Така нареченото дълбоко пържене или пържене в голямо количество мазнина

...
Така нареченото дълбоко пържене или пържене в голямо количество мазнина
Коментари Харесай

Може ли да използваме повторно олиото от пържене

Така нареченото " надълбоко пържене " или пържене в огромно количество лой ни обезпечава хрупкава храна, само че крие избрани опасности. Освен изгаряне и омазани котлони, би трябвало да вземем поради и количеството лой, която ни би трябвало.
 Пържене, гриловане, сотиране и кой е най-здравословният способ за готвене
Най-здравословните способи за готвене

И кои да заобикаляме

При това състояние поражда въпросът можем ли наново да използваме мазнината? Краткият отговор е " да ", само че има избрани условия. Първо би трябвало да сме избрали вярната лой като да вземем за пример слънчогледово или друго растително олио, друго от зехтин.

Последният не е подобаващ за надълбоко пържене освен поради цената си, само че и поради това, че стартира да пуши на много ниска температура.
 Снимка 659479

Другият ключ към използването на мазнината наново е да направляваме температурата на пържене. Тя не би трябвало да е прекомерно висока, тъй като мазнините стартират да се разграждат и се отделя субстанцията акролеин, която придава горчивия усет на препържената храна.

Важно изискване при повторното пържене в същата лой е да я прецедим, с цел да премахнем всевъзможни дребни загорели късчета или панировка. Правим го, когато мазнината е изстинала, като я прецедим през тензух или филтри за кафе.
 Снимка 659477

Препоръчителният брой на пържения в една и съща лой е три пъти. Но даже когато сме я употребили единствено един път, би трябвало да я изхвърлим, в случай че е почнала да мирише на кисело или гранясало, мътна е или сме я пазили повече от два месеца, поучават Epicurious.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР