Така лихвената пауза продължава вече 4 месеца, след 16 месеца

...
Така лихвената пауза продължава вече 4 месеца, след 16 месеца
Коментари Харесай

ЕЦБ запази основните лихви до рекордно високите нива на трето поредно заседание

Така лихвената пауза продължава към този момент 4 месеца, след 16 месеца на непрекъснато повишаване на ставките
На трето следващо съвещание Европейската централна банка (ЕЦБ) резервира без смяна рекордно високите равнища на трите си съществени лихви, нараснали за последно на 20 септември 2023 година, заяви на интернет страницата си банковият регулатор на еврозоната след края на днешното съвещание по установяване на паричната политика на банката, което е първо за актуалната година. Решението беше предстоящо и на процедура не изненада множеството анализатори. Предстои да се види по какъв начин ще реагират пазарите.

Лихвите остават без смяна

Основните лихвени проценти, които са в действие от 20 септември 2023 година, остават както следва: 4% по депозитното облекчение (лихвата, която банките получават по овърнайт депозитите си в централната банка); 4.50% по главните интервенции по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица); 4.75% по пределно кредитно облекчение (лихвата, която банките заплащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ).

Така лихвената пауза продължава на трето следващо съвещание, след 10 следващи нараствания или след 16 месеца на непрекъснато повишаване.

Аргументите на Управителния съвет

В известието до медиите, оповестено на уеб страницата на регулатора след съвещанието, се споделя, че постъпващата информация в общи линии удостоверява предходната оценка на средносрочната вероятност за инфлацията. Въпреки обвързвания с силата прогресивен базов резултат върху общата инфлация наклонността за спад на главната инфлация продължи, а досегашните покачвания на лихвените проценти все по този начин намират мощно отражение в изискванията за финансиране. Затегнатите условия за финансиране потискат търсенето, а това способства за намаление на инфлацията.

Целта за 2% инфлация не се трансформира

Управителният съвет на ЕЦБ е решен да обезпечи нейното навреме връщане към средносрочното целево ниво от 2%. Въз основа на сегашната си оценка УС смята, че главните лихвени проценти на ЕЦБ са на ниво, което, в случай че бъде поддържано задоволително дълго, ще способства значително за постигането на тази цел. Бъдещите му решения ще обезпечат определянето на задоволително рестриктивни съществени лихвени проценти толкоз дълго, колкото е належащо.

Управителният съвет ще продължи да ползва учреден на статистическите данни метод, когато дефинира подобаващото равнище и дълготрайност на рестриктивността. По-специално, решенията му за лихвените проценти ще се основават на оценката за вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и положителното действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Бъдещите решения на ЕЦБ ще подсигуряват, че главните лихвени проценти се поддържат на равнища, които лимитират икономическата интензивност толкоз дълго, колкото е належащо, написа в известието на регулатора след съвещанието.

Обемите в стратегиите за изкупуване не престават да понижават

Портфейлите на двете стратегии - за закупуване на активи (APP) и за закупуване на активи в изискванията на изключителна обстановка, породена от пандемия (PEPP) ще продължат да понижават.

Според решението на Управителния съвет, портфейлът по APP понижава с обмислен и предвидим ритъм, защото Евросистемата към този момент не реинвестира погашенията по главници на скъпите бумаги с предстоящ падеж.

Управителният съвет има намерение да продължи да реинвестира напълно погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по PEPP, през първата половина на 2024 година През втората половина на годината се планува да понижава и портфейла по PEPP със приблизително 7.5 милиарда евро на месец, реинвестициите по програмата PEPP ще бъдат прекъснати в края на 2024 година

Отбелязва се, че Управителният съвет ще продължи да подхожда гъвкаво към реинвестирането на изплащанията, ставащи дължими в портфейла по PEPP, тъй че да противодейства на обвързваните с пандемията опасности за трансмисионния механизъм на паричната политика.

Операции по рефинансиране

В хода на процеса, в който банките изплащат заети в целевите интервенции по дълготрайно рефинансиране средства, Управителният съвет ще подлага на постоянна оценка по какъв начин целевите интервенции по кредитиране и протичащото погашение способстват за неговата позиция по паричната политика.

В умозаключение се споделя, че Управителният съвет има подготвеност да поправя всички свои принадлежности в границите на мандата си, с цел да обезпечи връщане на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Освен това Инструментът за отбрана на трансмисионния механизъм на паричната политика е разполагаем за противопоставяне на нежелана, безредна пазарна динамичност, застрашаваща съществено предаването на паричната политика във всички страни от еврозоната. Това ще разреши на Управителния съвет да извършва по-ефикасно мандата си за ценова непоклатимост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР