Така би могла да изглежда извънслънчевата планета WASP-17b. Илюстрация: NASA,

...
Така би могла да изглежда извънслънчевата планета WASP-17b. Илюстрация: NASA,
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб откри кварцови кристали в облаците на извънслънчева планета!

Така би могла да наподобява извънслънчевата планета WASP-17b. Илюстрация: NASA, ESA, CSA, and R. Crawfor, d (STScI)Science: Nikole Lewis (Cornell University), David Grant (University of Bristol), Hannah Wakeford (University of Bristol) Crawford (STScI)

Учени, работещи с галактическия телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ”, откриха кварцови нанокристали в облаците на WASP-17b – извънслънчева планета към седем пъти по-голяма от Юпитер и намираща се на 1 300 светлинни години от нас.

“Бяхме извънредно разчувствани ”, оповестява Дейвид Грант от Бристълския университет и водещ създател на обявата, призната за щемпел в Astrophysical Journal Letters. “Знаехме още от наблюденията с телескопа “Хъбъл ”, че би трябвало да има аерозоли в атмосферата на WASP-17b- дребни частици, които построяват облаците и мъглите, само че не чакахме да са направени от кварц ”.

Силикатите (минерали, богати на силиции и кислород) съставляват по-голямата част от Земята и Луната, както и другите скалисти обекти в нашата Слънчева система. Също по този начин се срещат необятно и в Галактиката. Учените не за пръв път откриват силикатни зърна в атмосферите на екзопланети и кафяви джуджета, само че като предписание те са богати на магнезий – например минерали като оливин и пироксен. А в тази ситуация с WASP-17b става въпрос за кварц, чист SiO2.

WASP-17b е една от най-големите и най-добре проучени извънслънчеви планети. Освен че е седем пъти по-голяма от Юпитер, тя прави една цялостна обиколка към звездата си единствено за 3.7 земни дни (толкова продължава една локална година). Ето за какво планетата е идеална за проучване чрез трансмисионна спектроскопия. Космическият телескоп “Джеймс Уеб ” наблюдаваше WASP-17b в продължение на 10 часа, като за това време бяха направени 1 275 измервания на яркостта до момента в който планетата е прекосявала пред звездата си. Изваждайки яркостта на системата звезда-планета от тази единствено на звездата, учените бяха в положение да изчислят кои дължини на вълните биват погълнати от екзопланетната атмосфера.

Резултатът е следният – имаме непредвиден пик при 8.6 микрона, което не би се очаквало, в случай че облаците са от магнезиеви силикати или други аерозоли като алуминиев оксид:

Най-доброто пояснение за спектъра е, че облаците на извънслънчевата планета са построени от кварцови наночастици.

Но за разлика от минералните частици, които се срещат в облаците на нашата лична Земя, тук тези кварцови кристали не произлизат от скалиста повърхнина. WASP-17b е извънредно гореща планета – температурите ѝ надвишават 1 500oC, само че налягането в горните елементи на атмосферата е единствено една хилядна от земното. При тези условия се образуват твърди кристали от атмосферните газове без да се минава през течно агрегатно положение.

Учените към момента не могат да дефинират какво е точното количество на кварца и какъв брой ясно изразени са облаците на WASP-17b. Планетата е обърната постоянно с едната си страна към звездата, което значи, че там е безконечен ден, а на срещуположната страна цари безконечна нощ. Възможно е облаците да обикалят към цялата планета, само че да се изпаряват откъм дневната страна. Ветровете биха издухвали тези стъклени частици със скорост хиляди километри в час.

WASP-17b е една от трите планети, определени за проучване от “Джеймс Уеб ” в границите на програмата DREAMS (съкр. от Deep Reconnaissance of Exoplanet Atmospheres using Multi-instrument Spectroscopy). Програмата цели подробни изследвания на по един представител от трите съществени класа екзопланети: парещ Юпитер, топъл Нептун и умерена скалиста планета.

Харесвате ли материалите на КОСМОС БГ? Винаги можете да подпомогнете уеб страницата и неговия създател финансово – за повече информация по какъв начин да изпратите подаяние тук!

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР