Тапиока е название, което не е добре познато у нас,

...
Тапиока е название, което не е добре познато у нас,
Коментари Харесай

Тапиока

Тапиока е наименование, което не е добре познато у нас, тъй като става въпрос за екзотична просвета, родом от Южна Америка. Представлява мънички перли, които се култивират и ядат в тропическите региони. Там те са скъпа хранителна съставна част поради способността им да порастват в небогати почви и да се прибират бързо. Притежават огромна кулинарна еластичност и това прави приложението им необятно - от супата до десерта. Най-полезна част на растението маниока, от което се добива тапиока е коренът - недодялан, цилиндричен и кафяв на цвят.

Използваните за украса топчета постоянно се боядисват и служат за декорация. От тях се вършат също питиета и сладкиши. Ето още какво може да се научи за този любопитен хранителен артикул, към момента нерешителен посетител у нас от екзотични места.

История и изложение на тапиоката

Топчетата от тапиока са бели, полупрозрачни зърна, получени от нишестето на растението маниока. То съставлява кадърен за консумация растителен тип от семейство Euphorbiaceae, което пораства в тропически климат и е познато с известното име маниока.

Маниоката стартира да се отглежда в Южна Америка през 4600 година преди Христа. Коренът му бил използван от племената, живели на територията на модерна Бразилия. През 16 век растението е пренесено в Португалия и Испания, а по-късно се популяризира в Западна Индия, Африка и Азия.

В момента маниоката се отглежда в доста страни с тропически климат. Основните снабдители на продукта за международните пазари са Бразилия, Гвиана и страните, ситуирани на Антилските острови.

Топчетата от тапиока са с безпристрастен усет, попиват елементарно усета и миризмата на продуктите, в композиция с които се употребяват, и това обезпечава необятното им приложение в кулинарията.

Използват се като опция на зърнените храни. С тях се подправя супата, готвят се гарнитури, прибавят се към сладките или солените ястия. От брашното от тапиока се вършат пудинги, питиета, коктейли и даже чайове. Става въпрос за известният бабъл чай. Топките елементарно се боядисват в разнообразни цветове, трансформирайки се в истинска декорация за празнични ястия.

Производство на тапиока от маниока

Тапиоката съставлява бяло до светлосиво на цвят нишесте, получено от грудката на храста маниока.

От суровината се създава брашно, нишесте, перли и люспи за разнообразни кулинарни потребности.

За да се получи нишестето, клубените на маниоката се измиват, обелват, пресоват или настъргват, изсушават се и най-после се смилат. След това нишестето се измива с вода или се пресова през решето и се суши, до момента в който е горещо. Поради термичната обработка нишестето е отчасти във тип на желатин.

Перлена тапиока се назовава тестеното нишесте, пресовано през уместно огромно решето, което или се изсушава непосредствено, или пада върху непрекъснато въртяща се гореща плоча, тъй че нишестето може да изсъхне, като в същото време образува сфери, познатите топки тапиока.

 изгоди от тапиока

Тапиоката на процедура съставлява дестилат от скорбяла, получен от корена на растението касава или маниока.

Хранителна стойност на тапиоката

Тапиоката се употребява в целия свят като част от диети за намаляване и здравословно хранене, тъй като предлага неповторим състав, в който блестят въглехидратите, витамините, минералите и доста органични съединения, т.е. има богат хранителен състав.

Тапиоката е богата на диетични фибри, които намаляват неприятния холестерол. Тя съдържа отлични количества растителен протеин. Освен това в нея се намират незаменимите витамини от група В, желязо, фолати, манган, калций, пантотенова киселина, мед, селен и други.

Основни здравословни изгоди от тапиоката

Здравословно повишаване на тежестта

За здравословно повишаване на тежестта, тапиоката е съвършен асистент. Тя съдържа потребни въглехидрати, които няма да навредят на здравето при повишение на тежестта и няма да покачат холестерола.

Подобряване на кръвообращението

Тапиоката се отличава и с благосъстоянието си на желязо. Този минерал е доста значим за естественото действие на човешкото тяло. Желязото придвижва кислорода в кръвта, а това усъвършенства кръвообращението и най-много подхранва всички кафези с О2 и хранителни субстанции.

Намалява риска от вродени недостатъци

Богатството на витамини от група В в тапиоката оказва помощ за понижаването на риска от вродени недостатъци по време на бременност, най-много на невралната тръба на плода.

Подобряване на храносмилането

В тапиоката се намират доста фибри, които контролират работата на червата и освобождението на организма от отрови. Те успокояват запека, диарията, подуването на корема, газовете. Тези свойства на фибрите в тапиока спомагат и за намаляването на риска от рак на дебелото черво.

Ускоряване на метаболизма

Протеинът е главен детайл в човешкото тяло и по тази причина е значим за здравето. Много хора получават главната си порция протеини от потреблението на месо, риба и млечни артикули. Вегетарианците се стремят да заместват тези артикули с растителни еквиваленти и други възможности на протеина, а тапиоката е отлична алтернатива. Тя е прелестен източник на растителни протеини, потребни за редица процеси в тялото, развиването на мускулите, регенерирането на клетките и други.

Подобряване на костната компактност

В тапиоката се намират огромни количества от витамин К, калций и желязо, които играят значима роля за здравината и построяването на костите.

Намаляване на риска от заболяването на Алцхаймер

 пудинг от тапиока Снимка: Кристиан Александров

Витамин К има значение освен за здравината на костите, само че и за здравето на мозъка. Доказано е, че витамин К понижава риска от заболяването на Алцхаймер, тъй като сполучливо отстрани свободните радикали.

Контролиране на кръвното налягане

Калият е минерал, който дава отговор за балансиране на кръвното налягане. Той намалява напрежението и напрежението в кръвоносните съдове като усилва притока на кръв в органите.

Приложение на тапиоката

В нишестето от тапиока няма никакъв глутен, по тази причина продуктът е извънредно подобаващ за хора с глутенова нетърпимост. Продуктът сполучливо може да замести царевичното или пшеничното нишесте. Често се употребява за втвърдяване на супи или яхнии.

Друго приложение на тапиоката е за спояване на пудингите, кремовете или като добавка в сладкишите.

Добавянето на нишесте от тапиока в разнообразни печива ги прави извънредно вкусни. Когато се работи с безглутенови брашна, се предлага прибавянето на малко количество нишесте от тапиока към сместа, с цел да добие крайният артикул с по-добра консистенция.

Бъбъл тий, още прочут като боба чай, е известна напитка в Източна Азия, която към този момент намира добър банкет и измежду европейците. Наричана е по този начин поради перлите от тапиока, които се прибавят в нея. Бъбъл тий има свойство да разхлажда в горещините, както и да основава възприятие за задоволеност. Напитката съчетава в себе си потребните свойства на чая и хранителната стойност на тапиоката, употребена от спортистите и хората, последващи здравословен режим на хранене.

Противопоказания за потребление на тапиока

Маниоката, от която се създава тапиока, е евентуално рисково растение, защото съдържа отровния цианогенен гликозид линамарин. Това постанова суровината да бъде добре обработена, с цел да се отстрани този гликозид.

Ако продуктите от тапиока имат горчив усет, това значи, че гликозидът не е добре изчистен и не би трябвало да се употребяват. Именно заради високия риск, в Африка постоянно има потърпевши от тази храна.

Добре е да се знае, че даже сладката тапиока съдържа минимални количества отровни гликозиди. Поради това честата консумация на тапиока води до хронична интоксикация, която може да аргументи дълготрайни и неподходящи здравословни резултати и развиване на някои заболявания като заболяването Конзо.

Възможни са и алергични реакции и заплаха от развиване на алергия. Може да съществува и самостоятелна нетърпимост към продукта, както към всяка храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР