Търговците да приготвят поне по 500 лева, за да приведат

...
Търговците да приготвят поне по 500 лева, за да приведат
Коментари Харесай

Нови разходи за бизнеса! Минимум 500 лева за касов апарат...

Търговците да подготвят най-малко по 500 лв., с цел да приведат активността си по отношение на новите условия на Национална агенция за приходите за касовите апарати. Разходите се постановат поради измененията в Закона за Данък добавена стойност, които влизат в действие от 1 април. Подмяната на софтуера за ръководство на продажбите и касовите си апарати е наложителна поради фискалните загуби от над 300 млн. лева и укриването на обороти от над 1 милиарда лева годишно. Те се случват поради цялостното неявяване на регулация на софтуерите за ръководство на продажбите, аргументираха смяната от данъчната администрация.

Ориентировъчно харчовете включват към 240 лева за нов касов уред и приблизително към 300 лева за внедряването на софтуера от компания, получила лиценз от Националната организация за приходите. На процедура обаче таксата, която ще би трябвало да заплащат компаниите за поддръжката на софтуера, не е еднократна, а годишна, изясни пред Клуб Z представителят на приходната организация Росен Бъчваров. По данни на Национална агенция за приходите, едвам 220 компании в цяла България имат над 50 фискални устройства и за тях въвеждането на новата разпоредба ще отнеме по-дълго време. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова уточни, че в случай че желае да се вмести в крайния период, всяка записана по Данък добавена стойност компания би трябвало към този момент да е почнала промяната на софтуера за ръководство на продажбите и касовите си апарати.

Новите данъчни условия ще създадат по този начин, че Национална агенция за приходите да получава в действително време информация за всяка продажба и издадена касова записка. В момента информацията се подава един път месечно, само че с измененията това ще се случва на 5 минути. На всяка касова записка би трябвало да има и двумерен баркод (QR код). Също по този начин с този код всеки клиент ще може да ревизира дали данните за неговата покупка са изпратени и регистрирани в Национална агенция за приходите, както и в случай че това не се е случило - да подаде автоматизирано сигнал.

Бизнесът обаче е наежен от следващия масраф. От Българската стопанска камара предизвестиха, че разноските за бизнеса от въвеждането на новите условия за касовите апарати ще надвишават 100 млн. лева Търговците се тормозят и че периодите за нововъведенията са къси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР