Така би изглеждала новата сграда според скицата, внесена от Рила-център

...
Така би изглеждала новата сграда според скицата, внесена от Рила-център
Коментари Харесай

Новата сграда на Брендо

Така би изглеждала новата постройка съгласно скицата, импортирана от " Рила-център " в Столична община

© Капитал Още по тематиката
Необичайните обвинени

В рамките на дни прокуратурата ненадейно удари хотелиера Ветко Арабаджиев и алкохолния магнат Миню Стайков
7 сеп 2018
С три месеца забавяне прокуратурата се сети да търси Брендо в чужбина

Издадена е европейска заповед за арест на Евелин Банев, който е издирван и от италианските и румънските управляващи
23 юли 2018
Пламен Георгиев: Пеевски е или най-чистият човек в страната, или има положителни счетоводители

Председателят на антикорупционната комисия разгласи депутата от Движение за права и свободи за един от най-големите данъкоплатци, само че не сподели от кой момент
14 юни 2018
След деветгодишен развой Брендо беше наказан и в България

Евелин Банев, който е в неопределеност, получи шест години за присъединяване в незаконна група за пране на пари от наркотрафик
23 май 2018
Брендо купи хотел " Рила " от Васил Божков

Сделката е за 9.8 млн. евро, а Евелин Банев е търсен от Интерпол
5 яну 2018
Ако не вярвате, питайте Брендо

Борбата с корупцията
5 яну 2018 Дружества, свързани с наказания за наркотрафик, желаят да влагат в плана към 10 млн. лева Столичната община към този момент е поискала работен организационен проект. Хотел " Рила " постоянно е бил обвързван със мощните на деня. Сградата в самия център на София, до Богословския факултет на " Позитано " е строена при започване на 60-те години на предишния век за потребностите на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Автор е най-известният ни проектант от близкото минало Георги Стоев, проектирал паметника " Бузлуджа ", постройката на БНР, пантеона " Гургулят " и доста други.

През 2000 година притежател с приватизация, въпреки и прикрит през няколко сдружения, стана Васил Божков. Той планираше да го събори и да построи нова постройка, само че проектите му зациклиха. Насред рецесията хотелът попадна във финансиралата го Пощенска банка, а през 2016 година напълно публично се върна в ръцете на Божков. От края на 2017 година " Рила " има нов притежател, чийто връзки сочат към наказания за наркотрафик в Италия, Румъния и България Евелин Банев-Брендо.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Миналата седмица пък стана ясно, че Столичната община е разрешила на новия притежател - сдружението " Рила-център ", да приготви смяна в проекта за застрояване и работен организационен проект за нова постройка. Така най-вероятно ще бъдат осъществени проектите на вложителя за градеж на 11-етажна жилищна постройка с магазини откъм ул. " Леге " (където е някогашният " Буда бар ", в този момент бар Deep). Тези проекти са импортирани в общината още през юли, месец откакто са заменени шефовете на двете сдружения. Промените целят явно да пресечен проследимата връзка с Евелин Банев.

Все още няма визия

Новата постройка би трябвало да бъде 11 етажа в най-високата й част - с 1 повече от хотела - и ще понижава стъпаловидно в посока ул. " Съборна " до 2 етажа. Действащият общ градоустройствен проект за региона и обстоен организационен проект на имота на хотела го разрешават и беше въпрос на време там нещо да се случи.

От импортираните в столичната архитектурна дирекция документи излиза наяве, че архитект на новата постройка е арх. Илиан Илиев, притежател на студио " Планинг ". Арх. Илиев стои зад планове като " Сити център София " (сега " Парк център " ), Тhe Mall, интериорът на " Парадайз център ", " Бургас плаза ", " Сити мол Стара Загора ", BSR София 1, " Ларго мол Благоевград " и доста други. Последната постройка в центъра на Благоевград стана известна преди месец, когато фасадата й безусловно се разпадна поради ураганен вятър, само че Илиев има оценки от интернационалните състезания и е проектирал здания в чужбина. " Преди всичко желая да уточня, че самият хотел " Рила " няма да бъде обиден по никакъв метод ", разяснява пред " Капитал " архитектът. " Може да се направи някакво ободряване по фасадата, само че на този стадий не можем да разясняваме ", добави той.

В момента студиото приготвя работен организационен проект, който ще дефинира какво тъкмо може да се строи. В тази част на центъра се изисква РУП - документ, сходен на подробния организационен проект, само че доста по-детайлен във връзка с котите и височините. В РУП участват силуетите на плануваното строителство с точните височини на кота корниз и било.

" Все още нямаме идея какви жилища и какъв брой на брой ще има на етаж, нямаме визия, вид на фасадата, тъй че мъчно можем да определим инвестицията, само че ще е от порядъка на 650-700 евро на кв.м ", сподели арх. Илиев. Теренът, предназначен за ново строителство, е с повърхност към 2900 м2. В съседство, както е постановила община " Средец ", няма жилищни здания, което разрешава доста огромна компактност на застрояване - до 80%. Това прави сред 10 и 14 хиляди кв.м разгъната повърхност в минималния и оптималния вид. Заради условията за разстояние от прилежащите здания обаче ще се застроят към 6000 кв.м, твърди арх. Илиев. Това прави инвестиция от порядъка на 10 млн. лева

Блок върху бар

" Ще съборим в този момент съществуващото ниско тяло (откъм " Леге " ) и ще построим нова постройка, само че без да променяме фундамента, т.е. ще използваме сегашните основи ", споделя арх. Илиев. По думите му паркингът на хотела и складовите пространства ще се препроектират, с цел да обезпечат нужните паркоместа. Според скиците, предоставени на общината, ще се събори всичко, което се намира зад хотел " Рила " - ниски тела, които го отделят от задната постройка - някогашният " Кореком ", в този момент офисна постройка, както и от старинния храм, който се намира там.

Архитекти, с които " Капитал " беседва, показаха подозрения, че основите на настоящия бар могат да поемат 11 етажа. Този въпрос е значим, тъй като хотел " Рила " лежи върху скъпа археология. Смята се, че изпод има остатъци от двореца на император Константин Велики. Под градинката начело пък се намира ъглова наблюдателна кула, част от антична Сердика. Най-вероятно оттова е започвала източната стена на крепостта.

Самият хотел няма статут на монумент на културно-историческо завещание, само че поради зоната, в която попада ( " обичаен център " ), и поради археологията планът за уголемение би трябвало да се съгласува с Министерството на културата. " В взаимозависимост от естеството на самата археология може да се наложи да се обезпечи безпрепяствен публичен достъп, зависи какво ще се откри на това място ", разяснява тематиката пред Би Ти Ви основният проектант на София Здравко Здравков, чийто автограф стои под разрешението за нов организационен проект на имота. Организацията " Спаси София " стачкува против изявлението на Здравков, като уточни, че по сходен метод хотел е " погълнал античната сцена на Сердика " и решение с " публичен достъп не работи ". Където има скъпа археология, пространството би трябвало да е обществено, а не заровено под частен обект, считат от организацията, без обаче да дават изясненост по какъв начин това да стане в частен имот.

" Ако не се пипат основите, аз не виждам нищо трагично, в последна сметка и в съседство има здания. Всички те, целият център на града лежи върху антична археология ", разяснява пред " Капитал " арх. Валентина Василева, член на профилирания експертен съвет за запазване на културните полезности към министъра на културата. " По-добре изобщо да не я пипат, нищо да не разкриват, видяхме какво стана с античното населено място " Скаптопара " по трасето на автомагистрала " Струма ". Ако има археология, дано си седи в земята. Следващите генерации, в случай че са по-мъдри от нас, ще се погрижат ", споделя арх. Василева и добави: " По-скандалното в тази ситуация е не че ще се строи, а кой ще строи. Нали сякаш е наказан, нали го търсям този човек? "

" Нормален " вложител

Има се поради Евелин Банев-Брендо, който индиректно е обвързван с новия притежател на хотел " Рила ". Дружеството " Рила-център ", записано в края на юли 2017 година, придобива парцела в края на ноември 2017 година за 9.8 млн. евро, като договорката е финансирана със заем от 10 млн. евро от БАКБ. Едноличен притежател на " Рила-център " е акционерното " Пропърти груп България " (ПГБ). То е учредено от израелските жители Ниим и Йехудит Хагай и е записано в адвокатската фирма на юрист Марина Поптодорова. Като акционер в ПГБ през 2017 година с 15% влиза 36-годишната фешън дизайнерка Яна Хадам. Към момента на договорката и двете компании се съставляват от Деян Трендафилов Лазаров, обвързван с Брендо през голям брой компании (виж карето).

" Пропърти груп България " е притежател на " Флавия консултинг ", която е вложител в столичния комплекс " Оазис ", издигнат предходната година в Панчарево. " Флавия консултинг " пък е притежател на други две сдружения - " Хурит мениджмънт България ", което има парцели в София (на бул. " Мария Луиза " 98, където парцели имат и други компании, свързани с Брендо) и " Изба Славяново ", която съгласно " 24 часа " е благосъстоятелност на Банев. " Пропърти груп България " е притежател и на " Търговски и бизнес център - Международен панаир ", който има огромен имот в Пловдив. През май месец ПГБ взема решение да изкупи " Банско сънрайз ", благосъстоятелност на Вилор Христович Христов, именуван дясната ръка на Брендо, за 16.8 млн. евро. Единственият актив на " Банско сънрайз " е имот от 4 дка в курортния град.

През юни 2018 година Деян Лазаров излиза от ръководството на двете компании, свързани с хотел " Рила ", а на негово място е назначена Яна Хадам. Тя има 15%, а останалите към 80% не е ясно от кого се държат, защото единствено Хадам се явява на общите събрания. В ръководството на ПГБ влизат още двама души: 28-годишният Иво Андонов и 31-годишната Диана Иванова.

Въпреки че с името на Брендо се свързват десетки имотни вложения в София (три хотела в столицата и голям брой офис сгради) и хотели по Черноморието, над него от години е опъван чадър от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество. Разследванията, приключили с неоправдателни присъди против него в Италия и Румъния, са общопризнат факт, само че ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев обществено е заявявал, че ръководената от него институция не е била уведомявана публично за тях.

Архитект Илиев изясни, че става дума за " естествен вложител ", и отпрати " Капитал " да се свърже с " Рила-център ". " Капитал " опита да се свърже с вложителя, само че единственият откриваем телефонен номер е на юрист Поптодорова. Пред " Дневник " тя посочи, че няма връзка с тях. Лазаров и Брендо

В края на февруари 2012 година, без да има смяна в собствеността, Деян Лазаров влиза в ръководството на " Евротренд ". Това е компания, която е учредена от Брендо и доближения му юрист Петър Колчев и която съгласно прокуратурата е част от мрежата, през която Банев е изпирал парите си от наркотрафик. " Евротренд " е притежател на " Билдкомфорт ", която също е учредена от Брендо и Петър Колчев и в чието ръководство Деян Лазаров също влиза в края на 2014 година Сега компанията е в разпродажба. От 2012 до 2014 година Лазаров ръководи строителната компания " Евро палас " - учредена от същите двама. През декември 2014 година Деян Лазаров купува " Билдинг проджект мениджмънт " от компаниите " Грийн коуст ризортс " и " Етна консулт ". " Грийн коуст " е благосъстоятелност на сдружението " Интербилд ", учредено през 2004 година под името " Пи Еф Ю кънстръкшън " от брата на Брендо и от мъжа на сестра му - Симо Карайчев и Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР