Татарбунарското въстание в българските райони на Бесарабия срещу румънския режим,

...
Татарбунарското въстание в българските райони на Бесарабия срещу румънския режим,
Коментари Харесай

Потушено е Татарбунарското въстание на бесарабските българи против румънската власт

Татарбунарското въстание в българските региони на Бесарабия против румънския режим, проведено от Коминтерна, е грубо потушено от румънската войска.
През 1861 година над 20 000 българи от румънската част на Бесарабия се преселват в Русия и получават земя в Таврия на мястото на напусналите този край ногайци. Преселниците от Бесарабия слагат началото на друга българска общественост - таврийските българи.
След като през 1878 година Южна Бесарабия още веднъж е включена в състава на Руската империя, в Бесарабия се ускоряват процесите на русификация. За това спомага и преселването в Княжество България на огромна част от локалните български интелектуалци, които се включват интензивно в построяването на българската страна. Извоюваните от българите по време на молдовското (румънското) ръководство права в региона на образованието и културата са отстранени. Болградската гимназия напълно придобива образ на съветско образователно заведение.
След 1918 година и краха на Руската империя Румъния превзема Бесарабия. За разлика от предходното румънско ръководство всички културни-просветни права на българите са напълно отнети. Това води даже до случаи на въоръжена опозиция от страна на българите.
През 1924 година избухва така наречен Татарбунарско въстание, потушено с кръв на 19 септември от страна на румънските управляващи. Междувременно, се ускоряват трендовете на отделяне от българите на гагаузите, които до този миг се одобряват за говорещи на турски език българи.
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР