Търговско-икономическите отношения между България и Косово са традиционно добри, но

...
Търговско-икономическите отношения между България и Косово са традиционно добри, но
Коментари Харесай

Вицепремиерът Нинова: Надявам се да увеличим износа на български стоки за Косово

„ Търговско-икономическите връзки сред България и Косово са обичайно положителни, само че имам вяра, че може да се направи още доста. Въпреки отрицателното въздействие на пандемията от КОВИД-19 върху стопанските системи, през 2021 година стокообменът сред двете страни е в размер на 114.4 млн. евро и бележи растеж от 11.4%. Търговското салдо остава позитивно за България и възлиза на 71.3 млн. евро “. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова по време на среща с доктор Артане Ризваноли, министър на стопанската система на Република Косово.

В рамките на срещата министър Нинова дефинира пазарът на Косово като високо перспективен в разнообразни браншове. Тя означи, че огромен брой косовски компании развиват комерсиално съдействие с сътрудници от България.

„ Смятаме, че е допустимо България в близко бъдеще да има още по-широко наличие на косовския пазар. Очакваме, че българският експорт за Косово, ще продължи да бележи растеж и през идващите години. Ще се търсят още способи на съдействие, посредством които български производители на хранителни артикули, да могат да навлязат на пазара на Косово посредством произвеждане на артикули за вериги магазини “, добави още вицепремиерът.

От своя страна министърът на стопанската система на Република Косово Артане Ризвиноли изрече благодарности за положителното съдействие по време на Ковид пандемията и се ангажира да спомага на бизнеса и развиването на икономическите връзки сред България и Косово.

Двете страни набелязаха области от съвместен интерес, като предпочитани те показаха селското стопанство, насърчаването на вложения, осведомителни и информационни технологии, металопреработващата индустрия, доставки на артикули от хранително-вкусовата индустрия - артикули на конкурентни цени като захарни произведения, месни и млечни артикули, консерви, виновност и други

Подписването на бъдещо Споразумение за икономическо съдействие, беше различен главен фокус по време на работната среща. В рамките на полемиката стана ясно, че следва актуализиране на договорно-правна база, която ще спомогне за ускоряването на съдействието сред страните и решение на въпроси от двустранен интерес. „ Създаването на Смесена комисия въз основа на подписано Споразумение за икономическо съдействие би асъдействало за практическото осъществяване на редица взаимни планове в области от съвместен интерес “, съобщи министър Нинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР