Търсенето на злато в света нарасна до най-високото си ниво

...
Търсенето на злато в света нарасна до най-високото си ниво
Коментари Харесай

Покупката на злато скочи до 55-годишен връх

Търсенето на злато в света набъбна до най-високото си равнище от над десетилетие през 2022 година, оповестява " Файненшъл таймс ".

Централните банки са нараснали " колосално " покупките му, което удостоверява привлекателността на актива по време на геополитически катаклизми.

Търсенето на злато на годишна база се е нараснало с 18% през предходната година, достигайки 4 741 тона - най-голямото количество от 2011 година

Анализаторите считат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Централните банки натрупаха злато с историческа експедитивност през втората половина на 2022 година - ход, който доста анализатори приписват на устрема им да диверсифицират запасите си надалеч от $, откакто Съединени американски щати замразиха запасите на Русия, деноминирани във валутата, като част от своите наказания против Москва.

Инвеститорите на дребно също се насочиха към жълтия метал в опит да се защитят от високата инфлация.

Покупките на злато от централните банки доближиха 417 тона през последните три месеца на предходната година, почти 12 пъти повече по отношение на същото тримесечие преди година. Това докара до повече от двойно нарастване на годишното количество по отношение на миналата година на 1136 тона.

Според анализатори " колосалното " пазаруване от централните банки е " голям позитивен резултат за пазара на злато ", макар че прогнозите са, че ще бъде мъчно то да се изравни с покупките от предходната година заради закъснение на общия напредък на запаса.

На 24 януари цената на златото на международния спот пазар доближи 1942,5 $ за тройунция, което е най-високата стойност от 22 април предходната година. През последните три месеца цената на златото се е повишила с 19%, а от началото на януари - с 6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР