Търсят се още около 0,5 млн лв за довършване дома

...
Търсят се още около 0,5 млн лв за довършване дома
Коментари Харесай

Срамота! Половин милион лева не достигат за мемориала на ясновидеца дядо Влайчо

Търсят се още към 0,5 млн лева за дотъкмяване дома на положителното в памет на считания за „ оракул на народа “ дядо Влайчо от село Коньово. Проектът започва точно на Никулден м.г., когато бе направена първата копка върху повърхност от 5 дка, подаяние от община Нова Загора и след процедура за социална поръчка, извоювана от старозагорското „ “КИМ 2002 “ ЕООД, написа Монитор.
Архитектурният план на дома е направен от младата казанлъшка архитектка Силвия Папазова, тя е планувала в бъдещата постройка от павилионен вид да има място за музейната колекция с движимости, употребени до гибелта му през 1981 година от Влайчо Жечев.
В момента сбирката е забутано в една от стаичките на коньовското читалище „ Кирил и Методий “, там са част от книгите му, пътническия му куфар, с който е бил по време на заточението в концлагера Белене.Съвсем неотдавна намерили и пишещата му машина, наложило се да я носят на ключар, тъй като не можели да отворят куфарчето й, описа кметът на селото Митко Симеонов.
Идеята е пространството към бъдещия така наречен културно-информационен център да бъде самобитно място за уединение и свързване с духа на ясновидеца, към този момент е подготвена ажурната ограда, от основите са „ изпълзели “ и стоманобетонните основи и колони за главния павилион. Проектът планува още една постройка в съседство, две чешми и дребен пчелин, а за в бъдеще и параклис,за който общината е заложила в тазгодишния си бюджет 50 000 лева в перото за финансови разноски “. Паркът е в съседство със строения през 1886 година селски храм „ Свети арахангел Михаил “, само че от старозагорската митрополия не са дали единодушие за освещаване. Причината е, че дядо Влайчо е бил измежду най-ревностните почитатели на учителя Петър Дънов, създател на „ бялото приятелство “ у нас.Запазена е и къщичката, където е живял ясновидецът, само че тя е благосъстоятелност на наследниците на брат му и по тази причина там не се плануват строителни намеси, разяснява новозагорският кмет Николай Грозев, който е главен основател и мотор за основаването на „ дома на положителното “.
„ Разчитаме главно на донори, вижте по какъв начин беше издигната църквата на вуйна Ванга в Рупите. Вярно е, че малко постепенно върви всичко, само че кое положително е станало бързо? “, добавя градоначалникът, който се прочу с това че преди няколко години поръси със захар главните пътища в региона след серия от произшествия с жертви. Ръсенето станало по „ завет “ от дядо Влайчо, посочи тогава Грозев.
Самият той е имал среща с националния оракул през далечната 1980-а, тогава от него чул доста неща за себе си и страната, всичко до в този момент се сбъднало.
. „ Нека хората се допрян до персоналните ме движимости, дано почувстват духовната му мощ, с цел да бъдем по-смирени и по-щастливи… “, изяснява каращият третият си мандат кмет. Грозев напомня, че славата на дядо Влайчо избуяла след Първата международна война и даже по едно време бил надалеч по-разпознаваем от вуйна Ванга.
Дори през 30-те години тайният консултант на цар Борис ІІІ Любомир Лулчев му провел среща с новозагорския феномен, с цел да познае дали ще му се роди престолонаследник. Влайчо познал раждането на Симеон, само че отсякъл: „ Нито ще е величествен, нито ще цари “, от което владетелят останал доста наскърбен и повече не го потърсил. След 9 септември 1944 –а пък си навлякъл неприязънта на новите управници тъй като познал датата, на която ще се спомине партийният водач и преподавател Георги Димитров.това му коствало серия от гонения и пращане в концлагер.Едва в края на живота си се почувствал по-свободен, даже по поръка на старозагорския партизански пълководец Стою Неделчев – Чочоолу написали за качествата му в един от вестниците и пред дома му легално се извила опашка от търсещи помощ.Дългогодишната служителка в локалното кметство Мария Жечева пък напряко отсича „ Леля Ванга е огромна, но Влайчо беше с растеж по-нависоко от нея!. “
Нейна връстница пък с оскърбление ще показа откакто на 30 март огън унищожи два вагона от бързия трен на гара Коньово и единствено по знамение се размина без човешки жертви: „ Той Влайчо преди да почине сподели, че огромна пакост ще се случи с тези влакове, но кой да го слуша… “.
Местните се надяват срокът за завършването на дома – 15 август 2019-а, когато ще се празнуват 125 години от рождението му да бъде спазен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР