Танкери разтоварват милиони барели петрол от Иран в резервоари за

...
Танкери разтоварват милиони барели петрол от Иран в резервоари за
Коментари Харесай

Милиони барели с ирански петрол се складират на пристанища в Китай

Танкери разтоварват милиони барели нефт от Иран в резервоари за предпазване на пристанища в Китай, създавайки голям ресурс на входа на страната, която е максимален покупател на суровината в света.

Два месеца и половина откакто Съединени американски щати забрани пазаруването на нефт от Иран, " черното злато " продължава да се изнася в Китай, където се слага в по този начин наречените " складови складове ", написа Bloomberg, базирайки се на свои източници, които са осведомени със протичащото се на няколко китайски пристанища.

Нефтът не минава локалните митници, не се отразява в локалната статистика за импорт и не наложително е в прорез на глобите на Съединени американски щати. И до момента в който суровината остава отвън обращение, нейното наличие надвисва над пазара.

Ако Китай реши да се възползва от продукта, пазарът на нефт може световно да понижи цените, даже когато Организацията на страните експортьорки на нефт (OPEC) и съдружници ограничаватт производството на фона на забавянето на растежа на огромните стопански системи.

В същото време тази обстановка разрешава на Иран да продължи да изпомпва и да придвижва петрола си, и то допустимо най-близо до евентуалния си покупател.

" Иран прави доставки на нефт, които се вливат в китайски хранилища за предпазване в продължение на няколко месеца. Това продължава да се прави, макар покачвания надзор ", твърди Рейчъл Июл, анализатор в сингапурската консултантска компания FGE. По думите ѝ, протичащото се е разумно от позиция на Иран - те не стопират производството си и доставят нефта си в непосредствена непосредственост до основен покупател. Това е в тяхна изгода, изключително в случай че глобите бъдат намалени в даден миг.

Пратките към китайските резервоари може и да са повече. Може да има такива и сега, написа изданието. Според организацията минимум 10 големи петролни танкера и два по-малки такива, благосъстоятелност на държавната Иранска национална петролна компания, сега плават към Китай. Плавателните съдове са с общ потенциал над 20 милиона барела.

Петролът не е минал митниците на Китай, теоретично той още е в пренос и е благосъстоятелност на Техеран. Следователно не са нарушени глобите, споделят още източниците на организацията.

Има възможност част от суровината да е благосъстоятелност на китайски предприятия, които е допустимо да са я получили като част от сделки от вида петрол-за-инвестиции. Например - една китайска петролна компания може да подкрепи с финансиране някакъв индустриален план според съглашение, съгласно което китайците да бъдат възнаградени в натура. Възможно е обаче такава договорка да може се пояснява като нарушаване на глобите, заради което нефтът чака в на пристанищата на страната, с цел да се избегне формалния надзор, който ще последва след регистрирането на суровината на митниците.

Междувременно организацията е отправила питане към Митническата администрация на Китай. От там отговор няма.

Липса на изясненост

И въпреки всичко тази обстановка няма по какъв начин да е останала скрита от Съединени американски щати. Това може би занапред ще се преглежда от Вашингтон, поради отводите от 2 май някои страни да не престават да внасят нефт от Иран.

Понастоящем няма никакви изключения от рестриктивните мерки на Съединени американски щати - всяка страна, за която е открито, че внася артикули от Иран, ще бъде в прорез със глобите, споделя старши чиновник от администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който е изискал да остане неизвестен, тъй като не е бил оторизиран да приказва по въпроса.

По думите на Майкъл Мейдън, шеф на Китайската енергийна стратегия в Оксфордския институт за енергийни проучвания, все още няма изясненост по какъв начин Съединени американски щати ще дефинира налагането на възможни нарушавания на глобите - дали ще следи за финансови транзакции, или товарене и разтоварване на артикули от компании или организации. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР