Търговията на дребно в България се увеличи през февруари с

...
Търговията на дребно в България се увеличи през февруари с
Коментари Харесай

НСИ: Нарастване на търговията на дребно през февруари с 0,9%

Търговията на дребно в България се усили през февруари с 0,9% по отношение на януари, когато се увеличи с 0,3%, демонстрират последни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо година по-рано (февруари 2023 г.) комерсиалният оборот се покачва с 3,2%, откакто през януари се сви с 0,1% (първо намаляване от април 2023 година насам).

На месечна база Национален статистически институт регистрира повишаване на оборота при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения през февруари с 2,8% и при нехранителните артикули (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали), до момента в който търговият при автомобилните горива и смазочните материали се свива с 0,7 на 100.

Съществен растеж при търговията на дребно с нехранителни артикули е регистриран при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения (скок със 7,3%), до момента в който при търговията на дребно с компютърна и информационна техника се следи спад с 4,3 на 100.

Спрямо година по-рано, през февруари е записано нарастване на оборота при питателните артикули, питиета и тютюневи произведения с 10,3% и при нехранителните артикули с 3,7%, до момента в който продажбите на автомобилни горива и смазочните материали бележат спад с 14 на 100.

Солиден растеж при търговията с нехранителни артикули по отношение на февруари 2023 година е регистриран при търговията с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми (скок с 14,8%), търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8,9%, при търговията с разнородни артикули - с 8,3% и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 4,9%. Солиден спад с 10,8% пък е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения по отношение на февруари 2023 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР