Тасманийският тигър бил обречен на изчезване много преди хората да

...
Тасманийският тигър бил обречен на изчезване много преди хората да
Коментари Харесай

Тасманийският тигър бил с генетично лошо здраве


Тасманийският тигър бил жертван на изгубване доста преди хората да стартират да ловуват енигматичното двуутробно животно, оповестиха учени във вторник, доколкото проучвания на ДНК на животното демонстрират неприятно генетично здраве в продължение на хиляди години преди изгубването му.

Учените генетично картографирали животното, известно също като тилакин, употребявайки генома на кученце, непокътнато повече от век в буркан.

Изследването разкрива, че съществото стартира да претърпява крах в генетичното многообразие преди повече от 70 000 години, оставяйки го по-малко резистентен на измененията в околната среда още преди туземците да стартират да населяват континента, за което се счита, че се е случило преди 65 000 години.

"Нашата вяра е, че има доста, което тилакин може да ни опише за генетичната основа за изгубване, с цел да помогнем на други видове", споделя биологът на университета в Мелбърн Андрю Паск, съавтор на изследване, оповестено в "Екология на природа и еволюция".

Паск прибавя, че проучването може в последна сметка да разреши на учените да клонират тасманийски тигър и да го върнат от света на мъртвите.

Навремето това животно е било широкоразпространено в Австралия, само че преди към 3000 година е изчезнало от континента, най-вероятно заради настъпила суша. Представители на типа са оживели в Тасмания до 1936 година, когато последният прочут тасманийски вълк умря в зоопарк.

Учените откриха, че генетично тасманийският тигър е по-тясно обвързван с друго австралийско двуутробно – тасманийския демон, в сравнение с с дивото куче динго./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР