Така нареченото „прегаряне”, или бърнаут, е физическо и емоционално изтощение,

...
Така нареченото „прегаряне”, или бърнаут, е физическо и емоционално изтощение,
Коментари Харесай

След бърнаут и паник атаки: Как Ралица замени финансите с поезия

Така нареченото „ прегаряне”, или бърнаут, е физическо и прочувствено безсилие, липса на мотивация, стрес, възприятие за незадоволеност и е положение, в което са изпадали доста от днешните хора. То трансформира живота на една жена, само че по много необикновен метод – трансформира я в една от най-продаваните поетеси в България.

Първо забелязвате усмивката ѝ, а след това ви омайва с думите си. Срещата с Ралица Генчева е безоблачен лъч в по-скоро сивото ни всекидневие. Затова звучи съвсем необикновено, че единствено преди няколко години Рали е била печален, под напрежение и незадоволен човек – все признаци на бърнаут.

„ Това е преживяване, в което имаш възприятието, че умираш и в действителност е доста страшно”, сподели Ралица.

Първата ѝ професионална обич са финансите. Затова отдава години, с цел да построи кариерата си на инспектор. Струва ѝ съвсем денонощна работа.

„ В един миг започнах да получавам паник офанзиви. И те станаха много чести. Имах един доста мощен припадък, след който в действителност трябваше в действителност да си взема отмора. И се оказа, че имам много сериозен бърнаут”, спомня си тя.

„ Аз просто в един миг, когато имах голям брой паник офанзиви дневно, имах дни, в които се усещах тотално безсилна и обезкуражена, че това в никакъв случай няма да мине. Но и постоянно съм имала един интуиция, който ми е казвал, че ще стане по-добре, че ще се оправя”, признава Ралица.

Прави първата крачка към смяната – сменя работата си. „ Това беше едно от най-трудните решения, които би трябвало да взема – да напусна работата си. Аз напуснах, смених я за друга, която беше съвсем същата, само че в друга компания. И след още година и половина там към този момент тотално завърших, откакто още веднъж започнах да се претрупвам много. А имах и здравословни проблеми вече”, добави тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Спасява себе си, като се прибира в родния си град и преоткрива гения си на публицист.

„ Когато бях във Варна, си припомням по какъв начин изпратих ръкопис на едно огромно издателство и те ми отхвърлиха. И тогава в действителност за много месеци напред се отхвърлих да издавам каквото и да било. И когато книгата излезе, аз взех решение просто да я издам, тъй като в последна сметка си споделих: Няма нищо ужасно, нищо не губя”, означи Ралица.

Един ден влиза в книжарница и вижда, че книгата ѝ е в топ 10 на бестселърите. И просто не можe да повярва.

Стихосбирката ѝ „ Този път, с цел да ме чуеш” е преиздадена четири пъти в границите на половин година и е определена за обичана стихосбирка на българските читатели през 2016 година

Снимка: btvnovinite.bg

„ Това, което разбрах и ми беше доста мъчно да схвана, е, че би трябвало деяние. Аз толкоз време се пробвах с думи, с разбиране да си трансформира живота. И нямаше никакъв резултат. Просто действай! Намери да вземем за пример време за себе си, смени си работата, познатите, от които не усещаш доверие или положително отношение, премахни ги от живота си, скъсай остарели връзки – просто би трябвало деяние и аз до ден-днешен съблюдавам тъкмо този модел”, безапелационна е Ралица.

Днес работи във компания, която провежда бизнес събития, и споделя, че е намерила своето място.

„ Аз имам ужасно доста другари, а и допускам, че и всеки младеж, който е тъкмо в такова положение, има паник офанзиви и бърнаут и просто няма смелостта да промени нищо в живота си. Продължават да си живеят с тези признаци, не престават да живеят със същата работа, която толкоз доста ги изтощава – душевен и физически. И нямат смелостта да създадат тази крачка! Пият медикаменти цялостен живот, подготвени са да са нещастни, единствено и единствено да не създадат промяна”, продължава Ралица.

Смелостта ѝ да промени живота си ѝ носи още един триумф – публикация в списание „ Форбс”.

„ Преди, може би в наивността на 20-те, все си мислех, че щастието е нещо, което те връхлита или което си е даденост и за което не би трябвало да се бориш, което не би трябвало по някакъв метод да изградиш в живота си. Докато в този момент към този момент знам, че осъзнатото благополучие е това, което ти самичък си избрал и си имал смелостта да направиш този избор”, уверена е тя.

Не се отхвърля и от поезията – следващата година ще излезе новата ѝ стихосбирка. „ Не е значимо какъв брой пъти сме паднали, значимото е дали ще се надигнем след това”, обобщава тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР