат. Но ние сме били тук и преди и знаем, че неспособността да се отговори твърдо и навреме просто води до спомагателни блокади.

Виждаме два вероятни сюжета за COVID-19 в Европа. В първия политиците вършат малко или прекомерно малко прекомерно късно. Дневният брой на случаите продължава да нараства внезапно, достигайки равнище от 1000 нови случая на милион души или повече всеки ден. Ако това се случи преди да бъдат имунизирани задоволително хора, това ще съставлява спомагателен риск от забележителна тежест за лечебните заведения - с всичко това, което значи за здравните служащи и грижите за пациентите. А сезонните резултати единствено биха нараснали тези опасности, до момента в който прекосяваме към зимата.

Появата на нови разновидности на безпокойствие, за които актуалните ваксини оферират понижена отбрана, би нараснала в допълнение вероятността от такива благоприятни условия. Дали и по кое време се появяват такива разновидности и какъв брой мощно ще бъде тяхното отчасти имунно отбягване, е доста мъчно да се реши.
 57% изцяло имунизирани в Европейски Съюз, Фон дер Лайен похвали блока
57% изцяло имунизирани в Европейски Съюз, Фон дер Лайен похвали блока

Тя предизвести, че Covid вид Делта е доста рисков, неимунизираните да се имунизират

Накратко, бихме били изложени на риск да забележим повтаряне на 2020 година, когато здравните системи преустановиха рутинното лекуване. Пациенти с чувствителни към времето положения като рак са оставени недиагностицирани и нелекувани, а грижите за хронично болните са компрометирани, като спомагателните вреди засягат най-вече уязвимите групи. Този път това ще бъде в допълнение изострено от възходящия брой хора, страдащи и от " дълъг Коронавирус ".

При дълготрайно и огромно предаване вирусът би имал още по-голяма опция да мутира, изключително в случай че пациентите с нарушена имунна система бъдат инфектирани. И в даден миг евентуално ще се нуждаем от обновени ваксини и да стартираме още веднъж процеса на имунизация - от производството, до доставката и до дистрибуцията.

Нашите стратегии за проследяване-изолация също ще станат по-малко ефикасни, изключително в случай че имунизираните лица са освободени от избрани ограничения, като тестване или карантина и продължат да предават вируса. Ще бъде нужна нова тактика за попречване на колапс на лечебни заведения и отбрана на тези, които остават уязвими. В най-лошия случай може даже да се наложи повторното въвеждане на обилни нефармацевтични интервенции за цялата популация, като непоколебим локдаун или наложителни маски през есента или зимата на 2021 година

Вторият сюжет е по-позитивен, само че подобен, който ще се реализира единствено в случай че политиците в цяла Европа работят дружно, с цел да го осъществят. Ако можем да поддържаме ниска периодичност, към 10 нови случая на милион души или по-малко всеки ден, би трябвало да можем да направляваме пандемията и да предотвратим по-нататъшни вреди за обществото и стопанската система.

Това е постижимо, в случай че предаването от изцяло имунизирани остава ниско и обсегът на имунизацията е висок; в случай че всички страни работят дружно, с цел да минимизират трансграничното разпространяване и следят появяването на варианти; и в случай че предаването се понижи посредством навременното използване на по-малко строги и локално ориентирани форми на ограничения за физическо разграничаване.

Стратегията с ниска периодичност обаче изисква ясна връзка на тези цели. Това също би било доста улеснено от общоевропейски старания, в това число засилено систематично наблюдаване, по-добро генетично секвениране в страни, където потенциалът остава невисок и бързи локални реакции на всевъзможни огнища. Синхронизираните спирачки по време на есенни или зимни празници също могат да оказват помощ за поддържане на ниските равнища на инфекции и да се избегне трансграничното разпространяване, което характеризира по-ранните талази.
 13 страни в Европейски Съюз със законови ограничавания за неимунизирани
13 страни в Европейски Съюз със законови ограничавания за неимунизирани

Искате да посетите бар, ресторант или различен развлекателен обект на закрито - в тези страни не може без " зелен пропуск "

Ще бъдат нужни и съществени старания за увеличение на имунизацията в световния юг. Катастрофално ниският % на имунизация в доста страни с ниски и междинни приходи освен основава световна здравна рецесия, само че и подкопава всички старания за ограничение на пандемията в страни с високи приходи.

Постигането и което е по-важно, поддържането на ниска периодичност би имало доста изгоди. А точно, по-малко хора ще се разболеят от изострен или нескончаем Коронавирус, намалявайки страданието, както и натиска върху лечебните заведения. И като облекчите този напън, ще бъде по-лесно да наваксате огромните закъснения, които съществуват в доста страни.

Като действаме рано, ще можем да направляваме вируса с по-малко ограничавания като цяло, като ще дадем на хората трайна опция да се социализират и да се възстановят от психологическия стрес на тази дълга и сложна пандемия. По-малко хора също биха били възпрепятствани да работят, до момента в който публичното доверие би нараснало желанието да се харчат пари за развлекателни действия. Системите за тестване и следене биха се справили по-лесно и рискът от поява на нови разновидности ще бъде понижен.

Ясно е, кой сюжет е по-желан, само че имаме единствено къс прозорец, с цел да решим кой да се приложи. Ако желаеме сполучливо да направляваме вируса, ще би трябвало да действаме в този момент, когато равнищата са към момента ниски и можем да се възползваме от прекосяването към живот навън през лятото, като поддържаме или ускоряваме рестриктивните мерки в обстановки, при които огромни количества хора се смесват на закрито.

Има доста работа за извършване. Трябва да използваме това време, с цел да инсталираме усъвършенствани вентилационни системи, преди да настъпи зимата. Трябва да разтеглим стратегиите за имунизация, като обновим напъните да включим групи, които остават релативно незащитени - в това число по-млади хора и малцинства. Трябва да укрепим защитните си ограничения в региона на публичното здраве, в това число наблюдаване, тестване, следене, генетично секвениране и да осигурим съответна поддръжка за хората в икономическо и психическо напрежение. Това са области, в които потенциалът към момента е доста несиметричен в Европа.

Ще можем да " живеем с вируса " в бъдещите месеци, в случай че изберем да го направляваме дейно. Следващата вълна към този момент е тук и се готви да ни залее, а ние би трябвало да действаме в този момент.
 Вярвате, че документи и имунизация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят по този начин
Вярвате, че документи и имунизация нарушават правата ви - съдилищата в Европа не мислят по този начин

От правна позиция за правата на индивида, даже наложителна имунизация може да се оправдае, в случай че са изчерпани всички способи, посредством които може да се реализира същата цел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР