Тъй като в медиите се появи име на жена, за

...
Тъй като в медиите се появи име на жена, за
Коментари Харесай

МВР няма данни за човек с името на предполагаемия български заложник на Хамас

" Тъй като в медиите се появи име на жена, за която се твърдеше, че може би е пленник, това, което проверихме в базата данни на Министерство на вътрешните работи. Човек с такова име в базата данни за български жители не съществува ", разяснява акад. Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също уточни, че досега не е постъпвала такава информация от формалните управляващи в Израел.

По данни на задграничните ни представителства в района сега 37 български жители и членове на техните фамилии са потърсили подпомагане за овакантяване на линията Газа. Търсим благоприятни условия за подпомагане за тяхната евакуация, сподели още Габриел., представена от Българска телеграфна агенция.

Външно министерство е в непрекъсната връзка с дипломатиеческите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала, и в тясна съгласуваност с други членки на Европейски Съюз и партньорски страни.

Мария Габриел акцентира, че все още евакуация не е допустима, доколкото не е закрепена договореност за отваряне на граничен пункт " Рафа ". Външно министерство разполага със лист за потърсилите подпомагане за евакуация български жители и членове, който е предаден на израелските и египетските управляващи, заяви Габриел. От тях ще чакаме позволение за овакантяване на Газа и нахлуване в Египет, когато това е допустимо, сподели тя. Министърът уточни, че дипломатическото ни посланичество в Рамала и посолството ни в Кайро са в непрекъснат контакт със фамилиите на нашите сънародници и са в подготвеност да им окажат подпомагане за извеждането им от Газа и прекосяването им в Египет, когато това е допустимо.

В отговор на въпрос Мария Габриел заяви, че в Министерството на външните работи до този миг не е постъпила информация от формалните управляващи в Държавата Израел измежду заложниците на " Хамас " да има български жител. Посолството на България в Тел Авев е в постянен контакт с израелските управляващи и продължаваме да следим тематиката, сподели Габриел.

Попитана постанова ли се евакуиране на дипломатическите ни задачи в района Мария Габриел подсети, че е дала напътствие още предишния четвъртък за повишение на равнището на сигурност в тях, в това число в Ливан. Те знаят, че би трябвало да бъдат подготвени, ще реагираме незабано, в случай че има искалация. Всички посолства в района са мобилизирани и наблюдават ежечасно какво се случва, съобщи външният министър.

Попитана за българските моряци от екипажа на " Рожен " Мария Габриел сподели, че последната информация е, че промяната е кацнала към този момент в Тел Авив. Предвижда се полет, който да излети от Тел Авив в 17:15 ч. и да кацне в София с четиримата моряци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР