Търсенето на Боян Петров в Хималаите продължава. Днес втора група

...
Търсенето на Боян Петров в Хималаите продължава. Днес втора група
Коментари Харесай

Шерпите атакуват връх Шиша Пангма в търсене на Боян

Търсенето на Боян Петров в Хималаите продължава. Днес втора група спасители, които прекараха нощта против понеделник в лагер 3 под Шиша Пангма, би трябвало да се насочат към върха.

В неделя двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили региона към Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са разкрили инсулина на българина. Групата стигна на 10 метра от върха, само че са решили, че продължаването е прекомерно рисково. През целия път не бе открита друга диря от алпиниста.

Хеликоптерите, основани в непалската столица Катманду, не излетяха, защото не е имало потребност.

Машините остават в подготвеност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Въпреки че разрешителното за осъществяване на полети изтече в неделя, уредниците считат, че удължаването му няма да бъде проблем.

" Беше хубаво да се откри и да си го върнем тук, само че щерка му Тея доста добре го е споделила, че той е там, където постоянно е желал да бъде – в планината. На тази избавителна интервенция в Хималаите би трябвало да гледаме като на нещо много извънредно, едно достижение, че сме заели толкоз доста хора, толкоз доста народи. Възможно е той да се е скрил под някой заслон и да не може да се види от хеликоптерите, само че Боян има потребност от инсулин всеки ден. Това не е смешка. Когато човек има диабет, би трябвало всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това стилът на нанагорнище на Боян, неговият жанр на образуване допуска доста лека екипировка. Той едва ли в този случай е направил изключение, т.е. той не е снабден за дълъг престой в планината ", сподели пред БНР тази заран някогашният ръководител на Българската асоциация за различен туризъм Любомир Попйорданов.

Връх Шиша Пангма е доста подъл, самият Боян е казвал това. Има 21 починали алпинисти на това място. В момента би трябвало да бъдем реалисти. В една акция въпреки всичко би трябвало да се мисли и за сигурността на тези, които я подхващат и правят, разяснява още Любомир Попйорданов.

Съпругата на българина Радослава Ненова прикани спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Facebook Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма по какъв начин Петров да бъде открит жив. Затова ги прикани да претърсят регионите, където към момента има късмет българинът да е оживял. " От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се желае да не изгубвам вяра - за мен животът и оцеляването на всички участници в избавителната акция е доста значимо и въпреки да ми е доста мъчно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи " - написа Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук насетне решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

Алпинистът Боян Петров е в неопределеност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Петров е роден през 1973 година, татко е на две деца,жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 година той е българският височинен планинар с най-вече, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра. Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при Българска академия на науките в София. Бил е координатор на Центъра за проучване и отбрана на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на планове в региона на биологичното многообразие, ръководство и изследване на предпазени територии и съветник на държавни институции, неправителствени организации, известни списания и онлайн издания. Взима интензивно присъединяване в акции в поддръжка на опазването на предпазените територии и биологичното многообразие в България.

Боян Петров на два пъти излиза победител от борба с рака. Има инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и чупи крайник. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор и получава ново строшаване на крайник. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.

На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота.

Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания. От 16 април е последното му шерване във Facebook. Тогава му следва да изкачи Шиша Пангма. " От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта ", написа той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР