Търг на картини събра 3260 лева, които ще бъдат дарени

...
Търг на картини събра 3260 лева, които ще бъдат дарени
Коментари Харесай

Търг на картини събра пари за онко болни жени

Търг на картини събра 3260 лв., които ще бъдат дарени в помощ на дами с онкозаболявания. Инициативата е продължение на подетата преди 3 година акция от турското консулство в Пловдив. Когато поех службата си, взех решение да продължа, изясни предходната вечер на гостите си в резиденцията на дипломатическата задача актуалният общоприет консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани.

Домакините предизвестиха, че наддаването ще стартира със алегорични цени и ще спре, когато се доближи раеалната цена на платната. Самият консул си направи подарък за рождения ден, който се оказа същата вечер, като откупи платно на най-продавания сега турски художник – проф. Мустафа Аяз. Собственикът на изложба „ Вальор” Сердар Кая пък подари 500 евро за идеята.

Дипломатът в действителност предложения другари на галерия „ Здравей, Пловдив 2019”, без да издава за изненадите, които е възнамерявал и поднасяше лъжичка по лъжичка в съобтната вечер. Домакинът разкри, че с експозицията на трима турски създатели желае да способства за развиването на плана Пловдив 2019, да срещне турското изкуство с пловдивската аудитория, а и да даде опция на артгилдиите да се опознаят. Затова на празненството участваха и пловдивски художници, измежду които Атанас Хранов, Илия Желев, Николай Няголов, Вълчан Петров. Галеристката Красимира Алексиева и Жорж Трак също пристигнаха да видят творбите на турските създатели.

Художникът Вахап Демирбаш, за който съществена тематика са културата на Анатолия, обичайните сватби, националните радостния, старинните предмети и къщи, не съумя да дойде за откриването на експозицията. Двете дами в трито художници – Гюнсели Купуджу и Хале Нурол, баче облякоха черни тоалети и се сляха с публиката си.

Авторката на картини със старинни прозорци и къщи, отрупани с цветя, се оказа съвременна жена с тауиран Юпитер на дясното рамо. Това е щастлива планета на моята зодия Козирог, изясни Гюнсели Купуджу. И разкри, че в изкуството е не толкоз амбициозна като другите представители на зодията си, колкото дисциплинирана и поредна.

Талантът на художничката бил открит инцидентно по времето, когато поради работата на татко си тя учела в Съединени американски щати. На 6-годишна възраст в началното учебно заведение почнали да й разпореждат да прави разнообразни пана. От тогава до в този момент не може да стои, без да работи. Аз не одобрявам действителния свят, в него има прекалено много бетон и технологии, изясни Гюнсели Купуджу.

Бяга от него, като рисува прозорците на къщите, в които би желала да живее. А същинския си дом сега разказва, като споделя за комшиите. Добри съседи, дълги диалози, топлота в връзките – това е домът, споделя художничката. Често хората се усмихват на нейните произведения.Според Гюнсели Купуджу е, тъй като ги връщат към нещо забравено.
тагове търг картини общоприет консул Турция Хюсейин Ергани  Търг на картини събра пари за онко заболели дами  Търг на картини събра пари за онко заболели дами  Търг на картини събра пари за онко заболели дами  Търг на картини събра пари за онко заболели дами  Търг на картини събра пари за онко заболели дами  Търг на картини събра пари за онко заболели дами
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР