Тълкуванието на закона, което 20 години сме имали, е некоректно,

...
Тълкуванието на закона, което 20 години сме имали, е некоректно,
Коментари Харесай

Няма преднамереност при тълкуването на закона с партийните субсидии, заяви Горанов

Тълкуванието на закона, което 20 години сме имали, е неточно, само че няма предумишленост и предумисъл при тълкуването на закона с партийните дотации. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, представен от организация " Фокус ".

" Не ми е известно дали името ми попада измежду чиновниците на финансовото министерство, за които прокуратурата има подозрения за осъществено закононарушение при раздаването на партийните дотации ", добави финансовият министър. Той осведоми, че ще се яви, в случай че му изпратят призовка.

" Има съответни имена на съответни специалисти, само че отново споделям, тук, в случай че се приказва за тезата на прокуратурата, че има осъществено закононарушение, това занапред ще се изследва ", заяви Горанов. По думите му разноските не ги е правила страната, а партиите, а прокуратурата би трябвало да бъде оставена да си свърши работата.

Вчера той разгласи в Народното събрание, че преизчисляването на партийните дотации ще се приложи още тази година и ще обхване второто полугодие. Той добави, че след 1 юли партиите ще получават тъкмо по 1 лева за всеки даден за тях глас. Повод за коментара му стана изявление на на премиера от четвъртък Бойко Борисов и внасянето му на законопроект, с който партийната дотация ще стане 1 лев.

Това е втори опит за въвеждане на дотация от един лев. След акция, проведена от " Шоуто на Слави ", през май 2017 година ГЕРБ приготви такова предложение и го внесе за гласоподаване в Народното събрание. През ноември същата година обаче понижението на дотацията не мина при гласоподаване. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лв. на глас. Горанов пресметна, че след намаляването на дотациите в бюджета ще бъдат спестени сред 16 и 18 млн. лева От своя страна Борисов посочи, че с тези пари ще се строят детски градини и ясли.

Два дни по-рано инспекция на Върховната административна прокуратура завърши и удостовери, че на петте политически партии и обединения (ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България ", " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " ) погрешно са изплатени суми, които доста надвишават дотацията, която им се поставя. Тя е 11 лева за един автентичен глас, а в нарушаване на наредбите на член 25, член 26 и член 27 от Закона за политическите партии (ЗПП) са били изплатени 13.23 лева на глас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР