Тъй като след пандемията Ковид-19 броят на хората, страдащи от

...
Тъй като след пандемията Ковид-19 броят на хората, страдащи от
Коментари Харесай

9 научно подкрепени съвета за стимулиране растежа на косата

Тъй като след пандемията Ковид-19 броят на хората, страдащи от косопад, е голям, растежът на косата притегля огромно внимание. Приблизително 25% от хората страдат от изострен косопад.

Дори и да не сте преболедували Ковид-19, може да страдате от загуба на коса. В тази публикация ще разгледаме съответни препоръки, подкрепени с доказателства, които да оказват помощ за стимулиране растежа на косата.

Съвети за по-добър напредък на косата

Ако косопадът се среща в фамилията ви (т. нар. унаследен косопад), възможностите за напредък на косата ви са дребни. Гените играят забележителна роля в определянето на това какъв брой бързо косата ви ще пораства, както и нейната дължина, дебелина, цвят, и цялостна форма. Въпреки това съгласно специалисти от Харвардското здравно учебно заведение, даже плешивостта с унаследен модел може да се усъвършенства с уместно лекуване. Не съществува магическо средство, което да провокира неотложен напредък на косата. Можете обаче да предприемете няколко стъпки, с цел да насърчите растежа на косата и да предотвратите накъсването ѝ.

1. Поддържайте скалпа си чист, без да прекалявате с миенето



Здравият и уравновесен скалп е от жизненоважно значение за мощна и дълга коса, което се удостоверява от научни проучвания. Състоянието на скалпа ви евентуално ще се отрази на растежа на косата ви. Натрупването на замърсявания и други артикули по скалпа може да провокира сърбеж и да свие космените фоликули, като в последна сметка изтъни кичурите ви. Медицинският термин за този развой е миниатюризация.

Един от методите да поддържате здравето на скалпа и да стимулирате растежа на косата е да го поддържате чист. Колко постоянно би трябвало да миете косата сизависи от нейния вид. Ако имате суха коса, внимавайте да не прекалявате с миенето, защото то може да утежни косопада и в допълнение да изсуши косата. Ако косата ви е склонна към омазняване, помислете за миене два до три пъти седмично.

2. Използвайте верните артикули за грижа за косата



Ако към този момент поддържате скалпа си чист, само че към момента не виждате забележими резултати, проверете съставките на продуктите си за коса. Уверете се, че те не съдържат нападателни химикали като парабени и сулфати. Тези химикали могат да увредят кичурите ви и да усилят риска от раздробяване. Вместо това избирайте артикули без нездравословни химикали, изключително такива със съставки, за които е известно, че предизвикват растежа на косата.
Ниацин (витамин В3);Витамин В комплекс;Аскорбинова киселина (витамин С);Токоферол (витамин Е);Гроздово семе;Масло от розмарин;Градински чай.
Някои съставки са извънредно потребни за избрани цели. Например биотинът (витамин В7) оказва помощ за производството на кератин - протеин, който укрепва кичурите. Полифенолите, които се съдържат в кофеина и зеления чай, блокират непотребния андроген (мъжки хормони, които предизвикват косопад при жените).

Други образци са цинкът и гроздовите семена, които се борят с оксидативния стрес - развой, който предизвиква прекалено произвеждане на свободни радикали. Мастните киселини, като масло от иглика и сьомга, и аминокиселините също усъвършенстват структурата на косата и предотвратяват сухата и чуплива коса.

3. Ежедневно правете масаж на скалпа си



Чистият скалп освен е от решаващо значение за растежа на косата, само че и ежедневното масажиране на скалпа потвърдено подкрепя растежа на косата.

Знаем, че стресът е главен извършител на косопад. Но знаете ли за какво положителният масаж на скалпа в салона е толкоз релаксиращ? Това се дължи на намаляването на хормоните на напрежението като кортизол. А по-малко стрес значи повече напредък на косата!

Освен това изследванията демонстрират, че ежедневното масажиране на скалпа в продължение на няколко минути форсира притока на кръв към кожата на главата. Той също по този начин подтиква профилираните кафези тъкмо под космените фоликули. Резултатът? По-дебели и по-пълни кичури.

Друго научно проучване от 2019 година разкрива по какъв начин два пъти на ден по двадесет минути масаж на скалпа подтиква растежа на косата. В това изследване към 70% от хората оповестяват за усъвършенстван напредък на косата или понижен косопад след всекидневен двадесетминутен масаж на скалпа.

4. Използвайте верни техники за разресване на косата



Погрижете се за косата си, като я четкате постоянно, само че деликатно, с цел да предотвратите заплитането и накъсването ѝ. Ежедневното четкане оказва помощ за разпределение на естествените масла на скалпа и подтиква притока на кръв. Това е тъкмо като мини масаж, който в последна сметка предизвиква растежа на косата.

Не забравяйте да употребявате гребен с необятни зъби или четка с мек косъм от дива свиня. Най-добре е също по този начин да започнете от краищата и да вървите нагоре към корените, с цел да предотвратите ненужното дърпане, което може да попречи на растежа на косата.

След измиване избягвайте да разресвате косата си, до момента в който не изсъхне на половина. Вместо това изстискайте непотребната вода с забрадка, преди разресване.

Друг съвет е да разресвате косата си с главата надолу, с цел да насочите притока на кръв към скалпа. Този трик може в допълнение да помогне за стимулиране на притока на кръв към космените фоликули, като по този метод предизвиква растежа на косата.

5. Изберете верните прически



Носенето на несъответствуваща прическа, като да вземем за пример висока и стегната конска опашка, може да навреди на здравето на косата ви. Затова не забравяйте да избирате верните стилове за косата си. Някои от подобаващите за растежа на косата прически включват:
Хлабава плитка;Нисък, нехаен кок;Връзване на косата на ниска, свободна опашка с копринени ластици;Увиване на косата към лента за глава.
6. Ограничете потреблението на уреди за топлинно оформяне



Наложително е да преустановите потреблението на уредиза топлинно оформяне, до момента в който сте напът към стимулиране на растежа на косата. Да стоите изцяло настрани от топлинното оформяне може да е допустимо единствено от време на време. Ако ви се постанова да употребявате парещ апарат за коса, постоянно е най-добре да намалите температурата му и да употребявате спрей за топлинна отбрана, с цел да предотвратите по-нататъшното увреждане на косата си.

7. Използване на тактики за облекчение на напрежението



Добре известна е връзката сред напрежението и косопада. Дългосрочният стрес оказва негативно влияние върху растежа на косата. Когато сте хронично уплашени, тялото ви освобождава хормони на напрежението, изключително кортизол. Тези хормони ще накарат косата ви да остане в телогенна (почивна) фаза, което води до интензивно рухване на косата. По този метод адаптирането на тактики за ръководство или понижаване на напрежението може да бъде от голяма изгода за косата ви. Опитайте се да включите следните средства за битка със напрежението в всекидневието си:
Протеини;Желязо;Биотин;Цинк;Витамин С, D и Е;Омега-3 и омега-6.
9. Опитайте различни добавки за напредък на косата



Ако имате интензивнен косопад, има възможност организмът ви да не получава задоволително хранителни субстанции от диетата ви. В такива случаи можете да попитате кожния лекар си за банкет на добавка, стимулираща растежа на косата. Проучванията демонстрират, че приемането на следните хранителни субстанции под формата на добавка може да ви помогне да се сдобиете с буйни и по-здрави кичури:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР