Тъй като Украйна се опитва да се пребори с далеч

...
Тъй като Украйна се опитва да се пребори с далеч
Коментари Харесай

Украйна засилва производството на части за военни дронове у дома

Тъй като Украйна се пробва да се пребори с надалеч по-многобройната съветска войска благодарение на десетки хиляди евтини бойни дронове, производители и чиновници на администрацията се стремят страната да създава повече съставни елементи на място, с цел да избегне отрицателни последствия от изменящата се геополитическа обстановка.    Секторът на FPV (first-person-view) дроновете, който е бързо разрастваща се част от отбранителните старания на Украйна, разчита на комплицирани линии за доставка на налични в комерсиалната мрежа електронни съставни елементи, създавани най-вече в Китай, до украинските започващи предприятия, написа Reuters и прибавя:    “Преди месец Пекин вкара нови ограничения за надзор на износа на безпилотни летателни апарати и техните съставни елементи. Петима украинци, участващи в производството или доставката на FPV дронове, обявиха, че към момента не са прекратили доставките, само че подчертаха нуждата от увеличение на локалното произвеждане ”.    Тарас Чмут, началник на най-голямата украинска неправителствена организация за военни поръчки Come Back Alive, която неотдавна се занимава с доставка на FPV дронове, декларира, че локалните производители към този момент създават FPV мотори, контролни блокове, рамки и кабели. Но, по думите му, новата промишленост занапред би трябвало да натрупа опит.   

" Това е постепенен развой. Не може по едно и също време да се локализира всичко в Украйна. Някои неща може в никакъв случай да не съумеете да локализирате тук ", споделя той.  
Безпилотните летателни апарати от вида FPV - бързи, пъргави и сложни за пилотиране, започнаха да се употребяват като стопански ефикасен метод за поразяване на цели, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година Разполагането им и от двете страни на бойното поле внезапно набъбна тази година и интернет изобилства от видеоклипове, на които FPV, струващи по-малко от 1000 $, повреждат цели за доста милиони като танкове и системи за противовъздушна защита.    Михайло Федоров, министър на цифровата промяна на Украйна и бранител на потреблението на дронове по време на войната, счита, че прекосяването към локално произвеждане на съставни елементи е муден, само че нужен развой.    " Смятам, че можем да го създадем за няколко години и че това би трябвало да се случи, с цел да увеличим по-бързо мащаба на личното си произвеждане ", споделя той.   Притеснения, свързани с Китай    Федоров прави оценка броя на дроновете на фронта, който се трансформира непрекъснато, на десетки хиляди и споделя, че множеството от тях са FPV.   

Само за три дни през август украинската фондация за военна помощ Come Back Alive, дружно с подкрепяната от страната платформа за набиране на средства United24, събира 6,4 млн. $ за 10 000 FPV дрона. Въпреки това Чмут показва, че капацитетът за потребление на FPV на фронтовата линия не се употребява изцяло заради спирания на доставките и липса на финансиране за по-бързо произвеждане. 
" В момента има повече водачи на FPV, в сравнение с е потенциалът за снабдяването им с машини и оръжия ", изяснява той.     Китай, който отхвърля западните обвинявания, че негови компании са помогнали на Иран да доставя Русия с безпилотни летателни апарати, се базира на желанието си да помогне за поддържането на международния мир в известието си за новия надзор върху износа от 1 септември. Но украинците считат, че рестриктивните мерки имат за цел да спрат достъпа им до безпилотни летателни апарати за военни цели.    Четирима украински производители и снабдители на безпилотни летателни апарати показват пред Reuters, че по-голямата част от наличните в комерсиалната мрежа елементи за безпилотни летателни апарати се доставят от Китай. Те постоянно се купуват на дребни партиди в платформите за електронна търговия, само че за по-големи поръчки са нужни съглашения с производителите.       
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР