Таксите за пътуване на тежкотоварните автомобили поскъпват драстично. От МРРБ

...
Таксите за пътуване на тежкотоварните автомобили поскъпват драстично. От МРРБ
Коментари Харесай

Тол таксите поскъпват с 50% от 1 юли, строят мост на Е-79 към Кулата

Таксите за пътешестване на тежкотоварните коли нарастват фрапантно. От Министерство на регионалното развитие осведомиха, че решението е взето от предходното държавно управление, само че краткотрайно било отсрочено за омекотяване на инфлацията. От 1 юли завишението на тол таксите е с 50 % по отношение на актуалните.

" Сега работим върху вид, който да бъде подложен на публично разискване, след което ще се вземе решение от Министерския съвет ", разяснява заместник-министър Николай Шушков.

" Вариантът планува българските водачи на тежкотоварни коли, от които са били 72 % от приходите от тол такси през предходната година, да употребяват отстъпка при пробег над 4000 километра, над 6000 километра или над 10 000 километра месечно, акцентира Шушков и уточни, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 година са 210 000 000 лв..

Регионалният заместник-министър изрази очакване скоро да стартира строителството на пътен възел на автомагистрала „ Струма “ при Кресна, в посока София, където транспортната обстановка сега е конфликтна. И изясни, че след получено позволение от Басейнова дирекция Благоевград всички процедури са приключени за него, както и за идния за създаване мост в лот 3.1 на автомагистралата в посока София – Кулата. Сега съществуващото оборудване на път Е-79 е в предаварийно положение и е рисково за преминаващия там трафик.

От декември сме разплатили над 1,2 милиарда лв. остарели отговорности към пътните компании, сподели още Николай Шушков. И подсети, че разногласието е за разплащане на направените в годините съществени поправки на пътища без строителни бумаги, позволения за градеж и контрол, както и за получените задатъци за построяването на автомагистрала „ Хемус “, без към момента да са изпълнени плануваните строително-монтажни работи.

Той подсети, че с цел да продължи разплащането, в предходното Народно заседание министър Шишков е апелирал да се прегледа частта за търпимостта в Закона за устройство на територията. „ Нашето предпочитание е построени отвън нормите обекти, само че по разпоредбите за строителство, да бъдат оповестени за търпими.

Ако спазим в този момент настоящия закон, към този момент построени пътища би трябвало да ги разрушим и още веднъж да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го разреши. Разчитам на разсъдък от народните представители този въпрос да бъде прегледан детайлно “, сподели Николай Шушков, представен в уеб страницата на Министерство на регионалното развитие.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР