Така започна разговора в bTV с британския разследващ журналист Миша

...
Така започна разговора в bTV с британския разследващ журналист Миша
Коментари Харесай

Разследващият британец Миша Глени: Потокът от руски средства към Балканите се променя

Така стартира диалога в bTV с английския проверяващ публицист Миша Глени

Той познава добре не само подземния свят в Източна Европа, единствено че и прекарва години в резултат на метода, по който се образуват руските олигарси.

.

Тези средства от Русия се използват най-много за повлияване на лица, на обособени хора, и второ – за основаване на информационна мрежа – проруска осведомителна мрежа, която цели да повлияе на общественото мнение в полза на руските военни действия, изясни той.

 

Това в определени аспекти е успешно – можем да го видим в Сърбия, до голяма степен и в България. Районите, които са имунизирани от сходни въздействия са Албания, Босна (с изкл. на Република Сръбска). Така че Русия е тук, най-много, за да влияе на общественото мнение и влага в това финансови средства.

 

Първите месеци от началото на войната се случи нещо занимателно с руските олигарси – те напуснаха Русия. Вече повсеместен район на Дубай се посочва „ Малката Москва “, защото пък ОАЕ утвърдиха великодушно руските капитали. Какво се случва с известните имена – напр. Роман Абрамович?

 

Много занимателна история. Защото Владимир Путин започва тази война срещу Украйна без да е получил поддръжка на големи детайли от неговия елит. Погледнато фактически той беше повлиян от дребна част от своя елит – хора от сферата на сигурността, ФСБ и част от военните. Но той не разкри плановете си пред много хора, а много хора, най-много Абрамович, схванаха, че нещо ще се случи непосредствено преди войната. Абрамович беше зает да трансферира благосъстоянието си в компании, които не са непосредствено следени от него, по този метод че, когато дойдат санкции, както се чака, той персонално да не бъде афектиран. Но за него е мъчно, защото има корени и в Русия, и в Украйна. И ако си спомняте, в първите седмици на войната той се опитваше да сътвори мрежа за поддържане на сделка за мир. Точно той влезе в ролята на посредник за мир в първите седмици на войната. Видяхме го дори в Истанбул, до Ердоган.

 

Но не съумя. Олигарсите са много разочаровани от войната, защото тяхното богатство – те не могат да му се насладят към този миг – извънредно благосъстоянието в Запада – споменахме Дубай, което е извънредно значимо като територия. Руснаците или се реалокираха, или прекарват много време там – много руски средства минаха в Дубай. Има три директни метода да излезеш от Русия - може да летиш до Истанбул; до Белград – много е скъпо, Има 100 000 руснаци в този момент, живеещи в Белград – някои от тях са пропутин, други са антипутин; и може да стигнете и до Дубай. При липса на достъп до имущество и имоти във Франция или Англия, много руски олигарси концентрират времето и благосъстоянията си в Емиратите.

 

Сметките в непознатите банки на олигарсите бяха замразени, имуществото – запорирано Малцина останаха в Русия – един от тях е Олег Дерипаска, който също първоначално показваше несъгласие с войната. Имате ли някаква информация – какво се случва с него?

 

Той остава от време на време. Понякога демонстрира отрицание от войната, единствено че не е достигнал дотам, че да бъде отхвърлен от Путин, по този метод да се каже. Неговите бизнеси остават много значими за Русия. Той до известна степен съумя да резблокира средствата си, по този метод че не всичките му пари на Запад са под санкции. Но мисля, че от всички олигарси той е може би най-нещастен заедно  с Абрамович от случващото  се.

 

Така че е много занимателно да се следи по какъв метод тези хора, които имат огромно богатство в Русия, не са способни да оказват влияние върху политическите процеси. Това значи, че те не са всред тези, които Путин слуша. Той слуша хората, които споделят това, което той желае да чуе, които са прекалено обезпокоени да му кажат истината. Предполагам, че Путин има много изкривена визия за действителността в Украйна в този момент и за действителността в Русия.

 

Казвайки това, може би сте прочели материала във Financial Times от преди дни, който разкрива, че в реалност същинските планове на Путин за инвазия в Украйна са били познати на трима души, всред които не е бил дори външният му министър. За какво Ви приказва това затваряне. Това не е балон, това е нещо по - малко от балон – този стеснен вътрешен кръг.

 

Невероятно е. Точно в обявата, за която говорите, е много впечатляващ моментът, в който Лавров схваща финален какво се случва. Защото Путин е разчитал на него много в седмиците след нашествието. След нахлуването е разчитал на Лавров да помогне, да сподели позицията пред света. Лавров беше много успешен, много сръчен, информиран, единствено че фактът, че не е знаел преди този миг какво се случва, доколкото  аз съм информиран, си го разяснявам като разследване от събитието, че Путин и неговата политическа просвета е тайната просвета на Комитета за Държавна сигурност (на СССР) и ФСБ.

Тоест, колкото по-малко хора знаят какво ще се случи и какво се случва – толкова по-добре. И има много занимателен момент в реалност – 6 седмици след началото на войната много материали са оповестени и изтичат в западната преса за покритите проучвания, които ФСБ е провело в Украйна измежду 2014 и 2020 година.

 

Те показват, че сътрудниците на ФСБ са докладвали, че „ Украйна ще бъде против “ руска инвазия ". Тези документи показват, че всеки път когато се направи сходно проучване и върви поредно по веригата нагоре към Путин, на всяко ходило посланието се омекотява. В момента,  който стига до Путин, посланието е, че „ всички украинци чакат великия месия Влад да дойде и да ни освободи и да го приветстват с цветя и химни от ерата на Съветския съюз “.

 

Защо е значимо това? Путин, който дефинира всичко и взема решение за всичко, той не знае какво се случва. Той е самостоятелен, изолиран, откъснат от действителността. И няма по-добър пример от това, че при започване на войната, когато не съумя да превземе Киев за три-четири дни.

 

Говорейки за всички тези събития, връщайки се назад ретроспективно през предходните 12 месеца, станахме очевидци на идна крах на редица ръководители на руски компании в енергийния отрасъл. Сега много злокобно звучи този въпрос, давам си сметка обаче, очаквате ли още - паднали от прозорци хора, които досега в който са на почивка са умряли?

 

Изхвърлянето през прозореца безспорно е европейска традиция, която в реалност три пъти се случва само в чешката история през 15. по-късно 17. и най-сетне през 20. век. Изведнъж изхвърлянето през прозореца още един път е на всички места в Русия, видяхме го в Русия с 14 случая, в Лондон с 14 убийства след бягството на Березовски, - включително на хора, които „ паднаха “ през прозорци или върху остри предмети. Но тези самоубийства или изхвърляния, както ги назоваваме, те несъмнено са част от брутална битка измежду елита и мафията в енергийния отрасъл в Русия.

Това е единственото заключение, което можем да извлечем от протичащото се.

 

Енергийният отрасъл в Русия, не забравяйте, той не се е сринал, като се изключи безспорно продължаващото съществуване на „ Лукойл “ в много европейски страни, включително в България. Факт е, че те могат да продават много нефт и в Китай и в Индия надлежно. Влиянието на санкциите върху руската сила краткосрочно не е толкова нездравословна, колкото Западът очакваше. Разбира се има много средства влезнали от тази индустрия в стопанската система, единствено че има безспорно напрежение на върха и вътрешни борби, които водят до такива убийства, самоубийства.

 

Нека приключим с въпрос за нашия помощник Христо Грозев и документалния филм „ Навални “, който е номиниран за Оскар. Наскоро британските ръководещи го посъветваха да не взе участие на церемонията по връчването на наградите „ Бафта “, а в разговор преди няколко дни той показа, че до него е достигнала информация, че е имало и арести на ръководещите в Лондон на хора, които в реалност са имали предпочитание да застрашат живота му. Какво бихте споделили по този въпрос?

 

Осъзнавам и разочарованието на Христо. Аз като учител на университета за човешки науки във Виена, заедно с Деси Гаврилова и брачната половинка на Иван Кръстев, ние го поканихме да приказва при нас и  в предходни септември имаше лекция във Виена. Дори и тогава имахме много основни ограничавания за сигурност, за да може да позволим той да се изкаже от нашата сцена и въобще не се изненадам, че са го посъветвали да не взе участие, защото той безспорно е една от топ дилемите, заедно с Елиът Хигинс, който е основателят на Белингкат.

 

Фактът, че той сам усети опасност и отпътува от Виена към Съединени американски щати демонстрира, че заплахата е сериозна. Честно казано не бях чул тази новина за британските арести, задържания на хора, които са смятали да убият него, единствено че когато напусна студиото ще проуча повече, за да схвана какво таман се е случило. Ако съм на мястото на Христо, аз персонално бих бил много смутен. „ Навални “ завоюва наградата на БАФТА за най-хубав документален филм и мисля, че има всички шансове да завоюва и Оскар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР