Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които

...
Търговските банки имат срок от 5 работни дни, в които
Коментари Харесай

До 5 дни банките трябва да предложат мораториум върху плащанията по кредити


Търговските банки имат период от 5 работни дни, в които да показват на Българска народна банка одобряване обединен план на правила за частен мораториум - натрапен непринудено от банковия бранш, а не натрапен от регулатора или държавата- върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19. Това се споделя в известие на Българската национална банка по отношение на взето през днешния ден решение, че ще се съобрази с гласуваните в Европейския банков орган насоки за законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19.

Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките, показват от Българска народна банка. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неподходящо и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отсрочените или прекъснати заплащания по отпуснати заеми водят до спомагателни разноски и финансови условия в банките, считат от институцията.

Ето за какво насоките на ЕБО вкарват краткотраен принцип, че мораториумите върху заплащания по банкови заеми не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение при изискване, че ограниченията са учредени на национално законодателство и са контрактувани и прилагани на равнище банков бранш, се споделя още в известието.

Изготвените от банките правила, след утвърждението им от Българска народна банка, ще дават за интервала на тяхното деяние еластичност на банките да оферират на техните клиенти облекчения по заплащания по банкови заеми. Детайли за облекченията за жители и компании ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР