Таксите за преводи в евро между страните от еврозоната и

...
Таксите за преводи в евро между страните от еврозоната и
Коментари Харесай

От 15 декември – без такси за банков превод в евро

Таксите за преводи в евро сред страните от еврозоната и тези, които не употребяват общата валута, ще поевтинеят от 15 декември, когато в действие влиза нова регулация за банковите такси.
Според документа, признат дефинитивно от Съвета на Европейски Съюз през днешния ден, всички вътрешни презгранични заплащания в Европейски Съюз, осъществени в евро отвън еврозоната, ще бъдат таксувани като вътрешни заплащания, осъществявани в формалната локална валута.
Така таксите на банките няма да могат да надвишават, тези, които те събират за вътрешни преводи. Регламентът обгръща както банковите транзакции, по този начин и интервенциите, осъществявани през банкомат или ПОС-устройство.
След 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от Европейски Съюз ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лв..
Поевтиняването ще сензитивно най-много у нас, където таксите за тази услуга сега са най-високи.
За суми до 10 000 евро те са от 15 до 24 евро, което значи, че за превод от 10 евро, банките сега могат да ви обложат с до 24 евро такса.
След 15 декември потребителите ще бъдат осведомени и за разноските за обмена на валута преди да извършат заплащане с картата си в чужбина, без значение дали става дума за изтегляне на пари в брой от банкомат или заплащане с карта на терминал в търговски обект, или за онлайн покупка.
Преводите от страните, които не употребяват еврото, към 19-те от Еврозоната, са 80% от всички банкови транзакции от еврочленки, оповестява Еврокомисията. Най-скъпи те са в България от 15 до 24 евро за транзакция. В идната ни Румъния те са доста по-ниски - от 9,86 до 14,90 евро, а във Англия - от 4,50 до 11,40 евро.
В момента таксата за вътрешни преводи у нас е 3 лева

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР