Търсенето на партийна подкрепа се превръща в сериозно политическо предизвикателство

...
Търсенето на партийна подкрепа се превръща в сериозно политическо предизвикателство
Коментари Харесай

Гражданите зад Мая Манолова не искат подкрепата на БСП

Търсенето на партийна поддръжка се трансформира в съществено политическо предизвикателство за някогашния омбудсман и сегашен кандидат-кмет на София Мая Манолова. Тъй като е била политик от редиците на Българска социалистическа партия, упованията са, че левицата ще бъде главната политическа мощ, която ще застане зад нея. На друго мнение обаче са жителите от самодейността „ Промяна за София и България “, които я предложиха. Членовете на групата упорстват Манолова да се обърне към „ дребни политически партии, необвързани със статуквото, некомпрометирани и неучастващи в ръководството “, които да „ дават своите регистрации и да отворят на 100% листите си за жителите “. Очевидно е, че Българска социалистическа партия не дава отговор на първото изискване и в никакъв случай не би се съгласила на второто, тъй като това би означавало да се лиши от лични общински съветници.

Лицата на самодейността до момента са артистът Христо Чешмеджиев, певицата Кристина Димитрова, педагогът Ирена Пейкова, музикантът Дани Милев, икономистът Веселина Портарска, режисьорът Максим Генчев и тенорът Калуди Калудов. В отворено писмо към Манолова, публикувано в понеделник, те приканват за основаването на „ необятно гражданско обединяване, освободено от способите на партиите, водено от борбени персони “. Като такава персона припознават Манолова, защото „ изваждате на ярко далаверите на ръководещи и съпротива “. И изрично обвързват един с различен двата противоположни политически лагера: „ Едва ли някой към този момент има подозрение, че в България съпротива и ръководещи са едно и работят не в интерес на жителите, а за своя лична полза. И въпреки че ние сме техни работодатели, през днешния ден страната ни е подчинена не на потребностите и желанията на 7 млн. българи, а на шепа политически креатури “.

Освен това във фейсбук групата „ Да подкрепим Мая Манолова “, която показва посланията на самодейността „ Промяна за София и България “, се съдържат изявления, в които напълно искрено се приказва против водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. „ Недолюбването сред мощно признатата от обществото Манолова и нехаризматичната и скандална Корнелия Нинова е социална загадка. Допреди месец от партията очевидно не хранеха топли усеща и се отнасяха към Мая не като към „ наша “, а по-скоро се задоволяваха с хладна „ институционна “ поддръжка “, написа в неизвестен пост. Посочва се още, че „ социалистите в безизходицата си и заплахата да изгубят следващите избори са подготвени да преклонят, въпреки и насилствено, глава и да поддържат Манолова “. В същото време се акцентира, че „ въпросната поддръжка освен че няма да донесе никакви позитиви, в противен случай, тя е ненужна, вреди “. Това напълно ясно демонстрира, че настроенията измежду основателите са искрено враждебни към Българска социалистическа партия.

В отвореното писмо се обрисува и методът, по който да се набере поддръжка за Манолова. На първо място, като се образува предприемчив комитет и се съберат нужните 2500 подписа за регистрацията му, а по-късно се наберат доброволци, които да работят за идеята на Манолова освен в София, само че и в цялата страна. Амбициозно се декларира, че самодейността би трябвало да прерасне в национално гражданско обединяване, което от името на Манолова да поддържа самостоятелни претенденти за кметове и общински съветници, издигнати от жители в цялата страна. За тази цел и поради дребното оставащо време до изборите се предлага да се употребяват регистрациите на настоящи дребни партии, които да отворят напълно листите си за жители.

Засега не е ясно дали Манолова споделя този проект. Вчера тя отхвърли да каже дали ще търси поддръжка от съответни политически сили. „ Ще приема поддръжката на всички жители на София без значение от техния цвят и техните убеждения. Не съм делила жителите на леви и десни. София не е лява или дясна, София е на столичани “, сподели несигурно Манолова, откакто подаде оставката си като омбудсман в Народното събрание. Тя посъветва публицистите да попитат Корнелия Нинова по какъв начин гледа на номинацията й. Днес се чака някогашният омбудсман да показа детайлности към кандидатурата си и хората, които ще я поддържат.

Самата Нинова разгласи, че Българска социалистическа партия ще вземе решение кого да поддържа, на два стадия - най-напред позиция ще одобряват столичните социалисти на своя конференция на 11 септември, а на 15 септември ще се събере Националният съвет на партията, с цел да я утвърди или отхвърли. Водачът на БСП–София Калоян Паргов внимателно разяснява, че Манолова може да бъде „ катализатор за смяната “, която желае обществото.

ЛИЧНО ОТНОШЕНИЕ

„ Надали има някой да е помагал на Мая Манолова повече от мен. През целия й мандат макар съпротивата, която имаше и от ГЕРБ в Народното събрание, всички нейни закони, стотици милиони, които искаше за хората с увреждания, й бяха дадени. Тя идваше постоянно и доста пъти, освен при мен, само че и при министрите. “ Така министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява кандидатурата на Манолова. И разгласи, че персонално той е подкрепил избирането й за омбудсман макар нежеланието на своята партия поради присъединяване на Манолова в така наречен Костинбродска спекулация: „ Помните ли за рейсове с двойни дъна, помните ли за какви неистини се говореше, печатани бюлетини да се пращат за Австралия и под дърво и камък. Тогава ГЕРБ искаше да отмъсти. Аз не дадох. Точно противоположното. Трябваше ни подобен човек за омбудсман и работихме прелестно “. Но и се оплака от нея: „ Минус е да кажеш, че те е репресирала страната, когато си работила прелестно с целия кабинет. Минус е да кажеш, че Борисов е някакъв, който не те почита, в случай че всичко, което си поискала, се случи “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР