Танго операта Мария от Буенос Айрес ще бъде представена на

...
Танго операта Мария от Буенос Айрес ще бъде представена на
Коментари Харесай

Велик бандонеонист гостува в Plovdiv Event Center в „Мария от Буенос Айрес”

Танго операта " Мария от Буенос Айрес " ще бъде показана на 18 и 20 октомври в Plovdiv Event Center от 19 ч. И двете празнични вечери са с благотворителна цел за две дела – " Всички против насилието " и " Заедно в битката с рака ". Събитието е показано от Музикално-артистичен Форум Пловдив и Tango con Elias с продуцент доктор Ваня Балева.
Прочетете още
Публиката ще има опцията да се наслаждения на осъществяването на звезден състав и със специфичното присъединяване на легендите Даниел Бинели и Поли Фърман.

От 17 ч. ще е отворено за среща с пациентски организации и диалог по двете тематики.

Събитието е необичаен късмет за ценители музиканти, меломани и всеки, решил да се допре до историята на танго културата и музикалния шедьовър " Мария от Буенос Айрес " с автентичен нотен текст, акцент лунфардо и превод, с присъединяване на самия маестро Даниел Бинели, последния жив, който е свирил в оркестъра на нейния създател - краля на аржентинското танго, великия Астор Пиацола.

Музикален шеф на оперния театър е Даниел Бинели, който ще свири и на бандонеон, а Поли Фърман с изключение на като артистичен шеф ще се изяви и като пианист.

Солисти са сопраното Евгения Ралчева като Мария (артист- солист в Държавна опера Пловдив), тенорът Марчо Апостолов като Поета ( актьор - солист в Музикален спектакъл София),  Петър Тосков  като Дуенде (актьор в Драматичен театър-Пловдив).

Хореографията е на Илия Четроков и Божина Ангелова, школа за аржентинско танго " Tango con Elias ". Оркестърът е в състав Симон Павлов – диригент, Красимира Паурова - цигулка (концертмайстор), Теодора Хаджипенчева, Мария Андреева, Гинка Радилова – цигулки, Христо Аролски – виола, Йордан Вичев – виолончело, Димитър Арнаудов – контрабас, Анжела Комсийска – флейта,
Николай Карагеоргиев – китара, Велислав Годжунов – ударни, Кристиан Желев – ударни. 
Всички участници са определени персонално от маестро Даниел Бинели и маестра Поли Фърман.

Даниел Бинели е единствената жива легенда от оркестъра на Астор Пиацола. Световноизвестен композитор, аранжор, занаятчия на бандонеона. Бил е член на танго оркестъра на Освалдо Пулиезе и секстета на Астор Пиацола. През 1989 година Даниел Бинели се причислява към New Tango Sextet на Пиацола и прави интернационално турне. Бинели също по този начин е необятно приет като най-изтъкнат представител на музиката на Астор Пиацола. Бил е гост-солист в доста симфонични и танго оркестри по целия свят. Сам по себе си умел композитор, Бинели основава и аранжира музика за солови принадлежности, квинтет, камерни и симфонични оркестри, танцова и кино музика. Неговата еластичност му разрешава да работи във всички танго стилове от предишното до сегашното.

Поли Фърман е знаменит виртуозен пианист, музикален началник, възпитател, водещ тълковник на музиката на Америка, тя пленява публиката с изключителни осъществявания на творби от латиноамерикански композитори и, несъмнено, творчеството на краля на Танго нуево - Астор Пиацола. Поли Фърман е приета от The Japan Times за " Музикален дипломат на Америка ". В многочислените си записи включва музика, повлияна от другите стилове на Латинска Америка. В своите турнета като солист, Фърман свири с влиятелни оркестри по целия свят. Културен бизнесмен, Фърман е създател и артистичен шеф на Pan American Musical Art Research, организация, която тя основава през 1984г, с цел да насърчи осведомеността и признателността за културите на Латинска Америка.



Tango con Elias е школа за аржентинско танго и разпространяване на танго-култура. Създадена е през 2010 година от Илия Четроков (TangoDj Elias) От основаването си до през днешния ден школата е към Народно читалище Христо Смирненски 1935, град Пловдив. Мисията на Tango con Elias е да се популяризира аржентинското танго като танц и танго-културата - танц, музика, лирика, разнообразни форми на изкуство свързани с аржентинското танго. Организират се уроци, семинари, танго-практики, милонги, запознаване с историята на тангото, оркестрите, музикантите и създателите от този род. Уроците по аржентинско танго следват практиките на школите и преподавателите в Буенос Айрес. Школата поддържа положителни контакти с всички школи в България и школи от Аржентина, Италия, Гърция, Турция, Румъния и други страни. Божина Ангелова и Илия Четроков - танцуват като танго двойка от 2012г.

" След дългогодишно опознаване на разнообразни стилове танци ние усетихме своя същински танц след първия ни урок по аржентинско танго. Сърцата ни обикнаха тангото още с първия досег до него! ",  споделят танцьорите.

 През 2023 година са персонално определени от маестро Даниел Бинели и маестра Поли Фърман, в съдействие с Музикално-артистичен Форум Пловдив, за реализирането в България с автентичен нотен текст и достоверен език лунфардо на единствената танго опера на великия Астор Пиацола - " Мария от Буенос Айрес ".

Музикално-артистичният конгрес Пловдив се ражда, откакто група съидейници отпред с доктор Ваня Балева се сплотяват в името на обичаното изкуство.

„ Започнахме да не харесваме развиването на изкуството. Ние не губим религия, че го ще преживее тестванията, само че не можем да се примирим, че се унищожават формата и наличието ”, споделя доктор Балева, която с изключение на пианист е и почитан хирург онколог.

Според нея музиката има божествени правила, които би трябвало да бъдат следвани и спазвани, с цел да не оставят в публиката недоумение и съмнение какво гледат и слушат.

" Публиката на " Мария от Буенос Айрес " ще се наслаждения на чистото изкуство, такова каквото е сътворено от Ферер и Пиацола. Историята на тази творба е забавна, тъй като е написана в миг, когато композиторът минава през тежък интервал. Ферер го води в дома си, показва му своите поетични произведения, с цел да го предизвика да напише музика. " Мария от Буенос Айрес " безусловно избавя живота на Пиацола ", споделя доктор Балева.

В интерпретацията, която публиката ще чуе в Plovdiv Event Center, Мария е душата на мелонгата – мястото, в което най-бедните аржентинци се събират да танцуват танго.

" То е било избавление за нещастните хора. Имало е цели ритуали, които са се спазвали. Мъжът е танцувал с разнообразни партньорки, а едвам най-после – с обичаната си. И сред тях постоянно е стояла една Мария ", споделя доктор Балева.

Тя е извънредно забавна персона – приключва паралелно гимназия и музикално учебно заведение, интензивно се занимава с гребане и един от най-хубавите хирурзи онколози на Пловдив. Работи в КОЦ и е избавила стотици заболели.

Успоредно с това интензивно продължава са се занимава с музика, с изключение на на пиано свири и на орган. Продължава и със спортните интензивности и подкрепя гребен клуб " Пловдив ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР