„Таксите, както и инвестициите, са много по-големи от очакваните. Ако

...
„Таксите, както и инвестициите, са много по-големи от очакваните. Ако
Коментари Харесай

Каролев: Очакванията за концесията на Летище София бяха надминати

„ Таксите, както и вложенията, са доста по-големи от предстоящите. Ако съпоставим нашия развой за концесия с този за летището в Белград, бихме могли да забележим, че концесионните такси тук са по-високи от тези, които ще се предложат за аеропорта там. Най-голямата облага в историята на Летище София за 2018 година е 12.6 млн. лева, а единствено първата такса, която би трябвало да заплати концесионерът, е 550 млн. лева За мен това е доста положителна вест. " Така финансистът Владимир Каролев разяснява пред NOVA телевизия тематиката за концесията на летище София. Министерството на превоза разгласи, че състезанието за концесия на Летище София е извоюван от консорциума „ Софт Кънект ".

Каролев съобщи, че познава извънредно добре процеса за концесия. Той изясни, че всичко е било извънредно транспарантно. „ Трябва страната да подпише по този начин контракта, че да няма опция концесионерът да се измъкне от уговорките си ", уточни финансистът и разгласи, че новината за концесията е много позитивна и подсети, че в този момент остава страната да си свърши работата.
„ Нищо не им даваме, същите активи си остават в страната ", сподели още Каролев.

„ Не би трябвало към този момент да се разяснява тематиката за концесията на Летище София. От тук нататък би трябвало да се намерения договорката и договорът, който ще се подписа, да бъдат в полза на българските жители и на авиацията. На страната би трябвало да й е ясно какво желае ", разяснява някогашният министър на превоза Петър Мутафчиев. Той изясни, че няма да приказва от името на Българска социалистическа партия по въпроса. По думите на Мутафчиев в този момент би трябвало да се мисли за бъдещето и по какъв начин всичко да бъде в интерес на обществото.

На въпрос нямаше ли опция страната да ръководи сама летището, тъй че да печели, двамата специалисти дадоха отговор: „ Никъде в огромните държавни предприятия не се постанова системата на избор на мениджмънт за ръководство на предприятията. Така, както едно частно дружество може да откри своите мениджъри, по този начин и страната може да направи същото. Българска социалистическа партия възрази на концесията, тъй като не беше ясно какво цели страната с нея. Ако е единствено положително ръководство, то тогава за какво би трябвало да сключваме концесия? ", разяснява Петър Мутафчиев.

„ На доктрина е допустимо страната да ръководи добре едно сдружение, на процедура в България това съвсем не се е случвало до момента. Летището е било под друго политическо ръководство, само че резултатите са едни и същи - безусловно незадоволителни ", добави Каролев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР