Такова нещо не се е случвало преди: сирената и пържолите

...
Такова нещо не се е случвало преди: сирената и пържолите
Коментари Харесай

Кражби заради инфлацията? Какво става в Германия.

Такова нещо не се е случвало преди: сирената и пържолите на щанда са подсигурени с магнити против кражба, пакетите кафе са празни и единствено маркират съществуването на стоката, даже върху опаковките с тоалетна хартия са залепени сигнализиращи етикетчета. 

Тези вести идват от редица магазини в Съединени американски щати и Англия, както към този момент писахме тук. Там внезапно са се нараснали кражбите в магазините, а редица наблюдаващи считат, че причина са растящите всекидневни разноски и инфлацията. Началникът на веригата английски магазини John Lewis даже назовава протичащото се " зараза от обири "  пред английския Би Би Си.

Инфлацията ли провокира кражбите?

Франк Хорст от един институт за търговски изследвания в Германия споделя, че предходната година кражбите в магазините в страната ужасно са се нараснали. Този институт годишно съпоставя наличностите с фактурираните артикули в магазините. За предходната година, когато се надигна инфлацията, Франк Хорст установи покачване с 12% в загубите при броене наличностите и 30% растеж на сигналите за обири. 

Според него обаче този растеж не се дължи (само) на инфлацията. Хорст напомня, че предходните две години минаха под знака на рестриктивните мерки, свързани с пандемията, и хората доста по-малко ходеха по магазините, а редица магазини даже бяха затворени. Той признава, че растежът на цените кардинално може да подтикне повече хора да крадат от щандовете по магазините, само че разяснява, че този резултат вероятно ще бъде отразен едвам в проучването следващата година.

Няма доказателсва, че рецесиите водят до покачване на кражбите

Икономически сложните времена не водят автоматизирано до повече обири в магазините, само че съгласно Хорст в Германия към този момент има индикации, че високата инфлация предопределя не толкоз честотата на кражбите, колкото техните обекти: " В момента откриваме нова наклонност при кражбите на хранителни артикули. Крадат се артикули, които до неотдавна не бяха в полезрението на крадците. "

Експертът изброяват част от тези артикули: сирене, месо и месни произведения, салами, само че също и масло. " Наистина излиза, че има връзка с инфлацията и растежа на цените при тези артикули. Че от ден на ден хора ги крадат, вместо да си заплащат за тях ", казва Хорст.
С други думи, съгласно специалиста във времената на инфлация хората крадат не повече, а други артикули. Новият обект на предпочитание за крадците се оказват главните хранителни артикули.

В Съединени американски щати и Обединеното кралство към този момент се взимат ограничения

Естествено, ситуацията в Германия не може да се съпоставя едно към едно с ситуацията във Англия и Съединени американски щати. Когато се преглежда въпросът за кражбите по магазините, роля играят редица разнообразни фактори. В Съединени американски щати да вземем за пример значима роля играе свързаната с опиатите престъпност: проведени банди обират аптеки и дрогерии, с цел да набират съответните упойващи субстанции.

В момента супермаркетите и търговията на дребно в Съединени американски щати и във Англия интензивно се оборудват. Увеличава се видеонаблюдението, личният състав се подрежда с дребни преносими камери, вкарват се инспекции, на служителите на реда и на защитата се предлага гратис кафе. Разбира се, това коства пари, в следствие от което стоките ще нарастнат още повече за крайния консуматор.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Аржентина: скъпотия, само че заведенията за хранене са цялостни

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video


 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР