Такса битови отпадъци в Бургас ще бъде повишена от 1

...
Такса битови отпадъци в Бургас ще бъде повишена от 1
Коментари Харесай

Почна се: Вдигат местните налози град по град

Такса битови боклуци в Бургас ще бъде нараснала от 1 на 1.3 ‰

. Това е записано в докладна бележка от кмета на Бургас Димитър Николов, която ще бъде обсъждана на идната сесия на локалния парламент, откри информация на Burgas24.bg.

Вероятно образецът ще бъде последван и от други градове в България. 

" За осъществяване на препоръчаната за утвърждение План-сметка за дейностите по събиране, транспортиране, неутрализиране в депа или други уреди на битови боклуци и поддържане на чистотата на територии за публично прилагане за 2024 година е нужен финансов запас, който към този момент не може да бъде набавян посредством увеличение събираемостта на приходите.

В Община Бургас таксата за жилищни парцели не е променяна от 2009г., когато заради нарастването на  данъчни оценки и за понижаване на финансовата тежест на жителите,  от 1.2‰ стана 1‰. От тази далечна година икономическата конюнктура е радикално изменена. Разходите за услугите по проведено поддържане на непорочност за този доста дълъг интервал са увеличени и макар напъните за повишение на събираемостта е невероятно да бъдат осигурени  нужните средства при опазване на досегашните ставки “, са претекстовете за покачването. Като образец се показва, че през 2018 година са събрани малко над 19,5 млн. лева, което е към 2 млн. по-малко от плануваното. За 2022 от заложени близо 25,5 млн. лева са събрани близо 21,3 млн. лева което е с към 4,2 млн. лева по-малко.

За съпоставяне през 2023 година ставката в София е 1.6‰, Варна – 0,98‰, Стара Загора – 1.5‰ и Пловдив 1,8‰. От Общинска администрация вършат съпоставяне в размера на заплащаната такса битови боклуци за жилище от 100 кв.м. в другите градове. В София се заплаща 227 лева, във Варна – 132 лева, в Бургас – 103 лева, в Стара Загора – 144 лева, Пловдив – 160 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР