Прогнозите са, че ураганът Лий ще нараства по размер, тъй като Източното крайбрежие е изправено пред опасни плажни условия тази седмица

...
Тъй като интензитетът на урагана Лий варира над откритите води
Коментари Харесай

Тъй като интензитетът на урагана Лий варира над откритите води на Атлантическия океан, последиците от него може скоро да се усетят по плажовете нагоре и надолу по Източното крайбрежие под формата на животозастрашаващи разкъсващи течения и опасни условия на бреговата линия.

Прогнозите са, че Лий ще продължи да се движи на север от Пуерто Рико, Американските и Британските Вирджински острови и северните Подветрени острови, но това ще окаже влияние там и на други карибски острови.

Все още е твърде рано да се определи дългосрочната му посока за по-късно тази седмица и колко значими могат да бъдат въздействията за североизточните щати на САЩ, Бермудските острови и Атлантическа Канада. Източното крайбрежие обаче се очаква да се сблъска с големи вълни и разкъсващи течения по нарастващ начин през тази седмица – подобно на това, което Карибите са засегнати сега.

„Вълните, генерирани от Лий, засягат части от Малките Антили“, предупреди Националният център за ураганите в петък вечерта. Британските и Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Испаньола, островите Търкс и Кайкос, Бахамите и Бермудските острови също са изправени пред вълни този уикенд, които могат да доведат до животозастрашаващи условия за сърф и рип.

Вълни с височина от 6 до 10 фута бяха прогнозирани за неделя, според офиса на Националната метеорологична служба в Сан Хуан, Пуерто Рико. Тази седмица се очакваха по-големи вълни по плажовете с източно и северно изложение.

„Възможна е ерозия на плажовете и крайбрежни наводнения“, публикува службата в социалните медии.

Лий, която беше буря от категория 1 в четвъртък, се засили с изключителна скорост до статус от категория 5, докато се движеше на запад през Атлантическия океан, повече от удвоявайки скоростта на вятъра до 165 мили в час само за ден.

Вертикалното срязване на вятъра и цикълът на смяна на очната стена – процес, който се случва при повечето дълготрайни големи урагани – оттогава доведоха до отслабването на Лий, каза центърът за ураганите.

Сега буря от категория 2 с максимални постоянни ветрове от 105 mph, синоптиците очакват Лий да си възвърне силата „през следващите ден или два“, каза центърът за ураганите в събота. Центърът на Лий е малко по-малко от 300 мили североизточно от северните Подветрени острови към 23 часа. ET събота и се движи в посока запад-северозапад.

Различни сценарии за въздействието на Лий

Тенденциите на компютърния модел за Лий показват, че ураганът се обръща на север в началото на тази седмица. Но точно кога се случва този завой и колко далеч на запад Лий ще успее да проследи дотогава, ще играе огромна роля за това колко близо ще стигне до САЩ.

Няколко насочващи фактора на повърхността и в горните нива на атмосферата ще определят колко близо Лий ще стигне до Източното крайбрежие.

 Потенциалната траектория на Лий следващата седмица ще се определя от множество атмосферни фактори, включително силна зона с високо налягане на изток (жълт кръг) и струйно течение (сребърни стрелки) на запад. Потенциалната траектория на Лий следващата седмица ще се определя от множество атмосферни фактори, включително силна зона с високо налягане на изток (жълт кръг) и струйна струя (сребърни стрелки) на запад.

Зона с високо налягане над Атлантическия океан, известна като Бермудското високо, ще окаже голямо влияние върху това колко бързо се обръща Лий. Силен Бермудски максимум би задържал Лий в сегашната му посока запад-северозапад и би го забавил малко.

Тъй като високото налягане отслабва тази седмица, това ще позволи на Лий да започне да се движи на север. След като се случи този завой на север, позицията на струйната струя – силни ветрове от горните нива, които могат да променят посоката на пътя на урагана – ще повлияе на това колко близо Лий е насочен към САЩ.

Сценарий: Извън морето

Лий може да направи бърз завой на север в началото на тази седмица, ако високото налягане отслабне значително.

Ако струйният поток се насочи по източното крайбрежие, той ще действа като бариера, която не позволява на Лий да се приближи до брега. Този сценарий би държал Лий по-далеч от бреговете на САЩ, но би могъл да доближи бурята до Бермудите.

Сценарий за проследяване: Зона с високо налягане (жълт кръг) на изток от Лий и струйното течение (сребърни стрелки) на запад от Лий, може да принуди бурята да се проследи между двете, далеч от бреговете на САЩ. Сценарий за проследяване: Зона с високо налягане (жълт кръг) на изток от Лий и струйното течение (сребърни стрелки) на запад от Лий може да принуди бурята да се проследи между двете, далеч от бреговете на САЩ.

Сценарий: Близо до Източното крайбрежие

Лий би могъл да направи по-бавен завой на север, защото високото налягане остава стабилно и струйният поток се насочва по-навътре над източната част на САЩ. Този сценарий ще остави части от Източното крайбрежие, главно на север от Каролините, уязвими за много по-близък подход от Лий.

Сценарий за проследяване: Зона с високо налягане (жълт кръг) на изток от Лий и струйното течение (сребърни стрелки) на запад от Лий, може да принуди бурята да се проследи между двете, по-близо до бреговете на САЩ. Сценарий за проследяване: Зона с високо налягане (жълт кръг) на изток от Лий и струйното течение (сребърни стрелки) на запад от Лий може да принуди бурята да се проследи между двете, по-близо до крайбрежието на САЩ.

Всички тези фактори тепърва ще се фокусират и ураганът все още е на дни от това да бъде заплаха за Източното крайбрежие. Всяко потенциално въздействие на САЩ ще стане по-ясно, когато Лий се придвижи на запад през следващите дни.

Мишел Уотсън и Травис Колдуел от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР