Така левият политик Георги Кадиев коментира екзотичната среднощна идея на

...
Така левият политик Георги Кадиев коментира екзотичната среднощна идея на
Коментари Харесай

По модела на адаша си Биби Нетаняху, Бойко ще “изяде” ППДБ с ротационното правителство

Така левият политик Георги Кадиев разяснява екзотичната среднощна концепция на ГЕРБ да образува съдружно държавно управление с ППДБ, чийто министър председател да е Николай Денков, а на посочената до скоро за предстоящ министър-председател Мария Габриел да се падне утешителното вицепремиерско кресло.

 

Въпреки мненията за безпрецедентност и антиконституционност на сходна формула, тя има своите корени в Израел, където е прилагана два пъти до в този момент. Началото й дава Шимон Перес през 1984 година, договаряйки ротиране с съперника си Шамир след серия безплодни избори, довели страната до задънена улица. 36 години по-късно, актуалният министър председател Бенеамин (Биби) Нетаняху взема решение да повтори опита за поврътлива коалиция и през 2020 година се спогажда с опозиционния водач на синьо-белите Бени Ганц, който също като Кирил Петков става втори на вота, само че държи основен пакет с депутати.  

 

Израелски анализатори и политици още тогава разясниха ексцентричното решение като остроумен ход на Биби да занули съперника си, дискредитирайки го пред опозиционно настроените му поддръжници. Резултатите са на разположение, а Нетаняху и до през днешния ден непроменяемо печели всички последващи парламентарни избори, въпреки и с неубедителна преднина.

 

Бойко Борисов от своя страна в никакъв случай не е крил, че един от огромните му учители в политиката е точно израелският министър председател, който той по роднински назовава Биби и жадно попива от житейския му и държавнически опит. Дали концепцията за ротационен кабинет е плод на среднощно позвъняване до Тел Авив малко на брой могат да потвърдят, само че също както край Стената на рева, резултатите на родна почва ще са повече от плачевни, предвиждат политически наблюдаващи.

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР