Търсим 18-годишна, с две образования, три езика, 30 години трудов

...
Търсим 18-годишна, с две образования, три езика, 30 години трудов
Коментари Харесай

Бъдещите Кирил и Асен остават в България

Търсим 18-годишна, с две образования, три езика, 30 години трудов стаж и пораснали деца! Така звучи в известния анекдот публикация за наемане на личен състав в България. А както знаем: добре че е шегата, та да си кажем истината. Току-що приключили, студентите у нас се натъкват на безконечния абсурд - работодателят търси млади фрагменти, само че със стабилен стаж.



Така ли е обаче в реалност? Категорично не - уверени са мениджърите Васка Бакларова и Паулина Чотрова. Двете дами създават онлайн азбучник, който ще свързва компании, студенти и неправителствени организации в Пловдив. Целта е способните младежи да си намерят подобаваща работа, да се насочат към специалността, която ще им обезпечи мечтаната позиция в корпоративния свят и да подберат присъединяване си в планове, които биха подобрили качеството на живот в средата им.

„ Във компанията постоянно сме се питали: къде са тези студенти, тези кадърни младежи и за какво не идват при нас? Ние търсим тъкмо тях “, споделя Бакларова, която е общоприет управител на компания „ Виомода “. В компанията, която управлява, към този момент са осъществили няколко плана с пловдивски учебни заведения в текстилния отрасъл, даже са провели „ на терен “ държавните изпити на учениците. „ Децата бяха толкоз разчувствани, толкоз се възхитиха от действителната работа във компанията, че част от тях останаха да работят при нас “, споделя бизнес дамата. Като шеф тя постоянно търси хора, които даже да нямат съвършеното CV и стаж, могат да бъдат подготвени и да намерят подобаваща реализация в компанията.



Проектът започва публично на 1 декември като платформа, в която студенти и компании към този момент стартират регистрация. Първите записали се компании ще употребяват преференциални условия. Освен че ще получат достъп до качествени студенти, които също са се записали в платформата, те ще имат право на безвъзмездни образования, с цел да покачат професионалния си потенциал. „ Проведохме диалози с Търговската камара, Национален статистически институт, Съюза за стопанска самодейност и други сътрудници, които ни увериха, че сходна база данни по сектори към момента не е разработвана “, изясняват създателите на концепцията. Целта им е до февруари 2022 година да са записали първите 100 компании и 1000 студенти. Проектът, който носи духа на отворено общество, сходно с концепцията на Кирил Петков и Асен Василев да върнат умните българи в родината, се създава към този момент три месеца. За IT частта му дава отговор Паулина - или както я назовават всички – Поли. 31-годишната пловдивчанка приключва Техническия университет със компетентност „ Компютърни системи и технологии “. Работи 7 години за „ Майкрософт “, само че схваща, че надали ще стигне мечтаната позиция в компанията, преди да навърши 40, по тази причина се връща в България и основава лична компания.

„ С Васи ни срещна щастлива случайност, която породи необикновено другарство и партньорство. В момента със брачна половинка ми управляваме софтуерната си компания и работим по разнообразни планове у нас и отвън страната. Надявам се да успеем да осъществяваме целия си доскорошен опит в актуалната платформа. Не е мъчно, защото употребяваме всичките си контакти и мрежи отвън страната “, разяснява Поли, която е живяла в Турция, Тунис и Италия.

За двете дами това е идея, а не бизнес. Не търсим клиенти, а сътрудници и съидейници. Зад този план стои сърцето ни, твърдят те.



По думите им е тъпо хора, които учат и имат някакво бъдеще, да заминат за чужбина и да работят по-нискоквалифициран труд. „ В нашата страна имаме потребност от способни фрагменти, които да ни оказват помощ да създадем цялата тази смяна, за която всички толкоз доста мечтаем “, споделя Васи.

Според Поли пък, студентите и учениците не познават неправителствения бранш и не знаят какви са опциите, които той дава. „ Първото ми излизане отвън страната беше на 14. Посетила съм над 70 страни, повече от половината по обществени планове. И в случай че някой каже, че няма благоприятни условия да обикаля света, няма да му допускам. Младите би трябвало да пътуват и да извлекат най-хубавото за личната си среда. Защо би трябвало да реализираме хубавите дела и планове някъде другаде, като можем да ги създадем тук, в България, за нашите деца “, пита предприемчивата дама. Още повече че и тя, и Васи са млади майки на прелестни дечица.

140 години опит, събран в 6 месеца

140 години опит, събран в 6-месечна менторска стратегия. Това е другият огромен план на Васка Бакларова, който тя реализира взаимно с учредения от нея Business Club Plovdiv. Националната менторската Програма 2022 за поддръжка на дами бизнесмени беше показана публично в Пловдив тази седмица. Тя е ориентирана към всички дами, които възнамеряват пускане на личен бизнес, както и към такива, които към този момент имат собствен предприемачески план и желаят да надградят познания и умения.



14 дами ментори, които са част от програмата, са специалисти в разнообразни области и имат минимум 10 години опит в бизнеса. Това са 140 години знание, два човешки живота, пресмята Бакларова. Всяка една от дамите, участващи в плана, продължава да е сполучлива тук и в този момент, тъй като интензивно работи в действителна бизнес среда, развива се, учи и покорява нови върхове. Менторската стратегия ще започва през януари и ще бъде с дълготрайност от 6 месеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР