Търсачката Гугъл (Google) отбелязва високосната 2020 година със специален дудъл

...
Търсачката Гугъл (Google) отбелязва високосната 2020 година със специален дудъл
Коментари Харесай

Гугъл отбелязва високосната година с интерактивен дудъл

Търсачката Google (Google) отбелязва високосната 2020 година със специфичен дудъл (Doodle) – дума на деня.

Дудълът води до забавни публикации по отношение на високосната година и всичко, което би трябвало да знаем, когато годината има един ден допълнително. Допълнителният ден, който се прибавя през високосна година, е точно днешният 29 февруари.

Високосните години са метод да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическа година (времето, за което Земята, въртейки се към Слънцето, минава сред 2 поредни пролетни равноденствия). Това лишава към 365,2422 дни, тъй че при закрепен календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Този проблем се заобикаля посредством вмъкването на един спомагателен ден (на всеки 4 години), което усилва годината на 366 дни.

Високосната година е зародила преди хиляди години. Още античните астрономи забелязали, че Земята обикаля към Слънцето не тъкмо за 365 дни, а за 365 дни и няколко часа. Терминът “високосна година ” за пръв път е бил въведен в Римската империя от Юлий Цезар. Годината с в допълнение денонощие получила особено название – bix sexus, което в превод от латински значи „ вторият шести ”.

Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец – февруари, с цел да не се нарушава логиката на другите общоприети месеци.

Суеверните хора имат вяра, че през високосна година не трябва да се вършат редица неща, като да вземем за пример да подписват брак или да се разтрогва подобен.

Родените на 29 февруари пък всекидневно честват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР