Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици"

...
Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици"
Коментари Харесай

Масови тържества за Деня на Независимостта

Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици " във Велико Търново. Там ще бъде прочетена декларацията за Независимостта, по този начин както е било направено преди 109 година

С боен обред от 10,30 часа в крепостта "Царевец " ще бъде издигнато националното знаме. Празничната стратегия ще продължи с шествие до паметника "Майка България ".

От 19,00 ч. на площад "Цар Асен "ротите на Националния боен университет "Васил Левски " ще показват боеви хватки с оръжие, след което ще стартира тържествената заря - инспекция.

Столичната община провежда тържествено честване на 109-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България от 11.00 ч. през днешния ден на площад "Княз Александър Първи ", оповестиха от общината.

В програмата пред Паметника на Независимостта ще вземат участие Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хорова асоциация "Света София - България " с живописен началник Валентин Бобевски, фолклорен танцов отбор "София 6 " при читалище "Витоша " с живописен началник Николай Несторов. Водещ на събитието ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

Националната гвардейска част ще извърши боен обред. Слово ще произнесе доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

С живи картини от посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на 23 септември 1908 година в града, през днешния ден ще стартират тържествата отдадени на 109-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Възстановката на тогавашните събития се извършва от комитет "Родолюбие " с поддръжката на община Пловдив.

След това всички участници в днешните събития, с шествие, ще отидат до Колоната на независимостта на едноименния площад в града, където в символ на благодарност ще бъдат положени цветя, ще има и обред по отдаване на респект към българските държавници, взели участие в събитията преди 109 години.

Програмата по отбелязването на историческата дата включва отслужване на молебен в храм "Св. Неделя " в Стария град и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, министър-председател на България през 1908 година.

Тържествени прояви ще има и в други огромни градове на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР