Търговската сделка между Индия и Обединеното кралство се задържа от „неудобни“ въпроси, тъй като търговският секретар посещава Делхи

...
Вътрешни лица от правителството казват, че е малко вероятно пълно
Коментари Харесай

Вътрешни лица от правителството казват, че е малко вероятно пълно търговско споразумение да бъде сключено навреме за първото официално посещение на Риши Сунак през септември за срещата на върха на Г-20, въпреки „страстта и от двете страни“.

Прочетете повече:
Полицията спира срещата преди срещата на G20, след като Моди беше критикуван
Великобритания подписва споразумение за присъединяване към индо-тихоокеанския търговски блок на стойност £12 трлн.

„Става дума за сделката, а не за датата. Има няколко нерешени въпроса и вие оставяте наистина трудните неща за края“, каза източник от правителството на Обединеното кралство.

Пробивът в преговорите е не е невъзможно, казаха вътрешни лица, но след критики от страна на министрите относно сделката на Обединеното кралство с Австралия, те казват, че служителите не работят до крайния срок.

Тези трудни въпроси се разбират като облекчаване на визовите правила за индийски работници - както и продължаващи спорове относно търговските стандарти.

ще присъства на среща на министрите на търговията от Г-20 в Джайпур и след това ще се отправи към Делхи, за да се срещне с министъра на индустрията Пиюш Гоял.

Докато е в Делхи, тя също така ще се срещне с председателя на Tata group Натараджан Чандрасекаран, за да обсъдят инвестициите на компанията в Обединеното кралство, включително стоманодобивните заводи в Порт Талбот в Южен Уелс.

Сделка с Индия, която ще бъде най-голямата двустранна след Търговското споразумение за Брекзит, което Обединеното кралство сключи, беше един от ключовите приоритети на г-жа Баденок като търговски секретар. Смята се, че е постигнат напредък по споразуменията за намаляване на забранителните тарифи за внос на автомобили и уиски - за отваряне на възможности за британските фирми.

Предвижда се Индия да бъде третата по големина икономика в света до 2050 г., а Обединеното кралство правителството изчисли през 2019 г., че търговска сделка може да увеличи БВП на Обединеното кралство с около £3,3 милиарда до 2035 г.

Депутатите бяха критични към съобщението на Борис Джонсън, който обеща миналия април, че сделката ще бъде подписана „до Дивали “, индийски есенен фестивал, който се проведе миналата година през октомври. Крайният срок отдавна изтече.

Г-жа Баденок каза през декември, когато започна по-ранен кръг от преговори, че е възможна „удивителна“ сделка, но тя няма планове да обсъжда дали студентските визи са част от то. Ограничените във времето визи за висококвалифицирани работници са били в процес на обсъждане, каза тя пред вестник.

Пътуването й миналата година беше таксувано като нулиране за преговори. Твърди се, че министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман е отложила преговорите, когато каза в интервю миналата година, че има „загриженост относно политиката за миграция на отворени граници с Индия“ и посочи, че „най-голямата група хора, които престояват [своите визи] са индийски мигранти".

Назначаването на министър-председател миналата година предизвика голям интерес в Индия, като телевизионната станция NDTV го поздрави като „Индийски син се издига над империята".

Тъй като и той, и Нарендра Моди очакват да се изправят пред избори следващата година, правителствен източник каза, че има „истинска страст и от двете страни“ за постигане на сделка.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да е получавате своите подкасти

Последните доклади в Индия предполагат, че сделката е по-близо, отколкото твърдят официални лица в Обединеното кралство. Индийският министър на търговията Сунил Бартуал заяви през лятото, че то може да бъде подписано "много преди" края на годината.

Това ще бъде първото споразумение за свободна търговия на Индия с развита страна, след временен пакт с Австралия миналата година. Проведени са дългогодишни разговори с ЕС и САЩ относно търговията.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР